Teams zoeken naar 'magische' rookies: 'Zoals het sprookjesachtige verhaal van de Verstappen-factor' Formule 1
Formule 1

Teams zoeken naar 'magische' rookies: 'Zoals het sprookjesachtige verhaal van de Verstappen-factor'

Teams zoeken naar 'magische' rookies: 'Zoals het sprookjesachtige verhaal van de Verstappen-factor'

Sky Sports-expert en voormalig Formule 1-coureur Anthony Davidson geeft aan dat de F1-teams graag een rookie willen vinden met de magie van Max Verstappen, die die extra twee of drie tienden per ronde kan leveren, maar dat vergt wel het lef om een rookie dan ook echt in de auto te zetten. De Brit ziet in dat het niet makkelijk is, al hoopt hij wel dat sommige teams die stap durven te zetten. Wie weet vinden ze op die manier de volgende Verstappen.

Het debuut van de 18-jarige Oliver Bearman in Saoedi-Arabië heeft veel losgemaakt betreffende het onderwerp 'rookies in de Formule 1'. De jonge Brit reed een foutloze race en kreeg vervolgens een regen van complimenten over zich heen. Naar het idee van velen bewees het ook dat rookies een kans moeten krijgen om op de F1-grid te komen. Men dacht daarbij ook direct aan Liam Lawson, die vorig jaar inviel voor Daniel Ricciardo bij Visa Cash App RB, maar vervolgens geen zitje kreeg. Het is echter niet zo makkelijk als men denkt, aldus Davidson. 'Bij de oudere coureurs profiteer je van hun ervaring en voorspelbaarheid binnen het team', wijst de Brit aan in de Sky Sports-podcast.

'Ze zijn in veel opzichten een veel veiligere optie. Als je veel mensen binnen een team, binnen een organisatie, probeert te overtuigen van wie je moet kiezen, is soms de gemakkelijke optie om bij een bekende coureur te blijven', zegt de Sky Sports-expert. 'Zelfs als je diep van binnen voelt dat ze misschien niet de volgende Michael Schumacher zijn, is het toch gemakkelijker om mensen ervan te overtuigen om voor een meer gevestigde coureur te gaan omdat je weet wat ze in het verleden hebben laten zien', benadrukt Davidson. Er is over het algemeen meer vertrouwen als het gaat om een coureur die al een tijdje meegaat, alles heeft gezien, en goede resultaten behaalt.

Tekst gaat verder onder de foto.

oliver bearman ferrari saoedi arabie 4
Bearmans debuut is nog steeds een gespreksonderwerp. (Foto: Ferrari F1 Media)

'Maar als je op zoek bent naar magie, dat is moeilijk', stelt de Brit. 'Diep van binnen weet je misschien dat ze die magie niet hebben, zoals die Verstappen-factor waar Red Bull heel gelukkig mee is. Wat een sprookjesachtig verhaal is dat geweest', gaat Davidson verder. Het is voor de teams moeilijk om zo'n talent zomaar te vinden. Het is niet altijd gegarandeerd dat een rookie het direct goed doet, en inschatten hoeveel tijd een jonge coureur nodig heeft om op het gewenste niveau te komen is ook lastig. 'Het vergt wel een beetje lef, eigenlijk. Het is geen wetenschappelijk proces. Hopelijk zullen we zien dat sommige teams een beetje meer durven en die wensen van de coureurs vervullen. Wie weet gaan we op die manier de volgende Verstappen ontdekken.'

'Iedereen die het opneemt tegen Verstappen zal niet het onderste uit de kan halen'

Terwijl er aan de ene kant wordt gezegd dat het riskant is om rookies in een auto te zetten, wordt er ook getwijfeld aan sommige coureurs van de huidige grid. Op de socialemediakanalen vraagt men zich af wanneer Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo, en Nico Hülkenberg plaats gaan maken voor jonge rijders. 'Gedurende een lange carrière, zoals die van Lewis of Fernando, zullen ze terugkijken op de auto's waarin ze hebben gereden en zeggen: ja, ik voelde me meer thuis in die of die auto. Ik bedoel, die coureurs kunnen zich ontzettend snel aanpassen en voor het ongetrainde oog zou je de verschillen nooit opmerken', zegt Davidson.

'En ja, ik heb veel coureurs zien worstelen in single seaters en vervolgens heel goed zien presteren in toerwagens of sportwagens en vice versa. Daarbovenop komt nog dat als je geen zeer competitieve auto hebt, het soms ook wat mentale schade kan aanrichten aan de coureur en zonder het zelfs te weten, kan het je in een positie brengen waarin je niet het beste uit jezelf haalt als atleet', legt de Sky Sports-expert uit. Dat hangt ook af van wie je als teamgenoot hebt. 'Dus iedereen die het opneemt tegen Verstappen, kan natuurlijk niet het beste uit zichzelf halen omdat ze zich te veel onder druk voelen. Misschien zal het sommige andere mensen juist aansporen om als coureur nieuwe hoogten te bereiken die ze nooit eerder hebben kunnen bereiken door een teamgenoot als hem te hebben.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws