Werpt Red Bull met Pérez' contractverlenging haar concurrenten een topcoureur in de schoot? Formule 1
Formule 1

Werpt Red Bull met Pérez' contractverlenging haar concurrenten een topcoureur in de schoot?

Werpt Red Bull met Pérez' contractverlenging haar concurrenten een topcoureur in de schoot?

De verlenging van Sergio Pérez met Red Bull Racing tot 2024 is slecht nieuws voor Pierre Gasly. De Fransman is onderdeel van het opleidingsprogramma van Red Bull Racing, en had gehoopt op een nieuwe kans bij de hoofdmacht van Red Bull. Gasly kreeg die kans namelijk eerder al in 2019, maar na een half jaar werd hij vervangen door Alexander Albon, en teruggezet naar Red Bulls zusterteam, AlphaTauri. Jaagt de Oostenrijkse renstal met een contractverlenging van Pérez Gasly in de handen van een directe concurrent?

Bij Red Bull is het Helmut Marko die de touwtjes in handen heeft als het gaat om wie er bij de renstal komt te zitten. De Oostenrijker heeft talent voor het scouten van jonge rijders en regelt de doorstroom van junioren. Ook bij Gasly deed hij dit. Inmiddels lijkt de doorstroom van Gasly echter ten einde te komen. In een video op het YouTube-kanaal van Formel1 bood hij uitleg over de situatie van Gasly: 'Voordat Pérez zijn contract ondertekende, heb ik natuurlijk met Gasly gesproken.'

'We moeten gaan zien wat er gebeurt na 2023 (De afloopdatum van het contract van Gasly, red.). Als je kijkt naar de geschiedenis van Red Bull, dan is er een bepaalde eigenschap die ons onderscheidt, onze continuïteit en het vooruitplannen. We wilden dan ook duidelijk zijn over de komende jaren. Wat is het alternatief voor Gasly? Ik denk niet dat er op dit moment een alternatief is dat aanmerkelijk beter zou zijn dan AlphaTauri.'

Alternatieven voor Gasly

Marko begrijpt dus dat hij met de verlenging van Pérez Gasly min of meer buitenspel gezet heeft, maar lijkt niet te vrezen dat de Fransman door een concurrent opgepikt wordt na jaren investeren van zijn team. Een beter alternatief dan AlphaTauri is er voor Gasly niet, maar zit hier waarheid in? De laatste weken is het namelijk veel gegaan over een mogelijk vertrek van Daniel Ricciardo bij McLaren.

Zoals eerder te lezen was bij F1Maximaal.nl heeft de Australiër een optie in zijn contract om de samenwerking te stoppen, en heeft McLaren ook 'mechanismen' om dit te doen. Mochten Ricciardo en McLaren uit elkaar besluiten te gaan, zou dit voor Gasly een mooie stap kunnen zijn om bij een competitiever team te kunnen racen. 'Ik zit in een fase van mijn carrière waarin ik George Russell in de Mercedes zie, Lando Norris in de McLaren, Charles Leclerc in de Ferrari en Max Verstappen in de Red Bull. Dat zijn allemaal jongens waar ik mijn hele carrière tegen heb gevochten. Ik denk dan ook dat ik het verdien om te vechten om de topposities', sprak de Fransman eerder zijn ambitie uit.

Een Fransman bij een Frans team

Een mogelijke andere optie voor Gasly is de overstap naar het Franse Alpine. Fernando Alonso zijn contract loopt immers na dit seizoen af. Met Esteban Ocon zal Gasly een landgenoot tegenkomen, en voor een Frans team gaan rijden. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een geweldige match tussen de AlphaTauri-coureur en Alpine. Wel moet hierbij vermeld worden dat een samenwerking voorwaardelijk is aan een plaatsing van toptalent Oscar Piastri bij een ander team, want de megagetalenteerde F2-kampioen staat hoog op het verlanglijstje bij de renstal uit Enstone.

De grote vraag blijft voor Gasly dan of Alpine een verbetering ten opzichte van AlphaTauri is. Als we naar de punten in het constructeurskampioenschap kijken, zien we dat Alpine veertig punten heeft ten opzichte van de zeventien punten die AlphaTauri bezit. Natuurlijk zegt dat niet meteen dat het Franse team een grote verbetering is voor Gasly, maar het geeft wel aan dat Marko wellicht dit pad voor de enkelvoudig Grand Prix-winnaar niet uitgestippeld heeft. Ruimte kan er vermoedelijk in de komende jaren wel ontstaan, want Fernando Alonso zit tegen het einde van zijn carrière aan.

Werpt Red Bull met Pérez' contractverlenging haar concurrenten een topcoureur in de schoot?
Gasly praat met Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko, die eerder aangaf geen alternatieven te zien voor zijn coureur, zou hij na 2023 willen vertrekken.

Pikante overstap naar Mercedes

Gasly wilt zelf graag in een auto rijden die mee kan doen om de topposities. Mercedes mag dan momenteel niet mee doen om de winst, het team blijft nog steeds één van de topteams in de Formule 1. Lewis Hamilton heeft een contract tot 2023, en de Engelsman wordt er met zijn 37 jaar niet jonger op. Een gewaagde overstap van de Red Bull-stal naar Mercedes kan precies zijn wat de Fransman nodig heeft om zich in die winnende positie te werken.

Gasly kon het in 2019 niet waarmaken bij Red Bull, waar hij moeite met de druk leek te hebben. Kan hij die druk bij Mercedes dan wel aan? De Fransman zei hierover: 'Ze hebben mijn progressie gezien. Van deze negen jaar hebben we acht-en-een-half jaar succes gehad en er zijn zes maanden geweest waarin het niet goed ging.' Gasly heeft inderdaad laten zien vooruitgang te boeken bij AlphaTauri, maar hij heeft daar niet de druk om te presteren, die hij bij een topteam als Mercedes wel gaat krijgen. Als hij met deze druk dit keer wel kan omgaan, dan heeft Mercedes mogelijk goud in handen. Red Bull zou in de komende jaren een van haar rivalen dus zomaar een topcoureur in de schoot kunnen werpen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws