Verslag VT2 | Verstappen en Red Bull hebben het loodzwaar, terwijl Ferrari heerst Formule 1
Formule 1

Verslag VT2 | Verstappen en Red Bull hebben het loodzwaar, terwijl Ferrari heerst

Verslag VT2 | Verstappen en Red Bull hebben het loodzwaar, terwijl Ferrari heerst

Net als tijdens de eerste vrije training domineerde Ferrari in Singapore, met Carlos Sainz ditmaal nipt sneller dan Charles Leclerc. Max Verstappen had het in zijn RB19 heel zwaar, en kwam niet verder dan de achtste tijd met een achterstand van ruim zeven tienden, waarmee hij net achter teamgenoot Sergio Pérez plaatsnam. Het Red Bull Racing-duo moest ook George Russell, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, en Lando Norris nog voor zich dulden, en lijkt dus voor de verandering niet de favoriet te zijn dit weekend.

Terwijl de kwalificatie en de race in Singapore in het donker verreden wordt, geldt dat niet voor twee van de drie vrije trainingen. De tweede vrije training is de enige trainingssessie waarbij er geen daglicht meer te zien is, en dus wilden de teams goed gebruik maken van hun uur aan trainingstijd. De asfalttemperatuur was ruim tien graden lager dan in de eerste training, en ook het rubber op de baan zorgde voor snellere tijden.

Ferrari zet de toon

Binnen anderhalve minuut waren alle coureurs dan ook al op het circuit terug te vinden. Het was Logan Sargeant die het bal opende met een 1:36,897, maar nieuweling Liam Lawson ging al snel meer dan een seconde harder: 1:35,5. Lang kon de Nieuw-Zeelander niet genieten van de eerste plek, aangezien George Russell, Fernando Alonso, en Sergio Pérez er enkele tienden vanaf wisten te halen, tot Carlos Sainz met een 1:34,1 de concurrentie op grote achterstand zette. Bij de eerste pogingen completeerden Charles Leclerc (1:34,5), Lewis Hamilton (1:34,7), en Max Verstappen (1:35,0) de top vier. Hierbij reden alle toppers op de mediumbanden. Van de vijf beste teams was Lando Norris de enige met een andere keuze, aangezien hij met de harde banden rondreed.

Bij de volgende pogingen regende het tijdsverbeteringen, waarbij Alonso tijdelijk de eerste plek kon overnemen, maar de toppers waren ook alweer snel onderweg. Verstappen liet in de eerste sector al meer dan een halve seconde liggen op de Ferrari-coureurs, waarvan Sainz met een 1:33,3 opnieuw ruim het snelste was. Zo was de Spanjaard binnen tien minuten al sneller dan de toptijd uit de eerste sessie. Leclerc gaf een halve seconde toe, terwijl Verstappen met een vijfde tijd bijna een seconde toegaf, en zelfs achter Pérez plaatsnam. Bij Alexander Albon ging het nog slechter: de Britse Thai zocht al snel de pitstraat op met power unit-problemen.

Verstappen heeft het zwaar met oude vloer

Na twee rondjes om de banden te laten afkoelen, was het weer tijd voor een snelle ronde, waarbij de Ferrari-mannen allebei 27,2 in de eerste sector lieten noteren. Sainz wist zijn snelste tijd in de laatste sector niet te verbeteren, maar was over één ronde wel iets sneller, terwijl Leclerc zijn ronde afbrak na een foutje. Verstappen koos ervoor om zijn banden een extra ronde te koelen, maar gaf met een 27,7 in de eerste sector daarna alsnog meer dan een halve seconde toe, voordat hij zijn ronde afbrak en de pitstraat opzocht.

De Nederlander was duidelijk nog niet tevreden en liet een aantal woorden over de boordradio horen die weggepiept moesten worden. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport heeft Red Bull Racing twee exemplaren van de nieuwe vloer meegenomen, en probeerde Verstappen deze in de eerste training uit, terwijl Pérez dat in de tweede sessie deed, waar Verstappen weer met de oude vloer reed.

Leclerc slaat toe, AlphaTauri zet grote stap vooruit

Terwijl Verstappen en Sainz al in de pitstraat stonden, ging Leclerc er nog eens goed voor zitten. Dat leverde de 25-jarige Monegask drie paarse sectoren op en een 1:32,9. Daarmee stond Verstappen op ruim 1,2 seconden achterstand, en liet hij dus al zes tienden liggen in de openingssector. De verrassende naam in de top drie was op dat moment Yuki Tsunoda, die achter Ferrari de beste tijd liet noteren, terwijl Lawson aantoonde met zijn achtste tijd dat AlphaTauri een stuk competitiever lijkt met de grote upgrade van dit weekend.

Zachte banden lossen Verstappen-problemen niet op

Halverwege de sessie maakten de coureurs zich klaar voor de kwalificatiesimulaties op de zachte banden. Ferrari deed dat als eerste en zorgde voor een regen aan paarse sectoren. Beide heren zette een 1:32,1 neer, waarbij Sainz 0,018 seconden sneller was dankzij een sterke slotsector. Hamilton gaf wat minder dan een halve seconde toe, Alonso in eerste instantie net wat meer dan een halve seconde, maar de Spanjaard verbeterde in een nieuwe poging naar de derde stek.

Verstappen was afgezakt naar de vijftiende tijd toen hij ook voor een snelle ronde op de softs ging. In de eerste sector gaf de Nederlander nu zo'n twee tienden toe op het Ferrari-duo, maar de achterstand liep flink op in de rest van de ronde. Met een achterstand van dik zeven tienden bleef de wereldkampioen op P6 steken, terwijl hij zijn tijd dus later neerzette dan de coureurs voor hem. Pérez ging enkele minuten later nog een tiende langzamer, om aan te tonen dat Red Bull echt in de problemen zit.

Verstappen probeerde het later nog eens, maar het leidde tot meer frustraties dan tijdsverbeteringen, en Verstappen beëindigde zijn ronde dan ook voortijdig en zocht zijn team op. Pérez was met zeventien minuten te gaan de laatste coureur die een tijdsverbetering op de klokken probeerde te zetten, en was daarmee vier honderdsten sneller dan Verstappen. Met een zevende en achtste plek voor Red Bull ziet het er niet al te best uit.

Racesimulaties: Ferrari valt terug

In de racesimulaties waren de verschillen behoorlijk klein, maar waren de beide Ferrari-coureurs langzamer dan de heren van Red Bull en Mercedes, en ook langzamer dan Alonso en Norris. Het leek er hierbij op dat Pérez en Russell nipt sneller onderweg waren dan de rest, maar in tegenstelling tot veel eerdere weekenden waren de onderlinge verschillen nihil.

Verstappen kan dit weekend zijn elfde zege op een rij pakken! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws