Update II | F1 stuurt brandbrief richting FIA-president: Liberty Media sluit vervolgstappen niet uit Formule 1
Formule 1

Update II | F1 stuurt brandbrief richting FIA-president: Liberty Media sluit vervolgstappen niet uit

Update II | F1 stuurt brandbrief richting FIA-president: Liberty Media sluit vervolgstappen niet uit

Het Public Investment Fund (PIF), het investeringsfonds van Saoedi-Arabië, overwoog een poging te doen om de Formule 1 over te nemen van de huidige eigenaren Liberty Media. Dat meldt Bloomberg. Een deal ging alleen niet door, omdat de huidige eigenaren niet bereid waren te verkopen.

Volgens Bloomberg ging met de overname een bedrag gemoeid van 20 miljard dollar, omgerekend een kleine 18,4 miljard euro. Het Amerikaanse Liberty Media nam de sport in 2017 nog over voor een bedrag van 4,4 miljard dollar, wat in euro's neerkomt op iets meer dan 4 miljard. De overname, waar naar verluidt begin vorig jaar over werd gesproken, kwam er niet van, omdat Liberty niet wilde verkopen.

Helemaal opgeven willen de Saoedi's nog niet wat betreft een overname. Mochten de Amerikaanse eigenaren in de nabije toekomst alsnog de Formule 1 willen verkopen, dan mogen zij opnieuw rekenen op flinke interesse van PIF, dat niet alleen bezig was met de koningsklasse van de autosport. Zo zijn zij ook de organisatie achter de overname van de Engelse voetbalclub Newcastle United eind 2021 en organiseerden ze grote boks- en golftoernooien.

Kritiek op Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is daarnaast ook één van de landen met een plek op de kalender van de Formule 1 en levert het met staatsoliebedrijf Aramco één van de grootste sponsoren van de sport. Er wordt sinds eind 2021 geracet op het stratencircuit van Jeddah en dat zal nog tot en met minstens 2027 het geval zijn. Er is veel kritiek op de locatie, omdat Saoedi-Arabië niet bekendstaat om zijn goede omgang met mensenrechten. Daarnaast was er vorig jaar een raketaanslag dicht bij de baan.

Poll

De Formule 1 in Saoedische handen zou geen slechte zaak zijn:

Update 17:47u (23/01) | FIA-president waarschuwt potentiële kopers F1: 'Gebruik gezond verstand'

De Formule 1 staat al een tijdje in de belangstelling van meerdere teams, maar vanuit Saoedi-Arabië is er ook de interesse om de sport over te nemen. Mohammed Ben Sulayem, de president van de FIA, waarschuwt de potentiële kopers. 'Als beheerders van motorsport is de FIA voorzichtig met betrekking tot de vermeende opgeblazen prijskaartjes van 20 miljard dollar die aan de Formule 1 worden gehangen', schrijft hij op social media. 'Elke potentiële koper wordt aangeraden om gezond verstand te gebruiken, rekening te houden met het grotere belang van de sport en te komen met een duidelijk en duurzaam plan - niet alleen veel geld.'

Update II 15:35u (24/01) | F1 stuurt brandbrief richting FIA-president: Liberty Media sluit vervolgstappen niet uit

Mohammed Ben Sulayem heeft vanuit de Formule 1 een zware tik op de vingers gekregen. De president van de FIA zei via Twitter dat het prijskaartje van de sport van twintig miljard dollar zwaar opgeblazen was en dat stoot de sport tegen het zere been. De Formule 1 geeft aan dat het onacceptabel was van Ben Sulayem om er iets over te zeggen. Liberty Media stelt de FIA aansprakelijk als de waarde van het bedrijf wordt aangetast.

De woorden van de FIA-president worden allesbehalve in dank afgenomen door Liberty Media. 'Het bemoeit zich met de rechten op een onacceptabele manier', is er in een brief aan Ben Sulayem te lezen die in handen is gekomen van Sky News. De brief is ook gestuurd naar de teams in de Formule 1. In de brief staat ook aangegeven dat een partij dat de Formule 1 wil overnemen totaal niet langs de FIA hoeft.

In de brief is Liberty Media dan ook van mening dat Ben Sulayem veel te ver is gegaan. De Formule 1 stelt dat 'elk individu of elke organisatie die commentaar geeft op de waarde van een genoteerde entiteit of haar dochterondernemingen, vooral als zij beweren of suggereren in het bezit te zijn van kennis, loopt het risico om aanzienlijke schade toe te brengen aan de aandeelhouders en beleggers van die entiteit, laat staan mogelijke blootstelling aan ernstige gevolgen.' Hiermee sluit Liberty Media dus niet uit dat het juridische actie zal ondernemen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws