Verslag VT1 | Verstappen leidt ondanks een spin de eerste sessie in Australië Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Verstappen leidt ondanks een spin de eerste sessie in Australië

Verslag VT1 | Verstappen leidt ondanks een spin de eerste sessie in Australië

Red Bull Racing is ook in Australië voortvarend aan het raceweekend begonnen. Wereldkampioen Max Verstappen sloot de chaotische eerste vrije training ondanks een spin als snelste af. Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez waren constant bovenaan de tijdenlijst te vinden, maar uiteindelijk moest Pérez genoegen nemen met een derde plek, nadat Lewis Hamilton de tweede plek overnam in de slotfase van de eerste training, die door twee rode vlaggen ingekort werd.

Zodra het licht aan het einde van de tunnel om 12.30 lokale tijd op groen sprong, kwamen de eerste coureurs de pitstraat uit om het circuit te verkennen. Mogelijk speelt hierbij de dreiging van regen later op de dag een rol. Carlos Sainz zocht als eerste het circuit op, spoedig gevolgd door zijn collega's. Vier minuten later was Max Verstappen de laatste coureur die de pitstraat uitreed.

Opvallend is dat iedereen koos voor de banden met gele of witte markeringen, met uitzondering van Verstappen. De Nederlander was de enige die meteen het circuit verkende op de zachte band. Toch was het teamgenoot Sergio Pérez die in de eerste getimede ronde een seconde sneller reed dan zijn Nederlandse teamgenoot. Enkele minuten later sloeg Verstappen terug met de snelste tijd: 1:19.332. Niet veel later zochten beide Red Bull-coureurs kortstondig de pitstraat op. Iemand die een minder goede start van de eerste vrije training meemaakte was Haas-coureur Kevin Magnussen. De Deen verremde zich in de derde bocht en moest een tripje door het grind maken.

Red Bull blijft versnellen

Nadat de beide Red Bull-coureurs opnieuw het circuit opzochten, gingen de rondetijden verder omlaag. Met Pérez nog steeds op de mediums en Verstappen op de softs verbeterde eerst Pérez de snelste tijd tot 1:19.293, waarna Verstappen marginaal sneller ging met een 1:19.278. Vlekkeloos was zijn ronde niet, want in bocht 11 ging de Limburger met twee banden door het grind. Enkele minuten later wist Verstappen wel een goede ronde te rijden en vergrootte hij het gat op Pérez tot een halve seconde met een 1:18.790.

Ook Nyck de Vries viel met een zesde plek vroeg in de sessie positief op, achter Lance Stroll, de verrassende Alexander Albon en Fernando Alonso, die de harde banden onder zijn Aston Martin gemonteerd had. Met zo'n veertig minuten te gaan zochten de meeste coureurs de pitstraat op voor wat aanpassingen aan de afstelling.

Meer coureurs met zachte banden

Enkele minuten later kwamen de eerste coureurs terug het circuit op, waarbij de rode markeringen op de Pirelli-banden aangaven dat nu wel meer coureurs met de zachte banden onderweg waren. Thuisrijder Oscar Piastri sprong kort naar de vijfde plek, voordat hij terugviel in de pikorde toen de snellere teams voor de zachte banden kozen. Leclerc en Sainz sprongen naar de derde en vierde plek, maar kwamen respectievelijk nog zes en negen tienden van een seconde tekort op de eerder gezette tijd van Verstappen. Niet veel later nam Fernando Alonso de hem inmiddels vertrouwde derde plek af van Leclerc.

Terwijl Verstappen nog in de pitstraat te vinden was, deed teamgenoot Pérez een eerste poging op de zachte band. De Mexicaan had echter een moment van overstuur in bocht drie en moest zijn poging tot een snelle rondetijd beëindigen na een ritje door het gras. Pérez was niet de enige die het zwaar had; Tsunoda maakte een spin in de eerste bocht mee en wist zijn AlphaTauri ternauwernood uit de muur te houden. Niet veel later bezocht Magnussen het grind voor een tweede keer.

Verstappen kent geen vlekkeloze sessie

Terwijl Max Verstappen het circuit weer opzocht om een poging te doen zijn snelste ronde te verbeteren, werd de sessie plotseling stilgelegd door middel van een rode vlag. Na wat initiële verwarring meldde de FIA dat GPS-problemen de oorzaak waren van de rode vlag-situatie.

Nadat de sessie hervat werd met veertien minuten te gaan, gingen nog maar weinig coureurs voor een snellere ronde. Verstappen was veelvuldig op het circuit terug te vinden, maar helemaal volgens plan ging dat niet. Eerder in de sessie klaagde de Nederlander al over de remmen en het gevoel bij het schakelen, en met zo'n zes minuten te gaan verloor Verstappen de controle over zijn RB19-bolide in bocht vier en kwam hij in een spin terecht. De Nederlander wist schade te vermijden maar meldde over de boordradio dat zijn banden afgeschreven waren. Niet dat dat veel uitmaakte, want enkele momenten later moest Logan Sargeant zijn Williams parkeren en kwam de sessie tot een vervroegd einde.

Verstappen sloot ondanks zijn spin de sessie als snelste af. De verrassende nummer twee, met vier tienden van een seconde achterstand, was Lewis Hamilton, die in de slotseconden Sergio Pérez terugverwees naar de derde positie. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Mexicaan zijn snelste ronde op de medium-banden neerzette, waar de concurrentie dit op de zachte banden deed. Alonso eindigde als vierde, voor de Ferrari's van Leclerc en Sainz. Nyck de Vries eindigde als veertiende maar reed enkel op de medium-banden.

Uitslag eerste vrije training F1 Grand Prix van Australië 2023

Verstappen en Pérez opnieuw in de favorietenrol voor de Grand Prix van Australië! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws