Todt wil Schumacher terug in de Formule 1: 'Hij is beter dan de helft van de huidige grid' Formule 1
Formule 1

Todt wil Schumacher terug in de Formule 1: 'Hij is beter dan de helft van de huidige grid'

Todt wil Schumacher terug in de Formule 1: 'Hij is beter dan de helft van de huidige grid'

Jean Todt vindt het belachelijk dat Mick Schumacher maar een figurant is op de rijdersmarkt. De voormalig teambaas van Ferrari en goede vriend van de familie Schumacher is zelfs van mening dat de Duitser het halve veld zou kunnen verslaan. ‘Ik ben ervan overtuigd dat hij een stoeltje verdient’, zegt de Duitser in gesprek met Sport Bild.

De behandeling die Schumacher kreeg en het feit dat hij zo’n bekende achternaam draagt, zouden geen rol moeten spelen. ‘Hij is een zeer getalenteerd coureur en heeft alles in zich voor de Formule 1’, is Todt van mening. De Fransman was jarenlang de teambaas van Michael Schumacher, waarmee hij tussen 2000 en 2004 alle titels won. De goede relatie met de familie Schumacher is altijd gebleven. ‘Het is geen geheim dat ik van de familie Schumacher houd, en dus ook van Mick’, geeft Todt toe. ‘Ik wil hem zijn droom zien leven en ik ben ervan overtuigd dat hij een stoeltje in de Formule 1 heeft verdiend’, aldus de voormalig president van de FIA.

Schumacher beter dan de helft van de Formule 1-coureurs

Hoewel de jonge Schumacher geen potten, maar wel auto’s wist te breken bij Haas, kunnen zijn rijkunsten toch op veel lof rekenen. ‘Of hij bij de drie, vier beste coureurs hoort? Dat weet ik niet. Maar Mick is zeker beter dan de helft van de huidige grid’, is de voormalig teambaas van mening. De Fransman kan ook verklaren waarom maar weinig teams geïnteresseerd lijken in Schumacher. ‘Misschien is Mick te aardig’, denkt Todt. ‘Hij is een erg vriendelijke jongeman met goede manieren. In de Formule 1 moet je echter je ellebogen gebruiken’, vervolgt hij. ‘Een comeback zal niet makkelijk worden, ook omdat hij bij Haas oneerlijk behandeld werd.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Todt eist dat teambazen Schumacher overwegen: 'Ik wil hem zijn droom zien leven'
Schumacher kreeg bij Haas regelmatig kritiek van zijn teambaas. (Foto: Haas F1 Media)

Net als oom Ralf Schumacher, stoorde ook familievriend Todt zich aan de opmerkingen die Günther Steiner, de toenmalig teambaas van Haas, over de reservecoureur van Mercedes maakte. ‘Natuurlijk waren er een aantal incidenten die hij zelf veroorzaakte, maar die druk op zijn schouders was oneerlijk’, vindt de Fransman. Dit zou bijgedragen hebben aan de tegenvallende prestaties. ‘Ik weet door mijn tijd als teambaas dat als een coureur zich niet goed voelt, zijn prestaties er flink onder kunnen lijden’, legt Todt uit. Steiner deinsde er niet voor terug openlijk kritiek te leveren op Schumacher. Ook in het boek dat Steiner uitbracht over zijn tijd in de Formule 1 krijgt de Duitser ervan langs. Teamgenoot Kevin Magnussen was aan het einde van het 2022-seizoen één van de weinige stemmen binnen Haas die met positieve woorden afscheid nam van Schumacher.

Achternaam werkte in nadeel van Schumacher

De naam Schumacher maakt het volgens Todt extra moeilijk voor de WEC-coureur. ‘Veel mensen denken dat zijn achternaam een voordeel is, maar het werd een groot nadeel’, beweert de Fransman. ‘Er waren torenhoge verwachtingen en de auto was niet competitief. Hij kon nooit echt laten zien wat hij in zich had.’ Todt geeft aan dat hij niet weet of de zaken anders waren verlopen als de jonge Schumacher zijn vader aan zijn zijde had gehad in de paddock. ‘We weten niet hoe de ontwikkeling dan was gelopen. Maar Mick heeft alleen zichzelf nodig om weer Formule 1-coureur te worden’, aldus de voormalig teambaas van Ferrari. ‘Hij is goed. De teambazen moeten dat zien en het aandurven hem in de auto te zetten’, sluit Todt af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws