Red Bull overschreed budgetplafond in 2021, verbazing heerst bij het team Formule 1
Formule 1

Red Bull overschreed budgetplafond in 2021, verbazing heerst bij het team

Red Bull overschreed budgetplafond in 2021, verbazing heerst bij het team

Maandag kwam dan eindelijk het nieuws over het budgetplafond naar buiten. De FIA heeft naar buiten gebracht dat Red Bull Racing iets teveel heeft uitgegeven en dat Aston Martin een fout heeft gemaakt in de procedure. Beide teams wachten nu op de straffen die gaan komen. In dit artikel en de liveblog hebben we al het nieuws voor u op een rijtje gezet.

Afgelopen vrijdag brachten meerdere Formule 1-kanalen naar buiten dat twee teams de budgetlimiet zouden hebben overschreden. Bij één renstal zou het gaan om een kleine overschrijding, terwijl het andere team ver over het budgetplafond zou zijn gegaan. Er werd vastgesteld dat de teams in kwestie Red Bull en Aston Martin waren en dat het de Oostenrijkse renstal was dat ver over de limiet was gegaan. Christian Horner en Helmut Marko ontkenden deze geruchten natuurlijk.

Zitten er mazen in de wet?

Als er in wordt gezoomd op Red Bull dan lijken er meerdere scenario's mogelijk. De renstal kan daadwerkelijk veel te ver over het budgetplafond zijn gegaan. De afgelopen dagen gingen er geruchten rond dat het Oostenrijkse team meer dan tien miljoen dollar te veel zou hebben uitgegeven. Dit kan volgens Marko echter niet kloppen. 'Zoals ik al zei, staan er mensen vermeld die bij de andere bedrijven werken', zei de Oostenrijker. Dit duidt op een misverstand tussen de FIA en Red Bull.

De twee topmannen bij Red Bull, Marko en Horner, stellen namelijk dat er zes punten zijn waarover het bestuursorgaan en het team over discussiëren. Als de punten van Red Bull in acht worden genomen, dan zou het team dus of onder het budgetplafond zitten of er net iets erboven kunnen zitten. Een kleine overtreding zou veel kunnen schelen als het aankomt op de straf die het team mogelijk krijgt.

Wolff en Binotto willen zware straffen zien

Welke straffen zijn er dan mogelijk? Het team zou bij een kleine overschrijding kunnen denken aan een publiekelijke reprimande, geldboete, vermindering van tijd in de windtunnel, mindering in punten over 2021 of uitsluiting in één of meerdere sessies met uitzondering van de race. Hierbij gaat het over een overschrijding van onder de vijf procent. Het budgetplafond was in 2021 145 miljoen dollar, dus vijf procent komt uit op ongeveer zeven miljoen dollar.

Bij een grotere overschrijding, dus van meer dan vijf procent, zijn de straffen natuurlijk ook een stuk zwaarder. Zo kan het team meer punten kwijtraken over 2021, uitgesloten worden van één of meerdere sessies waaronder de race, minder tijd krijgen in de windtunnel, te maken krijgen met een vermindering van de budgetlimiet of zelfs uitgesloten worden van het kampioenschap. Kortom, Red Bull wacht met spanning af op de compliance certificate van de FIA.

Voor de andere teams in de Formule 1 moet het niet uitmaken of het gaat om een kleine of een zware overtreding. Onder andere Toto Wolff en Mattia Binotto willen dat de FIA een precedent neerzet door zware straffen uit te delen. 'Als er maar een lichte straf wordt uitgedeeld, dan gaat iedereen straks de budgetlimiet expres overschrijden', zei Wolff bij Sky Sports. 'De FIA moet dus nu actie ondernemen om niet volledig het budgetplafond te ondermijnen.'

Red Bull en Aston Martin begaan overtredingen, straf nog onbekend

Inmiddels heeft de FIA naar buiten gebracht dat Red Bull lichtelijk over de budgetlimiet is gegaan. Aston Martin zou een fout gemaakt hebben in de procedure. De straffen die beide teams ontvangen zijn nog niet bekend, de verwachting is dat beide teams een geldboete zullen ontvangen. De FIA ​​zei in een verklaring: 'De beoordeling van de ingediende rapportagedocumentatie is een intensief en grondig proces geweest.'

'Alle teams hebben hun volledige steun gegeven bij het verstrekken van de vereiste informatie om hun financiële situatie te beoordelen tijdens dit eerste jaar van de financiële regelgeving. De FIA ​​Cost Cap Administration bepaalt momenteel de juiste handelwijze die moet worden genomen onder de financiële regelgeving met betrekking tot Aston Martin en Red Bull en verdere informatie zal worden gecommuniceerd in overeenstemming met de regelgeving.' In dit artikel van F1Maximaal bespreken we wat de mogelijke straffen kunnen zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws