Wist je dat | Hamilton dit seizoen voor het eerst sinds 2013 op snelheid buiten de punten eindigde Formule 1
Formule 1

Wist je dat | Hamilton dit seizoen voor het eerst sinds 2013 op snelheid buiten de punten eindigde

Wist je dat | Hamilton dit seizoen voor het eerst sinds 2013 op snelheid buiten de punten eindigde

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek 'Wist je Dat' licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Ditmaal staat Lewis Hamilton centraal, die voor het eerst sinds 2013 puur op snelheid buiten de punten finishte. De Brit kende een moeilijk seizoen met Mercedes, en dat blijkt dus uit het feit dat hij tijdens de Grand Prix van Imola dit seizoen de snelheid niet had om een punt te scoren.

Al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat Mercedes niet de snelheid had die het in de voorgaande jaren had getoond. Daar waar de renstal sinds 2014 oppermachtig was en de constructeurstitels aan elkaar reeg, was het concept dat de Duitsers hadden gebouwd voor het seizoen 2022 niet sterk genoeg om voor de titel te strijden. Een hard gelag voor Hamilton, die tijdens de Mercedes-dominantie alleen in 2016 en 2021 de wereldtitel bij de coureurs aan Nico Rosberg en Max Verstappen moest laten.

Voor de zevenvoudig wereldkampioen kwam het dieptepunt tijdens de vierde Grand Prix van het seizoen. In Saudi-Arabië wist de Brit al ternauwernood nog net een puntje te pakken en daarmee in de top tien te blijven, twee races later was daar dan toch het moment aangebroken. In Imola wilde de W13 totaal niet. Tijdens de kwalificatie kwam Hamilton niet verder dan de dertiende plaats, terwijl teamgenoot George Russell het nauwelijks beter deed met plek elf.

Van kwaad tot erger voor Hamilton

Op het in Italië gelegen circuit werd de eerste sprintrace van het seizoen gehouden, waarmee de Brit nog wat naar voren zou hebben kunnen komen voor de hoofdrace van zondag. Dat liep echter anders, want Hamilton moest zelfs een plek toegeven en eindigde op de veertiende positie. Nog altijd kon hij zich verschuilen achter zijn teamgenoot, want ook Russell kwam niet verder dan de elfde plaats, waarvan hij dus ook mocht aanvangen.

De Grand Prix zelf ging allesbehalve naar wens voor Hamilton. De Brit wist uiteindelijk weliswaar één positie te winnen, maar gekeken naar de prestaties van Russell en Sebastian Vettel, die op de dertiende plaats startte, kende Hamilton een vrij kleurloze race. Zijn teamgenoot klom namelijk op tot plek vier, Vettel wist met zijn achtste plaats ook punten te behalen. Zo was het voor het eerst dat de zevenvoudig wereldkampioen op snelheid buiten de punten eindigde, sinds de Grand Prix van Spanje in 2013, nog voor de dominante periode van Mercedes dus.

Fout in GP Azerbeidzjan 2021 kost Hamilton puntenfinish

Eindigde hij dan in de tussentijd helemaal niet meer buiten de punten afgezien van uitvalbeurten? Jawel. Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2021 leek zich het voor Hamilton perfecte scenario te ontvouwen. De Brit leek genoegen te moeten nemen met een derde plaats, maar door een uitvalbeurt van titelconcurrent Verstappen en een zeer slechte herstart van de daarna aan de leiding liggende Sergio Pérez, wist de Mercedes-coureur de leiding te pakken.

Dit was echter maar van korte duur. Hamilton had tijdens de herstart namelijk een knop ingedrukt, de zogeheten magic button, die al zijn remdruk naar de achterkant van zijn bolide verplaatste, waardoor hij de eerste bocht volledig miste. Doordat het hele veld net vanaf de lijn was vertrokken bij de herstart, moest Hamilton wachten tot de rest van het veld gepasseerd was. Met nog maar één ronde te gaan, kon de zevenvoudig wereldkampioen dus niet profiteren van de uitvalbeurt van de Nederlander en werd hij vijftiende. Op pure snelheid was hij echter gewoon eerste geëindigd als hij geen fout gemaakt had, en dus geldt Imola als de eerste race sinds 2013 waarin Hamilton op snelheid buiten de punten eindigde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws