Update III | Red Bull blijft Vips steunen ondanks ontbonden contract Formule 1
Formule 1

Update III | Red Bull blijft Vips steunen ondanks ontbonden contract

Update III | Red Bull blijft Vips steunen ondanks ontbonden contract

Red Bull Racing heeft het contract van zijn reserverijder Juri Vips ontbonden. De door Red Bull opgeleide coureur gebruikte aanstootgevende taal tijdens een livestream op Twitch afgelopen week. Na onderzoek heeft het Britse team aangegeven niet meer verder te gaan met de 21-jarige reserverijder.

Een kleine week geleden was live te zien hoe Vips en zijn Red Bull-maatje Liam Lawson samen gameden via streamingplatform Twitch. Tijdens het spel liet de jongeling zich racistisch uit, waarna Red Bull een onderzoek instelde.

Vlak na het incident liet Vips via sociale media weten spijt te hebben van zijn acties. 'Ik wil graag mijn excuses aanbieden voor de aanstootgevende dingen die ik gezegd heb tijdens de livestream. Deze uitspraken stroken niet met mijn waarden en ik heb diep spijt van mijn acties.' Tevens liet hij weten zich bij de uitkomsten van het onderzoek neer te leggen.

Pijnlijke conclusie 

In navolging van de schorsing volgt nu ook een definitieve contractontbinding voor Vips. Red Bull heeft het voorval onderzocht en oordeelt dat de gemaakte opmerkingen voldoende reden vormen tot ontslag. 'Dergelijke uitlatingen worden niet getolereerd. Het team accepteert geen enkele vorm van racisme', zo laat Red Bull weten via sociale media.

Update 17.30u (29/06) | Vips mag Formule 2-seizoen afmaken bij Hitech

Jüri Vips zal dit seizoen afmaken bij het team van Hitech, maakt de renstal bekend in een statement op Twitter. Het team wil de coureur, die wel werd losgelaten door Red Bull Racing, een kans geven om zijn fout goed te maken. Ondanks dat Vips het Formule 2-seizoen dus mag afmaken, vindt Hitech het wel terecht dat zijn contract bij Red Bull is ontbonden.

'We willen dat Jüri laat zien wat voor persoon hij is', leest een deel van het statement. 'Hij is terecht hard gestraft door Red Bull, en we begrijpen dat voor sommigen deze straf niet hard genoeg is. Door hem te laten racen bij Hitech kan hij laten zien dat het hem erg spijt, en hij moet nu ook elke kans gaan aangrijpen. We weten dat deze beslissing niet bij iedereen goed zal vallen, maar wij geloven dat iedereen een tweede kans verdient.'

Update 14.35u (02/07) | Red Bull heeft vervanger Vips gevonden: Lawson reserverijder voor 2023

Liam Lawson is de vervanger van Juri Vips als reserverijder voor het team van Red Bull Racing vanaf 2023, dat heeft Christian Horner bekendgemaakt. Vips is uit de Oostenrijkse renstal gezet nadat hij gebruik maakte van aanstootgevende taal tijdens een livestream op Twitch. Daardoor moest Red Bull op zoek naar een nieuwe reservecoureur, en die rol mag Lawson gaan vervullen.

'Lawson stapt in die rol na de aankondiging van Vips', begint Horner tegenover Formula1.com, 'Jehan Daruvala doet het geweldig en we volgen zijn vorderingen met belangstelling, net als Dennis Hauger, die allemaal in aanmerking komen voor een superlicentie. Het is duidelijk dat we op dit moment heel wat jonge en veelbelovende coureurs hebben.'

Dat zijn overigens niet de enige coureurs, zegt Horner. 'Ayumu Iwaza laat ook een groot potentieel zien, en dat is alleen nog maar in de Formule 2. In de Formule 3 is het geweldig om Jonny Edgar terug te zien na zijn vervelende ziekte. Isack Hadjar doet het ook uitstekend, dus we hebben geen tekort aan talent dat vanuit de karting door de verschillende formules heen komt. En dat is altijd het beleid van Red Bull geweest', besluit Horner.

Krijg 1.5x je inzet terug als Verstappen poleposition pakt in Groot-Brittannië

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Update 14.25u (06/07) | Red Bull blijft Vips steunen ondanks ontbonden contract

Het team van Red Bull Racing zal Jüri Vips blijven ondersteunen, ondanks dat de rijder uit het juniorenprogramma van het team is gezet. De Est deed tijdens het spelen van een videospel racistische en homofobe uitspraken. De coureur mag blijven racen in de Formule 2, en Christian Horner denkt dat de coureur nog een tweede kans verdient.

Vips maakt dus geen onderdeel meer uit van de Red Bull-academie. Desondanks blijft Red Bull betrokken bij de carrière van de coureur. 'We geven hem nu de tijd om te reflecteren', wordt Horner geciteerd door Independent. 'Iedereen verdient een tweede kans als ze kunnen laten zien dat ze hebben geleerd van hun fouten. Hij is een jonge gast en we zullen hem blijven ondersteunen. Hopelijk leert hij van van zijn fouten.'

Naast het feit dat Red Bull de Formule 2-rijder blijft ondersteunen, mag de coureur ook het seizoen afmaken. Volgens Horner heeft de Oostenrijkse renstal niks te maken met de beslissing. 'Dat is de keuze van Hitech, en wij financieren dat stoeltje op geen enkele manier. Zij zullen vast hun redenen hebben voor keuze die ze hebben gemaakt', aldus de Red Bull-teambaas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws