Verstappen kan nog meer geschiedenis schrijven: welke records kan hij in 2023 verbreken? Formule 1
Formule 1

Verstappen kan nog meer geschiedenis schrijven: welke records kan hij in 2023 verbreken?

Verstappen kan nog meer geschiedenis schrijven: welke records kan hij in 2023 verbreken?

Tijdens het 2022-seizoen heeft Max Verstappen al wat records op zijn naam mogen zetten. Zo verbrak de Limburger onder andere het record van de meeste punten in het kampioenschap, het record van de meeste overwinningen in één seizoen, en het record van de meeste overwinningen zonder poleposition. In 2023 kan de tweevoudig wereldkampioen nog een aantal records verbreken. F1Maximaal zet op een rijtje welke dat zijn.

Het 2022-seizoen van de Nederlander begon niet zo als hij en Red Bull Racing het graag hadden gezien, maar de uitkomst bleek uiteindelijk fenomenaal te zijn. Nadat de RB18-bolide was geperfectioneerd, regende het overwinningen voor de 25-jarige. Verstappen bracht zijn seizoen naar een nieuw niveau, en verbrak daarmee een aantal records die op zijn CV zullen schitteren, die hij mee mag nemen naar het seizoen van 2023. In het aankomende Formule 1-seizoen kan de Red Bull-coureur opnieuw wat records verbreken.

Meeste overwinningen in één seizoen

Met de uitbreiding van de F1-kalender naar 23 Grands Prix, is er één overwinning meer te behalen dan in 2022. Verstappen mocht in het voorgaande seizoen maar liefst vijftien keer op de hoogste trede van het podium staan. Daarmee verbrak hij het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel, want hiervoor stond het meeste aantal overwinningen in één seizoen namelijk op dertien.

Meeste punten in één seizoen

Dit record kan direct aansluiten bij het record van de meeste zeges in één seizoen. Met 23 races op het jaarprogramma, zes sprintraces en 23 snelste racerondes meegerekend, zijn er in totaal 646 punten te verdelen (25 x 23 + 8 x 6 + 23 = 646). Dat zijn er vijftig meer dan vorig jaar, toen er in totaal 596 punten te verdelen waren.

In 2022 kon de Nederlander dit record al achter zijn naam noteren, hij behaalde namelijk 454 punten. Dit record stond voorheen op de naam van Lewis Hamilton, die in 2019 413 punten wist te behalen met een kalender van 21 races. Verstappen ging hier dus ruim overheen tijdens het voorgaande seizoen.

Meeste podiums in één seizoen

Als Verstappen het record van de meeste podiums in één seizoen wil verbreken, dan zou hij een record van zichzelf verbreken. In 2021 behaalde de tweevoudig wereldkampioen namelijk achttien podiums in 22 races, wat hem direct bovenaan dat recordlijstje zette. In 2022 kwam de Limburger zeventien keer op het podium terecht. Met twee races meer in 2023 kan Verstappen een poging doen om zichzelf in deze statistieken te verbeteren.

Eerste Nederlander met drie titels

Mocht het 2023-seizoen net zo florissant verlopen als het 2022-seizoen en andere teams weinig competitie kunnen bieden, dan kan Verstappen de eerste Nederlander met drie Formule 1-titels worden. Met het succes van de afgelopen twee seizoenen zit dat er zeker wel in, maar verschillende oud-coureurs, zoals Webber en Coulthard, denken dat Mercedes en Ferrari erbij gaan zijn en vooraan mee gaan vechten in het 2023-seizoen.

Verstappen denkt zelf ook dat de teams veel dichter bij elkaar gaan zitten dan vorig jaar. Mocht dit niet zo zijn, en Red Bull opnieuw de spijker op zijn kop slaat met de auto, dan kan de Limburger zijn derde titel behalen in het aankomende seizoen. Dan heeft hij tevens evenveel titels als Braziliaans F1-legende Ayrton Senna.

Meeste opeenvolgende races aan de leiding

Dit record is momenteel nog steeds in handen van zevenvoudig wereldkampioen Schumacher, hij leidde namelijk het kampioenschap vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten in het jaar 2000 tot de Grand Prix van Japan in 2002, wat dus in totaal 37 opeenvolgende races zijn.

Verstappen heeft in het 2022-kampioenschap zeventien achtereenvolgende races geleid. Hij zou dan vanaf de Grand Prix in Bahrein de leiding moeten nemen en behouden tot na de Grand Prix van Brazilië in 2023 om dit record te verbreken. Dan moet de tweevoudig wereldkampioen dus vanaf de start van het seizoen de wind flink mee hebben.

Mercedes en Ferrari: gaan ze roet in het eten van Red Bull gooien?

In het 2022-seizoen waren Red Bull en Verstappen vrijwel ongenaakbaar, waardoor de Limburger een mooie verzameling aan records heeft binnengehaald. Na de winter van 2021 bleek dat Mercedes niet goed genoeg het huiswerk heeft gedaan om goed voor de dag te komen in 2022. De Duitse renstal had vooral last van porpoising, maar wist richting het einde van het seizoen toch nog wat goede ontwikkelingen door te voeren, waardoor het team niet zonder overwinning terug ging naar Brackley.

Ferrari had overduidelijk wel een snelle auto, maar de Scuderia sloeg regelmatig de plank mis met de strategie. Nu de teams gewend zijn aan de nieuwe technische regels wordt er verwacht dat het veld, vooral voorin, veel dichter bij elkaar gaat zitten. Dat zou, zoals meerdere coureurs en oud-coureurs hebben aangegeven, wel eens kunnen zorgen voor een titelstrijd tussen Red Bull, Mercedes en Ferrari.

La Gazetta dello Sport wist halverwege januari 2023 te melden dat Ferrari zo’n dertig pk heeft gevonden, wat dus laat denken dat het team qua vermogen vooraan gaat staan. Het Italiaanse medium denkt immers dat Ferrari hiermee boven Mercedes en Red Bull uitkomt. Mercedes denkt dat ze precies weten waar de verkeerde keus lag in 2022, en zullen ze nu een dergelijke fout voorkomen.

Een sneak peek van het werk van de teams tijdens de winter wordt tijdens de presentaties van de bolides en tijdens de testdagen voorafgaand aan het seizoen verschaft, maar hoe de teams er echt voorstaan na de winterstop, is vanzelfsprekend pas bij de eerste Grand Prix van het seizoen te zien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws