Winters weekoverzicht | Haas onthulde 2022-auto en Hamilton is terug van weggeweest Formule 1
Formule 1

Winters weekoverzicht | Haas onthulde 2022-auto en Hamilton is terug van weggeweest

Winters weekoverzicht | Haas onthulde 2022-auto en Hamilton is terug van weggeweest

In de winterweken kan het soms akelig stil zijn wat betreft het mondiale Formule 1-nieuws. Er wordt niet geracet en misschien keer je wel iets minder vaak terug naar je favoriete Formule 1-website. Maar niet getreurd: In dit weekoverzicht houden we je elke zondag bij over al het nieuws dat de afgelopen week de revue gepasseerd is, om je met een verfrist geheugen een nieuwe winterweek in te laten gaan. Wat gebeurde er deze week allemaal in de F1-wereld? Check hier het in het winters weekoverzicht van F1Maximaal!

Maandag 31 januari: Bayer fel over 'doodsbedreigingen'

De week begon met een duidelijk statement: de heisa op social media naar de Grand Prix van Abu Dhabi is te ver gegaan, zo zei Peter Bayer. De hoofdverantwoordelijke voor de Formule 1 namens de FIA sprak zich uit tegen de vele haatberichten aan het adres van onder meer Michael Masi en Nicholas Latifi na afloop van de race. 'Wat ondraaglijk is geworden, zijn de reacties die je op sociale media leest en waar geen rem op zit. Kijk bijvoorbeeld naar de doodsbedreigingen aan het adres van Nicholas Latifi', zei de Oostenrijker onder meer.

Dinsdag 1 februari: Verstappen vond 2021 zwaar en McLaren wil meer dan Formule 1

Dinsdag deed Helmut Marko een boekje open over hoe Max Verstappen het 2021-beleefd heeft. De zware titelstrijd met Lewis Hamilton eiste flink zijn tol, zo liet de Nederlander blijken aan Marko. 'Het was een uitputtingsslag', blikt de adviseur van Red Bull Racing terug. 'Max zei ook dat hij zo'n intensief seizoen niet meer aan kon. Hij wil nog jaren mee in de sport, maar als het elk jaar zo gaat, dan zijn die jaren beperkt.'

Ook kwam er nieuws uit het kamp van McLaren, want dat team zou graag vanaf 2023 in de Formule E willen stappen. Mercedes trekt de stekker uit haar succesvolle Formule E-team vanaf dat seizoen, maar McLaren denkt daarentegen dat er genoeg kansen liggen in de elektrische raceklasse. Een delegatie onder leiding van CEO Zak Brown zou bezig zijn om het team na 2023 van Mercedes over te nemen, om zo met de bestaande renstal in de Formule E een doorstart te maken, zo weet The Race.

Woensdag 2 februari: Komt Alfa Romeo met een 'tussen-livery'?

Afgelopen woensdag maakte Alfa Romeo als één van de laatste teams bekend wanneer het het doek van haar bolide zal halen. De Italiaanse formatie koos voor een opvallende datum: de C42 zal pas op 27 februari aan het publiek getoond worden. Opmerkelijk, want dat is na de eerste drie testdagen in Barcelona. Naar verwachting zullen Valtteri Bottas en Guanyu Zhou dan ook met een speciale 'tussen-livery' rijden, iets wat we in het verleden ook vaak bij Red Bull zagen.

Donderdag 3 februari: Belangrijke regelwijzigingen voor 2022

Donderdag werd bekend dat er een opvallende regelwijziging aan zit te komen voor het 2022-seizoen. Alle coureurs die Q3 halen in de kwalificatie in een raceweekend zullen namelijk net als de andere teams 'gewoon' een vrije bandenkeuze hebben voor de race. Voorheen was het zo dat de top tien op de startgrid op de band moest starten waarmee het haar beste ronde in Q2 heeft verreden, maar die regel wordt per direct geschrapt. Dit betekent dat de coureurs zonder consequenties voluit kunnen gaan op de zachte band in het tweede deel van de kwalificatie.

Lees ook

Dat was niet de enige regelverandering voor 2022 die werd onthuld, want er zal nog meer gesleuteld worden aan het sportief reglement voor komend seizoen. Voorheen werden coureurs gestraft met een gridstraf bij drie reprimandes (officiële waarschuwingen van de stewards, red.), maar dat aantal is nu omhooggebracht naar vijf. Volgens Auto, Motor und Sport is die aanpassing gedaan omdat er ook een stuk meer races zullen worden gehouden in 2022, waardoor coureurs zich lastiger aan de oude limiet kunnen houden.

Vrijdag 4 februari: De nieuwe bolide van Haas in 2022 onthuld

Het weekend werd afgetrapt door Haas, dat tevens als allereerste Formule 1-team haar bolide voor 2022 aan het publiek toonde. De VF-22 kent komend jaar ongeveer dezelfde kleuren als vorig jaar. De zichtbare Russische vlag in het ontwerp van de auto blijft, vooral omdat sponsor Uralkali één van de prominente geldschieters blijft van het team. Benieuwd naar de livery van Haas voor 2022? Bekijk de nieuwe auto hier.

Wat zegt de onlangs gepresenteerde `Haas-auto over de technische keuzes die ze hebben gemaakt? Op veel vlakken zijn aanpassingen te zien ten opzichte van de 'standaard' bolide de de FOM en de FIA eerder hebben onthuld. Toch lijkt de gepresenteerde VF-22 vooralsnog een prototype, waarvan nog lang niet alle details zijn gedeeld.

Zaterdag 5 februari: Hamilton is 'terug'

Zaterdag verscheen er een langverwacht, doch verrassend bericht: Lewis Hamilton heeft na een maandenlange stilte van zich laten horen. Op, hoe kan het ook anders, Instagram liet de Britse coureur weten dat hij 'terug' is. 'Ik was weg, nu ben ik terug', stelt de voormalig wereldkampioen. Met zijn bericht lijkt Hamilton te bevestigen dat hij komend seizoen terugkeert op de Formule 1-grid, iets wat na zijn 'black-out' op social media ter discussie is komen te staan.

Zondag 6 februari: Horner lost belofte in

Bij de Grand Prix van Qatar in 2021 uitte Christian Horner flink wat kritiek op een marshal, waarvoor de Brit zich moest melden bij de stewards. De Brit kwam er met een reprimande vanaf, mits hij aanwezig zou zijn bij de 'International Steward's Seminar', waarvan zijn deelname zondag werd bevestigd. Horner zal aanwezig zijn bij het tweedaagse evenement, waar diverse grote punten aangekaart worden die opgedoken zijn in alle FIA-kampioenschappen. De deelnemers krijgen er oefenscenario's voorgelegd van voorgaande Formule 1-kampioenschappen, evenals andere raceklassen. Het is dus een soort opfriscursus voor de mannen en vrouwen langs de baan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws