Tsunoda over DRS-trucje Bahrein: 'Daar heb ik van geprofiteerd' Formule 1
Formule 1

Tsunoda over DRS-trucje Bahrein: 'Daar heb ik van geprofiteerd'

Tsunoda over DRS-trucje Bahrein: 'Daar heb ik van geprofiteerd'

Yuki Tsunoda heeft zich uitgelaten over het gebruik van de DRS gedurende het testweekend in Bahrein. De Japanner, die het inhaalsysteem activeerde voordat hij in de daarvoor bestemde zone reed, geeft aan dat hij enkel op zondag het trucje uit kon halen en gaat ook dieper in op hoe de leidinggevenden van AlphaTauri, Franz Tost en Helmut Marko, naar zijn eerste meters in de AT02 kijken.

'Ik heb inderdaad gezien dat daar wat ophef over ontstaan is', stelt de AlphaTauri-debutant tegenover AUTOhebdo wanneer hem naar het testweekend in Bahrein wordt gevraagd. 'Ik heb de DRS inderdaad vroeger opengeklapt dan de rest van de coureurs. Eigenlijk was het best vreemd, want in de eerste twee testdagen kon je daar op de DRS-knop drukken en gebeurde er niets als je niet in de DRS-zone was', voegt hij daaraan toe.

Op de laatste dag merkte Tsunoda echter dat die begrenzing eraf was gehaald door de wedstrijdleiding. 'Ik dacht dat de FIA het systeem misschien aan het testen was en daardoor de mogelijkheid gaf om de DRS overal open te zetten', verklaart hij. 'Daar heb ik van geprofiteerd. Ik heb de DRS net iets eerder geopend dan de rest. Dat heeft me denk ik zo'n twee tienden opgeleverd.'

Tsunoda tevreden na testweekend Bahrein

Het trucje met de DRS hielp hem tijdens testdag drie aan de op één na snelste tijd van de sessie. Alleen Max Verstappen bleef de rookie voor, hoewel veel van de coureurs die Tsunoda versloeg nog geen ronden op de zachtste bandenset reden. 'Ik denk dat mijn testsessie sowieso goed was', zo reflecteert Tsunoda op de drie halve dagen die hij door mocht maken in het 2021-materiaal van AlphaTauri.

'Elke keer verbeterde ik mijn remgedrag, vooral in de eerste bocht, waarin ik de neiging had om al vroeg op de rem te trappen en daarmee mijn achterwielen te blokkeren. Ik denk echter nog dat er verbeteringen te boeken vallen voorafgaand aan de kwalificatie voor de Grand Prix', vervolgt hij ijverig. Het vat is dus nog niet leeg bij de jongeman die vorig jaar in de Formule 2 derde werd.

Positieve feedback van Tost en Marko

Tsunoda moet aankomend seizoen presteren onder toeziend oog van twee strenge Oostenrijkers, namelijk teambaas Tost en Red Bull-scout Marko. Allebei deze heren hebben zich uiterst positief uitgelaten over de vervanger van Daniil Kvyat naar aanleiding van het weekend. 'Dat doet mij natuurlijk deugd, al helemaal omdat Franz mij continu in de gaten hield, met name toen ik bocht 1 nam', vertelt Tsunoda tevreden.

'Franz is een beetje als een grootvader voor mij. De eerste testdag benadrukte hij dat ik vooral niet naar de rondetijden moest kijken. Ik moest van hem vooral de grenzen van het materiaal opzoeken.' En dat deed Tsunoda dan ook. Maar liefst 422 ronden legde AlphaTauri af gedurende de wintertests, daarmee staan ze op een gedeelde eerste plaats qua productiviteit met waarschijnlijke concurrent Alfa Romeo.

Ook hield Marko tijdens de wintertests bij Tsunoda geregeld een vinger op de pols, onthult de coureur nu: 'Wat Helmut betreft, hij belde mij elke dag van het testweekend aan het einde van de dag. Vooral na de laatste testsessie was hij onder de indruk. Hij zei dat ik deze positieve resultaten mee moet nemen het Grand Prix-weekend in.' Zondag aanstaande mag Tsunoda laten zien of hij de volwassenheid heeft om zich staande te houden in een uiterst competitief Formule 1-veld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws