Viaplay-analisten begrijpen beslissing FIA: 'Een logische keuze, maar of het eerlijk is...' Formule 1
Formule 1

Viaplay-analisten begrijpen beslissing FIA: 'Een logische keuze, maar of het eerlijk is...'

Viaplay-analisten begrijpen beslissing FIA: 'Een logische keuze, maar of het eerlijk is...'

Het startveld voor de Italiaanse Grand Prix is bepaald. Thuisrijder Carlos Sainz start op de poleposition en krijgt Max Verstappen naast zich. Die andere Ferrari-coureur Charles Leclerc vervolledigt de top drie. Tijdens de kwalificatie werden beide Ferrari's nochtans onderzocht omdat ze tijdens Q1 de minimumtijd per ronde overschreden, maar uiteindelijk besliste de FIA geen gevolg te geven aan het incident. Een logische, maar niet volledig koosjere beslissing, als we Viaplay-analisten Giedo van der Garde en Ernest Knoors mogen geloven.

'De FIA moest wel, hier in Italië', lachte Van der Garde achteraf. Hij doelde natuurlijk op de massa tifosi die aanwezig was op het circuit en misschien wel eens lelijk zou kunnen gereageerd hebben op een potentiële straf voor hun geliefkoosde Ferrari-coureurs. Ondanks dat het misschien niet helemaal rechtvaardig lijkt dat hier rekening mee wordt gehouden, begrijpt Van der Garde het wel. 'Ik vind het een logische keuze van de FIA, maar of het helemaal eerlijk is...' De autocoureur had duidelijk zijn twijfels. Ook mede-analist Knoors dacht er het zijne van. 'We moeten nu kijken naar wat ze beargumenteren', bedacht de Nederlander.

Het incident en de beslissing van de FIA deed natuurlijk geen afbreuk aan de pole-lap van Sainz, die slechts dertien duizendsten van een seconde sneller was dan Verstappen. 'Hij stond er op het juiste moment en zijn rondje was perfect', zei Van der Garde. De Spanjaard maakte het verschil in sector twee, met name in de Ascari-bocht. Daar viel Sainz agressief de apex aan, wat ervoor zorgde dat hij net sneller was dan de Nederlander op P2 en zijn teamgenoot op P3. Volgens Knoors koos Ferrari vandaag duidelijk voor een afstelling met weinig downforce, wat hun snelheid op het rechte stuk ten goede kwam. De analist verwachtte door die set-up wel dat de Scuderia minder sterk zou zijn in sector twee, waar ze uiteindelijk het verschil hebben kunnen maken. 'Sainz moet echt iets heel speciaals hebben gedaan in die tweede sector', was zijn uitleg.

Zeldzaam foutje van Verstappen

Tijdens de kwalificatie liet Verstappen zich betrappen op een zeldzaam foutje. De leider in het wereldkampioenschap dipte een band in de grindbak bij het uitkomen van de tweede chicane en verloor logischerwijs kostbare tijd. Mede daardoor kon Sainz profiteren en de Nederlander aftroeven. Van der Garde zag hoe Verstappen net te vroeg op zijn gas ging en zo te veel overstuur had. 'Een foutje', luidde zijn oordeel. Zonder meer, want volgens Knoors heeft de tweevoudig wereldkampioen alsnog de beste kaarten voor de race van morgen. Het duo ziet Verstappen alvast zijn tiende overwinning op rij boeken en het record van Sebastian Vettel officieel breken.

Sergio Pérez start morgen vanop de vijfde plek. De Viaplay-analisten vonden het weer niet goed genoeg van de Mexicaan, ondanks dat hij een moeilijke voorbereiding kende op de kwalificatie. 'Ik had meer verwacht', zei Van der Garde. 'Ik dacht dat hij dichter bij Max zou zitten. Hij heeft natuurlijk geen ideale voorbereiding gehad door die olielek en het plaatsen van een nieuwe motor. Ik denk wel dat hij morgen meer naar voren rijdt', voorspelde Van der Garde. Knoors denkt dat de gewisselde krachtbron van Pérez de doorslag gaf vandaag. 'Op dit circuit wil je de beste motor hebben. Het vermogen moet hier optimaal zijn en doordat hij er nu een oudere power unit heeft inzitten, verloor hij wat snelheid.'

Verstappen kan dit weekend zijn tiende zege op een rij pakken! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws