Villeneuve looft organisatie Dutch GP: 'Maar er zijn veel circuits die een race willen organiseren' Formule 1
Formule 1

Villeneuve looft organisatie Dutch GP: 'Maar er zijn veel circuits die een race willen organiseren'

Villeneuve looft organisatie Dutch GP: 'Maar er zijn veel circuits die een race willen organiseren'

Voormalig F1-coureur Jacques Villeneuve is zeer onder de indruk van de Grand Prix van Nederland, maar waarschuwt dat er kapers op de kust zijn om het kalenderplekje van de Dutch GP na 2025 te veroveren. Volgens Villeneuve heeft Zandvoort alles wat nodig is om te blijven, al is het duidelijk dat er nog heel veel circuits zijn die graag een race willen organiseren. Onderaan de streep draait het in de Formule 1 om business.

Afgelopen weekend vond de derde editie van de Dutch Grand Prix plaats en werd het een nog groter feestje dan tijdens de voorgaande edities. De tribunes zaten vanaf vrijdagochtend bomvol en waren de bezoekers niet meer van hun stoeltjes te krijgen, weer of geen weer. 'Wat een fantastisch evenement', looft Villeneuve in gesprek met de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'Dat zie je alleen al aan het publiek', gaat de kampioen van 1997 verder. 'Dit is geen makkelijke locatie om een groot evenement te houden, maar de organisatie heeft het fantastisch gedaan. Het is heel indrukwekkend, want de baan is klein, maar wel old school, en dat kan ik waarderen. Het is een circuit waar ik zelf ook wel eens had willen racen.'

Het succes van Zandvoort is niet onopgemerkt gebleven. Ook F1-CEO Stefano Domenicali was opnieuw lyrisch over het evenement in de duinen, maar hij kon nog niets zeggen over de toekomst van Zandvoort na 2025. Mogelijk wordt de Dutch GP vanaf 2026 gerouleerd met de Grand Prix van België. 'Als je naar het publiek kijkt en de locatie, dan zou ik zeggen ja', stelt Villeneuve als hem gevraagd wordt of Zandvoort moet blijven. 'Maar er zijn veel circuits die een race willen organiseren, en als het puntje bij het paaltje komt is Formule 1 een business. Ze zullen een beetje afhankelijk zijn van Max, want ik denk dat een groot deel van de bezoekers hier komen omdat Max het nu fantastisch doet.'

Villeneuve betwijfelt of roulatiesysteem goed idee gaat zijn: 'Betekent ook halvering van de inkomsten'

Spa-Francorchamps lijkt in hetzelfde schuitje te zitten als Zandvoort. De Formule 1-kalender dreigde al eerder de Grand Prix van België te verliezen, maar toch staat het circuit in de Belgische Ardennen ingepland voor 2024. 'De vraag is of de circuits daar ook voor openstaan', denkt Villeneuve. 'Rouleren betekent een halvering van de inkomsten, terwijl je als circuit wel je jaarlijkse rekeningen hebt om te kunnen blijven bestaan. Ik betwijfel of de circuits dat wel willen', zegt de Canadees. Hoe dan ook verwacht Villeneuve niet dat veel Nederlandse of Belgische fans heel teleurgesteld gaan zijn, mocht één van de circuits wegvallen. 'De twee circuits liggen niet ver van elkaar af, dus de mensen die langs de baan zitten in Spa, zitten ook in Zandvoort', sluit Villeneuve af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws