Update | 'Slechts één team bereid om Andretti en Cadillac welkom te heten in F1' Formule 1
Formule 1

Update | 'Slechts één team bereid om Andretti en Cadillac welkom te heten in F1'

Update | 'Slechts één team bereid om Andretti en Cadillac welkom te heten in F1'

Michael Andretti heeft de handen ineengeslagen met Cadillac om een Formule 1-intrede mogelijk te maken. Hoewel Cadillac een grote naam is in de Amerikaanse autosportwereld, zouden de twee nog steeds moeilijkheden kunnen kennen met een toelating. Onder andere wederzijdse interesse vanuit de Formule 1 is iets waar de nieuwelingen tegenaan kunnen lopen.

Zelf heeft Andretti vertrouwen in de samenwerking met het Amerikaanse merk. 'Nou, we brengen nu één van de grootste fabrikanten ter wereld met General Motors en Cadillac. We hebben het gevoel dat dat het enige vakje was dat we niet hadden gecontroleerd dat we nu wel hebben gecontroleerd', benoemt de voormalig coureur vol verwachting, geciteerd door Reuters.

De Formule 1 kan roet in het eten gooien

Toch is er absoluut nog geen zekerheid over het intrede van Andretti in de Formule 1. De eigenaar van de sport, Liberty Media, moet worden overtuigd. Iets dat moeilijker lijkt dan verwacht, want hoewel de FIA sprak van wederzijdse interesse, reageerde de Formule 1 minder enthousiast. 'We willen allemaal dat het kampioenschap geloofwaardig en stabiel blijft. Elk verzoek voor een nieuwe deelnemer zal door alle betrokken partijen worden beoordeeld op criteria die aan deze doelstellingen voldoen. Elk verzoek van een nieuwe deelnemer vereist de goedkeuring van zowel de F1 als de FIA', luiden de kritische woorden.

Ook Stefano Domenicali, de CEO van de koningsklasse, liet eerder al geen interesse blijken te hebben in nieuwe teams. Hij benoemde dat het momenteel geen prioriteit is om nieuwe teams toe te laten. Verder was de belangstelling van de concurrenten niet groot, want zo zou de 'grote meerderheid' van de Formule 1-teams niet per definitie vóór de uitbreiding zijn.

Tweehonderd miljoen dollar mogelijk te weinig

Bij wederzijdse interesse komt meer kijken, want zoals altijd speelt geld een grote rol. De toegangskosten van de Formule 1 zijn intens hoog. Nieuwe teams die een intrede willen maken, moeten eerst tweehonderd miljoen dollar neertellen. Dit bedrag wordt verdeeld over de huidige teams, maar de concurrenten hebben zich al uitgelaten over het 'te lage' bedrag.

Guenther Steiner gaf al aan dat het inschrijfbedrag de 'grote waardestijging' van de Formule 1 zou moeten weerspiegelen. Ook bronnen van andere teams gaven aan niet akkoord te gaan met het huidige bedrag en vijfhonderd miljoen dollar geschikter zouden vinden. 'Ik denk dat ze geloofwaardig zijn, maar ik moet een hoger instappunt zien. Ik denk dat de enige kans die iemand heeft om binnen te komen, is door een veel hoger inschrijfgeld te betalen', laat een teambron weten.

Update 8:28u (10/01) | 'Slechts één team bereid om Andretti en Cadillac welkom te heten in F1'

Het overgrote deel van de Formule 1-teams zit niet te wachten op een intrede van Andretti en Cadillac. Waar Mohammed Ben Sulayem, de president van de FIA, de deur open wil houden voor nieuwe renstallen, wordt deze deur dus dichtgegooid door de huidige uitdagers in de sport. Eerder tijdens de Grand Prix van Miami in 2022 werd al duidelijk dat Andretti niet heel erg welkom was in de Formule 1.

De Formule 1-teams staan dus niet te popelen om nog een renstal aan de grid toe te voegen. Volgens The Race zou slechts één team wel oren hebben naar een intrede van Andretti, namelijk Alpine. Renault gaat naar alle waarschijnlijkheid de motoren leveren aan de Amerikaanse renstal. Dat er veel tegenstand is vanuit de Formule 1 is echter niets nieuws voor Andretti. Eerder hoopte het team al support te krijgen voor een intrede tijdens de Grand Prix van Miami, maar slechts twee teams zetten hun handtekening. Dat waren, volgens Motorsport.com, Alpine en McLaren. De Britse renstal lijkt nu dus ook afgehaakt te zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws