Palmer waagt zich aan voorspelling rangorde: Red Bull nummer één en een oneindig middenveld Formule 1
Formule 1

Palmer waagt zich aan voorspelling rangorde: Red Bull nummer één en een oneindig middenveld

Palmer waagt zich aan voorspelling rangorde: Red Bull nummer één en een oneindig middenveld

Jolyon Palmer is na het Formule 1-seizoen in 2017 niet meer teruggekeerd op de grid. Tegenwoordig is hij te bewonderen bij het analistenpanel van de Formule 1. Vele fans waarderen zijn analyses en ook na de testdagen in Bahrein heeft de Brit iets in petto. Namelijk een voorspelling van de rangorde waarin de teams de eerste race van het seizoen ingaan, iets waar vele anderen zich nog niet aan durfden te wagen.

De reglementswijziging in 2022 zou moeten betekenen dat de teams dichter bij elkaar worden gebracht als het gaat om prestaties. We zien veel verschillende auto's en toch lijken de reglementen hun werk te gaan doen. Hoewel het nog moeilijk is om je vinger er precies op te leggen, waagt Palmer een poging om de rangorde na de testdagen in Bahrein te voorspellen.

Top 3: Red Bull, Ferrari en Mercedes

We beginnen vooraan het veld. Palmer ziet Red Bull, Ferrari en Mercedes als top 3, en wel in die volgorde. Hoewel het hoe dan ook niet veel scheelt, verwacht hij dat Mercedes het meest te doen heeft van de drie teams. De sidepods van het Duitse team was hét onderwerp op dag 1 in Bahrein, maar kan volgens Palmer de auto nog niet naar behoren laten werken. Ook heeft Mercedes veel moeite met het inmiddels bekende porpoising, het stuiteren van de auto op hoge snelheden. 'Ze kunnen het constructeurskampioenschap winnen, maar ze hadden de moeizaamste test van de drie topteams', zegt de analist bij F1.

'Wát een briljante test heeft Ferrari gehad. Betrouwbaarheid lijkt top, de auto gaat rap en iedereen heeft daar een lach op zijn gezicht.' Het team zat eventjes vast in het middenveld maar lijkt terug te zijn aan de kop van het veld. Met twee geweldige coureurs een een zeer goede auto zou Ferrari volgend Palmer een racewinnend (en in potentie een kampioenschapswinnend) team kunnen zijn in 2022. Maar één team lijkt het nóg beter voor elkaar te hebben...

Red Bull Racing is het team dat door de voormalig Renault-coureur aanwijst als de nummer één na de test in Bahrein. 'Ze namen op de laatste dag een upgrade mee die de auto af leek te maken', zegt Palmer. Het lijkt erop dat zowel Max Verstappen als Sergio Pérez comfortabel zijn met de RB18, een auto die ook zeer weinig last lijkt te hebben van porpoising. 'De regerend wereldkampioen (Verstappen, red.) zal heel moeilijk te stoppen zijn dit jaar.'

McLaren vierde en een middenveld zonder einde

De Brit denkt dat McLaren, dat alleen Lando Norris achter het stuur had in Bahrein, een klein beetje is weggevallen van de drie topteams door een tekort een kilometers. De auto lijkt nog steeds goed en lijkt voor te liggen op de meeste andere teams, maar er is werk aan de winkel. 'De andere teams' lijken te zijn beland in een oneindig middenveld. Ook Palmer durft zijn vinger er niet op te leggen, wel tipt hij Alpine en AlphaTauri aan als teams die onderschat zouden kunnen worden.

Haas en Williams of Williams en Haas? Williams zou wel eens de rode lantaarn kunnen overnemen van het Amerikaanse team. Met de teruggehaalde Kevin Magnussen lijkt Haas flinke stappen te hebben gemaakt waarmee het zich mengt in de strijd met Aston Martin en Alfa Romeo. Williams daarentegen, kende misschien wel de meest moeizame test van allemaal. Zo kreeg Nicholas Latifi bijvoorbeeld te maken met een brand bij de achterremmen, wat het team flink wat tijd kostte. Hoe dan ook zit alles héél dichtbij elkaar. 'Veel van dit zou fout kunnen zijn', voegt Palmer toe aan het eind. Wie zal het zeggen?

GP Bahrein live kijken? Bekijk de opties van alle tv-aanbieders of registreer bij F1TV.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws