Verslag VT1 | Verstappen maakt direct statement met meerdere snelste ronden in Jeddah Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Verstappen maakt direct statement met meerdere snelste ronden in Jeddah

Verslag VT1 | Verstappen maakt direct statement met meerdere snelste ronden in Jeddah

Max Verstappen is, ondanks dat hij pas op vrijdag arriveerde, perfect begonnen aan het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië. De coureur van Red Bull Racing noteerde de snelste rondetijd tijdens de eerste vrije training in Jeddah. Sergio Pérez en Fernando Alonso completeren de top drie.

Nyck de Vries ging als eerste de baan op, gevolgd door onder meer de Alfa Romeo's. Pérez kende direct een momentje bij het uit zijn pitbox rijden. Hij haalde de 'bocht' net niet, waardoor hij even terug moest worden geduwd. Daarna kon de Mexicaan gewoon zijn weg vervolgen. De 33-jarige ging op de zachte band naar buiten en zijn eerste rondetijd was met een 1:32,969 meteen de snelste.

Alonso was de tweede coureur die met de softs voor een rondetijd ging. Echt snel was die nog niet, want in sector één gaf de Spanjaard al anderhalve seconde toe. Carlos Sainz noteerde ondertussen een tijd die drie tienden langzamer was dan die van Pérez en wel op de hards. Charles Leclerc klokte in de negende minuut van de sessie slechts een tiende langzamer dan de Red Bull-coureur. Daarna noteerde Alonso een 1:32,838 om naar de eerste plek te klimmen.

Verstappen laat opnieuw op zich wachten in Jeddah

Lang bleef de Aston Martin-rijder daar niet staan, omdat Hamilton eronder dook met een 1:32,665 op de harde banden. Het kon echter nog veel sneller en dat bewees Pérez. Hij reed nog altijd op de softs en ging met een 1:31,486 ruim een seconde sneller dan Hamilton, waarna Alexander Albon - op de hards - ook nog eens naar P2 klom. Die plek nam Sainz even later over, waarna Leclerc de tweede tijd noteerde. Wel was hij een halve seconde langzamer dan Pérez.

Alonso klokte met nog zo'n drie kwartier te gaan een 1:21,262, terwijl Verstappen nog altijd niet naar buiten was gegaan. Dat deed de tweevoudig wereldkampioen pas met 39 minuten te gaan. Zijn eerste rondetijd was bijna een seconde langzamer dan die van zijn teamgenoot, maar was wel goed genoeg voor de derde plek op dat moment. Alonso verbeterde daarna zijn tijd om negen honderdsten sneller te gaan dan Pérez.

Stuivertje wisselen tussen Red Bull en Alonso

Bleef die tijd lang staan? Nee. Het was echt een kwestie van stuivertje wisselen tussen de Red Bulls en Alonso, vergelijkbaar met wat we zagen in Bahrein. Nu ging Verstappen met nog ruim een halfuur te gaan naar de eerste tijd met een 1:30,494, wat vijftien duizendsten sneller was dan Alonso en nog net geen tiende sneller dan zijn Red Bull-collega.

Verstappen ging er nogmaals voor zitten met nog een halfuur te gaan. In de eerste sector vond hij een verbetering en in de tweede sector was hij twee tienden sneller. De rondetijd van de Nederlander kwam uit op 1:30,062, waardoor het gat met Alonso opliep tot vierenhalve tiende. De Ferrari's gingen hierna ook op de softs naar buiten en klokten de zesde (Leclerc) en zevende (Sainz) tijd. Albon en Nico Hülkenberg stonden verrassend vierde en vijfde, waarna Kevin Magnussen zelfs nog een tandje sneller ging dan beide Ferrari's.

Verstappen blijft maar trappen met snelste tijden

Iemand die ook een tandje sneller ging, was opnieuw Verstappen. In de eerste twee sectoren vond de Limburger wederom tijd en dat leidde tot een 1:29,815 - de eerste rondetijd onder de 1:30. George Russell en Hamilton gingen ondertussen naar P4 en P5, waarna Sainz de zesde tijd neerzette. Leclerc kon geen potten breken en klom met zo'n 21 minuten te gaan naar plek acht.

Het duurde even voordat er weer een paarse sectortijd zichtbaar was. Opnieuw was het Verstappen die in sector één de lakens uitdeelde, al was hij in de tweede sector toch langzamer. Dat had achteraf geen grote gevolgen voor zijn rondetijd, die toch weer sneller was dan zijn vorige. Ditmaal noteerde de Red Bull-coureur een 1:28,790, wat 0,525s sneller was dan Alonso en 0,562s sneller dan Pérez.

Uiteindelijk kon niemand meer tippen aan de snelste tijd van Verstappen, die met nóg een verbetering op een 1:29,662 uitkwam. Aan het einde noteerde hij zelfs nog een 1:29,617. Pérez moest om en nabij een halve seconde toegeven op de regerend wereldkampioen, die zodoende op ideale wijze is begonnen in Jeddah. Alonso werd derde en Lance Stroll deed het uitstekend met een vierde plek, gevolgd door Russell en Hamilton. Sainz en Leclerc werden respectievelijk zevende en elfde.

Uitslag eerste vrije training F1 Grand Prix van Saoedi-Arabië 2023

Pak ruim twee keer je inzet als Verstappen poleposition pakt in Saoedi-Arabië! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws