Update II | Red Bull kondigt samenwerkingsverband met Ford aan voor F1 2026 Formule 1
Formule 1

Update II | Red Bull kondigt samenwerkingsverband met Ford aan voor F1 2026

Update II | Red Bull kondigt samenwerkingsverband met Ford aan voor F1 2026

Red Bull Racing en Ford gaan vrijdag bekendmaken dat ze de handen ineenslaan voor het seizoen 2026. Dat nieuws lekte uit bij een Italiaans persbureau, dat een volledig persbericht in handen kreeg met reacties van enkele belangrijke figuren uit de wereld der Formule 1.

Zo waren in het persbericht reacties te vinden van Formule 1-CEO Stefano Domenicali, FIA-president Mohammed Ben Sulayem en het Amerikaanse automerk zelf. Ford stuurt ook eigen mensen naar de presentatie van Red Bull in New York vrijdagmiddag, wat eerder al naar buitenkwam. Dat suggereerde al dat een samenwerking in de pijpleiding zit.

Hoe de samenwerking eruit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Wat vaststaat, is dat Ford de naamgever wordt van de krachtbron achterin de Red Bull- en AlphaTauri-bolides vanaf 2026. Red Bull is hoe dan ook verantwoordelijk voor het maken van de verbrandingsmotor, maar het is nog onzeker of Ford het elektrische deel maakt, of dat dit ook door Red Bull Powertrains gemaakt wordt. Ford zal hoe dan ook technische kennis delen.

Red Bull presenteert kleurstelling RB19

Hiernaast wordt vrijdag ook de kleurstelling van de nieuwe RB19 gepresenteerd. Dat is de auto waarmee Max Verstappen en Sergio Pérez in 2023 opnieuw succes willen boeken. De daadwerkelijke RB19 zal nog niet te zien zijn. Die zien we pas tijdens de wintertests in Bahrein eind deze maand. Wel kan men mogelijk rekenen op een iets veranderde kleurstelling ten opzichte van andere jaren. De presentatie is om 15:00u Nederlandse tijd.

Update 14:27u (03/02) | Ford kondigt terugkeer in Formule 1 vanaf 2026 aan

Ford keert officieel terug in de Formule 1, zo heeft de Amerikaanse autofabrikant vrijdagmiddag bekendgemaakt. Er is nog niks vermeld over het team waarmee Ford in zee gaat, maar zo goed als zeker wordt het Red Bull Racing. Ook AlphaTauri zal dan met Ford-motoren rijden.

De Nederlandse tak van Motorsport.com weet te melden dat het om een samenwerkingsverband met Red Bull gaat en dat deze inhoudt dat beide partijen aan de krachtbron voor 2026 zullen werken. Oftewel: zowel de verbrandingsmotor als de elektrische motor wordt in samenwerking gebouwd. AlphaTauri, het B-team van Red Bull, komt met dezelfde motoren te rijden.

Bestuursvoorzitter Bill Ford laat in een eerste reactie weten dat dit het begin van een nieuw en spannend hoofdstuk is voor Ford Motorsport. 'Dat verhaal begon toen mijn overgrootvader een race won, die heeft bijgedragen aan de sterke start van ons bedrijf. Ford keert nu terug naar de koningsklasse van de autosport en brengt daarmee onze traditie van innovatie, duurzaamheid en elektrificatie naar één van de allergrootste platformen ter wereld.'

F1-CEO Stefano Domenicali is uitermate tevreden met dit nieuws, valt te lezen in een reactie op Motorsport.com. 'We kunnen niet wachten totdat ze het opnemen tegen de andere aansprekende automerken die al in de Formule 1 actief zijn. Ford is een wereldwijd merk en heeft een enorme historie in de autosport. Ze zien gelukkig de meerwaarde van ons platform, waarmee we bijna een half miljard mensen bereiken.'

Ook FIA-president Mohammed Ben Sulayem juicht de stap van Ford toe. 'Er zijn maar weinig merken die zo'n rijke autosporthistorie hebben als Ford. Daardoor is het voortreffelijk dat ze terugkeren naar de Formule 1. Het onderstreept het succes van onze motorreglementen voor 2026, die zowel spektakel willen bieden als ook duurzaam moeten zijn. Meer interesse vanuit de Verenigde Staten is natuurlijk alleen maar goed voor de verdere groei van de koningsklasse.'

Update II 15:46 (03/02) | Red Bull kondigt samenwerkingsverband met Ford aan voor F1 2026

Red Bull Racing heeft de samenwerking met Ford vanaf 2026 wereldkundig gemaakt tijdens de presentatie van de RB19. De twee partijen gaan vanaf dat jaar, wanneer de nieuwe motorreglementen ingaan, samenwerken aan de nieuwe krachtbron. Ook AlphaTauri zal rijden met de motoren die de naam van de Amerikaanse autofabrikant zullen dragen.

Teambaas Christian Horner is verheugd over de samenwerking met Ford. 'Het is fantastisch om Ford via deze samenwerking weer welkom te heten in de Formule 1. Om als onafhankelijke motorfabrikant te kunnen profiteren van de ervaring van een fabrikant, zoals Ford, hebben we een goede positie ten opzichte van de concurrentie. Voor ons als Red Bull Powertrains om het volgende hoofdstuk van die dynastie te openen, als Red Bull Ford, is enorm opwindend.'

Ford-president en -CEO Jim Farley voegt toe: 'Fords terugkeer naar de Formule 1 met Red Bull heeft alles te maken met waar we heen gaan als bedrijf: steeds meer elektrische, softwaregedefinieerde, moderne voertuigen en ervaringen. F1 wordt een ongelooflijk kosteneffectief platform om te innoveren, ideeën en technologieën te delen en tientallen miljoenen nieuwe klanten te bereiken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws