Wat zijn de mogelijke gevolgen voor Red Bull en Aston Martin na overschrijden budgetlimiet? Formule 1
Formule 1

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor Red Bull en Aston Martin na overschrijden budgetlimiet?

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor Red Bull en Aston Martin na overschrijden budgetlimiet?

De FIA maakte eerder op de maandagavond bekend dat Red Bull Racing en Aston Martin zich schuldig hebben gemaakt aan een overtreding van het budgetplafond. Red Bull blijkt uit het bericht van de FIA iets teveel uit te hebben gegeven en bij Aston Martin gaat het om een procedurele fout. Welke straf er voor beide teams volgt, is nog niet bekend.

Er werd de afgelopen weken druk gespeculeerd over welke teams zich niet aan regels rondom het budgetplafond hebben gehouden. Tijdens het raceweekend in Singapore werden de namen van Red Bull en Aston Martin gelekt als de waarschijnlijke overtreders. Hoewel deze teams lieten weten zich van geen kwaad bewust te zijn, bevestigde de FIA maandagavond dat het wel degelijk om Red Bull en Aston Martin ging. Nu bekend is welke teams het budgetplafond hebben overschreden, is de volgende vraag tot welke straf dit gaat leiden.

Volgens Autosport.com zijn er nu twee mogelijkheden: 'Als de teams erkennen dat ze een fout hebben gemaakt, dan volgt de gang naar de Cost Cap Administration van de FIA. Als ze deze route volgen, dan gaan ze automatisch akkoord met de eventuele sancties die de Cost Cap Administration oplegt. Ze kunnen de beslissing niet aanvechten.' Het voordeel van deze route is dat er geen punten voor zowel het constructeurs- als het rijderskampioenschap kunnen worden afgenomen. De straf zal waarschijnlijk hooguit een strengere controle of een geldboete zijn.

Wat gebeurt er als Red Bull niet akkoord gaat?

Red Bull en Aston Martin kunnen ook besluiten om de uitspraak van de FIA niet te accepteren. In dat geval zal er een hoorzitting bij het Cost Cap Adjudication Panel volgen. Dit panel oordeelt of de teams schuldig zijn en zal wanneer nodig een passende straf uitdelen. Bij een kleine overtreding zal het om een van de volgende opties gaan: een openbare berisping, aftrek van punten in het constructeurskampioenschap, aftrek van punten in het rijderskampioenschap, een schorsing van een of meer delen van een sessie (exclusief de race), beperkingen op aerodynamische of andere tests of een verlaging van het budget.

Als een van de teams zich ook niet kan vinden in het besluit van dit panel, dan kan verder beroep worden aangetekend bij het eigen Internationale Hof van Beroep van de FIA. Red Bull zelf gaf in een statement aan dat de cijfers die ze hebben ingeleverd onder het budgetplafond zat en verbaasd te zijn over de uitspraak van de FIA. De vraag is dan ook voor welke optie het team zal gaan...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws