Technisch directeur Aston Martin vergelijkt Verstappen met Alonso: 'Beide coureurs rijden net over de limiet' Formule 1
Formule 1

Technisch directeur Aston Martin vergelijkt Verstappen met Alonso: 'Beide coureurs rijden net over de limiet'

Technisch directeur Aston Martin vergelijkt Verstappen met Alonso: 'Beide coureurs rijden net over de limiet'

Dan Fallows, technisch directeur van Aston Martin, is aan het begin van dit seizoen bij Aston Martin terecht gekomen. Hiervoor heeft hij Red Bull Racing verlaten, maar zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging voltooid. In een exclusief interview van Aston Martin met Fallows legt hij uit dat hij graag onderdeel is van een team dat alles naar een hoger niveau wil brengen. Ook vergelijkt hij toekomstig Aston Martin-coureur Fernando Alonso met de huidig wereldkampioen Max Verstappen, die hij ook goed kent.

Vanaf het 2022-seizoen is Fallows werkzaam bij Aston Martin als technisch directeur. Daarvoor werkte hij vanaf 2006 bij Red Bull Racing als hoofd-aerodynamica. Na vijftien jaar hebben de twee teams een overstemming bereikt wat Fallows toestond om te vertrekken bij Red Bull en aan de slag te gaan bij de Britse renstal. Door de ervaring van de Brit heeft hij Alonso en Verstappen al menig keer zien rijden. 'Alonso heeft een reputatie dat hij rijdt op gevoel,' begint Fallows. 'Hij voelt graag de limieten van de auto,' vervolgt hij.

Recentelijk heeft Aston Martin aangekondigd dat de Spanjaard het stoeltje van Sebastian Vettel op gaat vullen, waardoor het team zich alvast kan voorbereiden op de komst van de tweevoudig wereldkampioen. 'In dat geval moeten we er dus voor zorgen dat het platform van de auto voorspelbaar en stabiel is. Dat proberen we ongeacht alles, maar met Fernando wordt dat versterkt,' legt de technisch directeur uit. 'Max Verstappen is ongeveer net zo'n coureur. Beide coureurs rijden net over de limiet. Hij vindt een auto prettig die een beetje over de limiet gaat, dus je moet ervoor zorgen dat de auto zich gedraagt in dat soort situaties.'

Volgens Fallows zijn Alonso en Verstappen coureurs met een uitzonderlijk gevoel voor de auto, wat er mede voor zorgt dat ze op zo'n hoog niveau presteren. 'Er zijn coureurs als Fernando en Max die deze auto's, met hoge snelheden en hoge niveaus van downforce, gewoon rijden alsof het karts zijn,' vertelt Fallows. 'Het is absoluut bijzonder voor me dat ze een auto zo geavanceerd en snel als een Formule 1-bolide kunnen behandelen als een kart, maar dat doen ze.' Beide coureurs blinken daar in uit, volgens Fallows, wat Verstappen en Alonso een klasse apart maakt.

Fallows: 'Aston Martin is erg ambitieus'

Met het verlaten van Red Bull Racing verliet Fallows ook een ontzettend succesvol team. Maar daar heeft hij geen spijt van. De technisch directeur zocht voornamelijk een nieuwe uitdaging. 'Het niet alleen een uitdaging, maar ook de mogelijkheid om onderdeel te zijn om iets van een gemiddelde naar een uiterste te brengen,' legt de Brit uit. 'Aston Martin is erg ambitieus, dus om gevraagd te worden om deel uit te maken van hun reis naar de top, is erg spannend. Het is superindrukwekkend als iemand zoveel vertrouwen in je heeft.'

Door de jaren die Fallows bij de Oostenrijkse renstal heeft gewerkt, heeft hij veel geleerd van Adrian Newey, de mastermind achter het ontwerp van de Red Bull-bolide. Die kennis en ervaring nam Fallows mee naar Aston Martin. 'Ik heb heel veel geleerd van Adrian. Voornamelijk dat het niet erg is als iets of iemand met een beter idee komt, om dan opnieuw te beginnen of een ander pad te bewandelen, dat is iets wat ik van hem heb meegekregen. Adrian is een ontzettend normaal persoon.' De expertise van onder andere Newey is de reden dat Aston Martin Fallows vertrouwt met hun team. Hij hoopt de Britse renstal naar de top te brengen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws