Wat kosten de F1-coureurs van 2021 per punt? Formule 1
Formule 1

Wat kosten de F1-coureurs van 2021 per punt?

Wat kosten de F1-coureurs van 2021 per punt?

Formule 1-coureurs krijgen flink betaald voor hun diensten, zoals u ongetwijfeld weet. In ruil daarvoor wordt verwacht dat ze hun team zoveel mogelijk punten bezorgen in het constructeurskampioenschap. Maar welke coureur biedt er eigenlijk het meeste waar voor het geld dat neergeteld wordt? Welk van de F1-rijders behaalt zijn punten het goedkoopst? F1Maximaal heeft de salarissen en punten naast elkaar gelegd om deze vraag te beantwoorden.

Het is niet makkelijk om betrouwbare cijfers te vinden over de salarissen van Formule 1-coureurs. De paddock is nu eenmaal een geheimzinnige wereld, en we krijgen als toeschouwers geen inzicht in de contracten van de rijders. Om toch een eerlijk beeld te schetsen, gebruiken we de cijfers uit ons eigen artikel over rijderssalarissen, van februari dit jaar.

Het is niet helemaal eerlijk om rijders in verschillende teams te vergelijken. Fernando Alonso krijgt bijvoorbeeld veel meer betaald dan Valtteri Bottas, terwijl hij veel minder punten binnenhaalt. Dat betekent echter niet dat de Spanjaard zwaar overbetaald is, want met zijn Alpine zijn nu eenmaal minder punten te behalen dan met Bottas’ veel snellere Mercedes. Daarom vergelijken we teamgenoten met elkaar.

De wingmen bieden waar voor hun geld

Als we naar de twee topteams kijken, zien we dat Lewis Hamilton en Max Verstappen een stuk duurder zijn dan tweede coureurs Valtteri Bottas en Sergio Pérez. Dat komt omdat de echte topcoureurs op dit niveau enorme sommen geld krijgen voor hun geleverde diensten, vele malen meer dan de nummer twee binnen het team. Hamilton verdient 45 miljoen euro, terwijl Bottas ‘maar’ 8,5 miljoen krijgt. Verstappen verdient 33 miljoen, wat ruim 13 (!) keer zoveel is als zijn teamgenoot. In een auto die altijd goed genoeg is om altijd dikke punten te pakken, is het natuurlijk onmogelijk om 13 keer zoveel punten te scoren als je teamgenoot, hoeveel beter je ook bent. Vandaar dat de wingman binnen het team meestal goedkoper is dan de stercoureur.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de enorme salarissen van Lewis en Max weggegooid geld zijn, of dat ze beter twee goedkopere coureurs kunnen nemen. Zonder de Nederlander had Red Bull Racing nooit voor de rijderstitel kunnen gaan; idem dito voor Hamilton en Mercedes.

Max Verstappen – €105.600 per punt

Sergio Pérez – €15.152 per punt

Lewis Hamilton – €153.322 per punt

Valtteri Bottas – €43.243 per punt

Ervaring is prijzig

Na Verstappen en Hamilton zijn de best betaalde coureurs van het veld een drietal veteranen: Fernando Alonso, Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel. Drie ervaren coureurs die zich al hebben bewezen, en werden binnengehaald als teamleider voor teams die aan het opbouwen zijn. Alle drie hebben ze jonge teamgenoten die een stuk minder betaald krijgen. Het contrast in salaris is goed te zien als we dezelfde berekening maken als eerder:

Fernando Alonso – €241.667 per punt

Esteban Ocon – €54.348 per punt

Sebastian Vettel – €309.524 per punt

Lance Stroll – €38.462 per punt

Daniel Ricciardo – €128.571 per punt

Lando Norris – €6667 per punt

Alonso en Vettel krijgen 14,5 en 13 miljoen euro betaald, respectievelijk. Voor dat geld rijden ze ook meer punten bij elkaar dan hun jonge teamgenoten Ocon en Stroll, maar die punten zijn alsnog duur betaald: Alonso kost bijna vijf keer zo veel als zijn teamgenoot, Vettel zelfs acht keer. Ook hier geldt echter: het is het ongetwijfeld waard om te investeren in een bewezen topcoureur.

Bij McLaren is het contrast tussen de twee coureurs nog veel groter. Lando Norris reed een ijzersterk seizoen en kon lang zelfs meekomen met Bottas en Pérez, maar is nog steeds een van de minder betaalde coureurs in het veld. De ervaren Ricciardo kende ondertussen een erg moeilijk begin van het jaar. Het gevolg: de Honey Badger is bijna 20 keer zo duur als zijn teamgenoot. Norris is de goedkoopste rijder van het veld: één punt van hem kost ongeveer evenveel als een bescheiden tweedehands auto. Een punt van Ricciardo kost daarentegen evenveel als een tweedehands McLaren-straatauto.

En de rest?

Na Lando Norris zijn de twee rijders van AlphaTauri het efficiëntst. Pierre Gasly krijgt vier keer zoveel betaald als Yuki Tsunoda, maar heeft ook meer dan vier keer zoveel punten. Daarmee biedt de Fransman net iets meer waar voor je geld dan de Japanner, die overigens de laagst betaalde coureur van het veld is.

Pierre Gasly – €11.628 per punt

Yuki Tsunoda – €12.500 per punt

De twee Ferrari-coureurs zijn vrijwel aan elkaar gelijk in punten. Dat is een indrukwekkende prestatie van Carlos Sainz, die naar alle waarschijnlijkheid is ingehuurd als tweede coureur naast sterrijder Charles Leclerc. De Monegask krijgt bijna twee keer zoveel betaald als zijn teamgenoot, waardoor hij duurder is per punt. In vergelijking met de andere teams, is het verschil bij Ferrari echter niet zo groot.

Charles Leclerc – €61.594 per punt

Carlos Sainz – €34.483 per punt

George Russell en Nicholas Latifi krijgen exact even veel betaald bij het team van Williams: een half miljoen euro. Voor dat geld heeft de Brit ruim twee keer zoveel punten behaald als de Canadees; dat betekent dat Latifi’s punten dus ruim twee keer zo duur waren als die van zijn teamgenoot. Een simpel rekensommetje, al houdt het geen rekening met de flinke sponsorbijdrage van Latifi.

George Russell – €31.250 per punt

Nicholas Latifi – €71.429 per punt

Ook Alfa Romeo betaalt flink voor ervaring. Kimi Räikkönen, inmiddels de meest ervaren Formule 1-coureur aller tijden, krijgt dit maar liefst 4,5 miljoen euro van zijn team. Teamgenoot Antonio Giovinazzi krijgt ‘slechts’ vier ton. Je zou verwachten dat de punten van de oude Fin, met ruim tien keer zoveel salaris, een stuk duurder zou zijn dan die van de Italiaan, maar dat valt mee. Na de Grand Prix van Mexico heeft hij namelijk ook tien keer zoveel punten – tien tegen één. Daardoor scheelt het maar weinig tussen Giovinazzi en Kimi:

Kimi Räikkönen – €450.000 per punt

Antonio Giovinazzi – €400.000 per punt

Voor Haas is deze berekening helaas niet te maken, omdat Mick Schumacher en Nikita Mazepin allebei nog geen punten behaald hebben. Van Mazepin is overigens ook geen salaris bekend.

Door: Marcel Brons

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws