Zijn de F1Maximaal-voorspellingen voor 2021 uitgekomen? Formule 1
Formule 1

Zijn de F1Maximaal-voorspellingen voor 2021 uitgekomen?

Zijn de F1Maximaal-voorspellingen voor 2021 uitgekomen?

Voorafgaand aan Formule 1-seizoenen wordt er geschreven, geanalyseerd en voorspeld. Met de informatie die kenners hebben voordat er ook maar één F1-auto het asfalt geraakt heeft, wordt er gepoogd een verwachtingspatroon te tekenen over het jaar. In een tiendelige voorbeschouwing poogden de redacteuren van F1Maximaal dit ook aan het begin van 2021, per team, maar zijn die voorspellingen goed uitgepakt? Puur uit amusementsoogpunt zetten we op een rijtje welke van de redacteuren het het vaakst bij het juiste eind hadden, en wie zich toch echt nog wat beter in moet lezen voor 2022.

De tiendelige voorbeschouwing voor 2021 werd voorzien van commentaar en verwachtingen door een tienkoppig panel. Dit panel, met momenteel acht resterende meegenomen redacteuren, werd per team gevraagd wat ze verwachtten: een hogere eindklassering, een lagere eindklassering of een gelijke eindklassering, vergeleken met die van het jaar ervoor. In de gevechten tussen de coureurs waren er tevens drie opties mogelijk: de ene coureur presteert beter, de andere coureur presteert beter of de rijders gaan gelijk op. Per team en per coureursduo dus drie opties die gekozen konden worden door de F1Maximaal-redactie.

F1-teams in beweging

RedacteurCorrecte eindklassering voorspeld
Maurits Kappetijn8/10
Harry Verolme7/10
Christian Moerman7/10
Rick Pasker5/10
Gino Haverkamp5/10
Merijn Kramer4/10
Marnik Kok4/10
Sjoerd Valkering3/10

Onder de redacteuren lopen de resultaten met betrekking tot de eindklasseringen van de teams uiteen. Hoofdredacteur Maurits Kappetijn neemt in dit deel van de voorspellingen het voortouw en wist de richting van maar liefst acht van de tien F1-teams juist te voorspellen. Alleen AlphaTauri en Alfa Romeo waren voor hem ongrijpbaar. De Italiaanse renstal had hij namelijk wederom op de zevende plek verwacht, terwijl Alfa Romeo niet aan de verwachtingen voldeed - een P8 was wat volgens Kappetijn mogelijk was voor het team uit Hinswil. Verder verwachtte hij van alle teams precies wat ze deden in 2021.

Harry Verolme en ikzelf (Christian) zaten er redelijk bij en scoren tevens een voldoende. Ook voor Harry was de grootste verrassing Alfa Romeo. Onder leiding van Kimi Raikkonen werd verwacht dat het team die achtste plaats wel vast zou houden, maar niets bleek minder waar. Voor mijzelf was de grootste verrassing Haas. In het gevecht met Williams had ik eigenlijk verwacht dat het de Britse renstal zou zijn die wederom achter zou lopen. De andere twee teams waarvan wij de richting niet konden verklaren, verrasten ons beiden. Allebei schatten we Aston Martin hoger in dan de magere zevende plek waar ze op geëindigd zijn. Sterker nog, het vernieuwde Aston Martin zagen we nog wel boven de vierde plek van 2020 eindigen. Ook Alpine konden we beiden niet juist plaatsen.

Verreweg de meeste redacteuren gingen de mist in op vier specifieke teams. Alpine, aan het einde van het 2020-seizoen nog Renault genaamd, werd door acht van de tien panelleden ingeschat als verliezer in 2021. Omdat ze in het afgelopen seizoen wederom op de vijfde plek zijn blijven haken scoort enkel Kappetijn op de Fransen een punt, want Kappetijn verwachtte wél dat Alpine stand zou houden. Alfa Romeo is tevens door slechts één coureur juist geschat, terwijl de rest van de redacteuren een achtste plaats realistisch achtten. Onder Haas en Williams waren de meningen ook verdeeld, met per team niet meer dan drie redacteuren die de vormrichting juist ingeschat hebben.

Verstappen, Hamilton en Russell no-brainers onder de coureurs

RedacteurCorrecte dominante coureur voorspeld
Marnik Kok9/10
Merijn Kramer9/10
Rick Pasker9/10
Sjoerd Valkering8/10
Harry Verolme8/10
Gino Haverkamp7/10
Christian Moerman7/10
Maurits Kappetijn5/10

De mannen die met de teams moeite hadden, hadden dit met de coureurs duidelijk niet. Maar liefst drie panelleden wisten op één gevecht na bij alle teams over het hele seizoen de betere coureur aan te wijzen. Kok dacht bij Daniel Ricciardo en Lando Norris aan een gelijke strijd, maar zag Norris overtuigend zegevieren. Voor Kramer kon Antonio Giovinazzi het niet bolwerken tegen Raikkonen en Charles Leclerc bracht voor Pasker niet wat van de Monegask werd gehoopt. Met een uitstekende scoren van 9/10 leiden zij het klassement onder de coureurs.

Over sommige heren ontstond voorafgaand aan het 2021-seizoen al onenigheid over wat ze uit konden richten. Zo waren de meningen over het Alfa Romeo-duo, evenals de twee heren van McLaren zeer verdeeld. De meeste redacteuren hadden bij McLaren het idee dat het Daniel Ricciardo zou zijn die de overhand had, maar niets bleek minder waar. Terwijl de Australiër aan het inkomen was, ontpopte Norris zich tot de voorman van het team, met een tweede plaats in Italië als kers op de taart. Was de zware regenbui in Rusland niet gevallen dan hadden we daarnaast ook nog een nieuwe F1-winnaar op de grid staan.

Bij enkele andere coureurs werd unaniem gestemd in het voordeel van een van de twee rijders. Drie heren staken met kop en schouders boven hun teamgenoot uit, en al deze heren zijn vooraf succesvol aangewezen door alle schrijvers die deelnamen aan het panel. George Russell, Max Verstappen en Lewis Hamilton genoten allen de voorkeur boven hun respectievelijke teamgenoten, en dit was volledig terecht. Red Bull Racing, Mercedes en Williams kenden drie duidelijke winnaars in 2021. Sergio Pérez moest het vrijwel altijd afleggen tegen de Nederlander, Valtteri Bottas kon geen indruk maken naast Hamilton en Nicholas Latifi verbleekte naast Russell, hoewel Latifi geen slecht seizoen gedraaid heeft.

Hoeveel valt er nou écht te voorspellen?

RedacteurTotaal goed (van 20 vragen)Goed beantwoorde vragen
Harry Verolme1575%
Rick Pasker1470%
Christian Moerman1470%
Merijn Kramer1365%
Marnik Kok1365%
Maurits Kappetijn1365%
Gino Haverkamp1260%
Sjoerd Valkering1155%

Hoeveel valt er nou écht te voorspellen en in hoeverre waren dit een paar gelukstreffers van redacteuren? Elke gestelde vraag had drie potentiële uitkomsten, wat inhoudt dat iemand die de antwoorden willekeurig in zou vullen, zes of zeven vragen goed zou hebben. Vrijwel alle redacteuren zitten op het dubbele, of meer. Dat is dus een redelijke prestatie, al helemaal als je beseft hoeveel variabelen er meespelen en bepalend zijn voor de uitkomst van een seizoen.

2022 vormt weer een nieuwe uitdaging voor de redactie en met zo'n uitdaging gaat uiteraard weer een nieuwe voorspelling gepaard. In de 'Het 2021 van..'-rubriek van de afgelopen winterstop hebben we per team gekeken naar waar er kansen lagen. Die kansen zullen er in het aankomende F1-jaar als vanzelfsprekend weer zijn, en ook dan gaat F1Maximaal weer pogen een schatting te maken van welke kant het seizoen op valt. Met reglementswijzigingen en veel wissels binnen de Formule 1-teams belooft het een onzeker jaar te worden, en op 4 januari belichten we het eerste team al - de hekkensluiter van 2021. Wij zullen dan wederom alle redacteuren vragen hoe de kaarten geschud zijn, al is het duidelijk dat een foutmarge niet te voorkomen is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws