Jaaroverzicht 2021 deel 2 | Een historische ontknoping met een nieuwe wereldkampioen Formule 1
Formule 1

Jaaroverzicht 2021 deel 2 | Een historische ontknoping met een nieuwe wereldkampioen

Jaaroverzicht 2021 deel 2 | Een historische ontknoping met een nieuwe wereldkampioen

Het seizoen van 2021 gaat de boeken in als het jaar waarin één van de meest historische titelgevechten in de Formule 1 werd uitgevochten. Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn verwikkeld geweest in een intense strijd om het wereldkampioenschap, waarbij de Nederlander in de slotronde van een krankzinnig seizoen aan het langste eind wist te trekken. F1Maximaal neemt u in twee delen nog een keer in vogelvlucht mee door het seizoen. In deel 1 hebben we teruggeblikt op de eerste seizoenshelft, in dit tweede deel werken we toe naar de historische ontknoping die dit seizoen heeft gekend.

Waar het eerste deel van het seizoen in mineur eindigde voor Red Bull Racing, zette die lijn zich voort tijdens de zomerstop. De hoofdontwerper van de bolides van de energiedrank-fabrikant kwam tijdens een fietstocht in Kroatië hard ten val en was daardoor lange tijd niet meer te zien op het circuit. Zijn vrouw vertelde onlangs via Instagram dat Adrian Newey meerdere schedelbreuken opliep en een craniotomie moest ondergaan. Daarnaast werden er ook nieuwe reglementen omtrent pitstops ingevoerd, waardoor Red Bull afgeremd werd. De renstal uit Milton Keynes blonk altijd uit op dit onderdeel, maar moest haar pitstops vertragen.

Verstappen komt dichterbij na verregende GP van België

In België leek dan eindelijk het geluk weer aan de zijde van Verstappen. Op een enorm nat Spa-Francorchamps wist de Nederlander in een vreemde kwalificatie de poleposition te pakken, verrassend genoeg gevolgd door George Russell. De Williams-coureur liet zien goed overweg te kunnen met de regen en wist zich voor Hamilton te kwalificeren. Vanwege de hevige regen kon de race niet verreden worden, maar werden er wel twee ronden afgelegd achter de safety car, om zo een geldige race-uitslag te krijgen. De punten werden gehalveerd toegekend en zo ging Verstappen er met de overwinning vandoor, maar dit gaf gemengde gevoelens. Russell daarentegen pakte hierdoor zijn eerste podium en kon zijn geluk niet op.

Alles komt samen in Zandvoort

Na een jaar extra geduld te moeten hebben gehad werd de GP van Zandvoort dan eindelijk gereden. Voor het eerst sinds 1985 kwam de koningsklasse van de autosport weer naar het circuit tussen de duinen. Het werd een enorm oranjefeest. In een geweldige atmosfeer kwam alles samen voor Verstappen. De Nederlander bezweek niet onder de druk van het publiek en wist op de zaterdag de poleposition te pakken. Ook op de zondag maakte de Red Bull-coureur geen fouten en reed hij dominant naar de overwinning. In een oranjezee pakte hij dan ook weer de leiding in het wereldkampioenschap terug van Hamilton, die de race als tweede finishte.

Stoelendans in de Formule 1

Nadat Kimi Räikkönen na de GP in België zijn pensioen aankondigde, kwam de stoelendans na het racefeest in Nederland helemaal los. Bottas kondigde aan de overstap te maken naar Alfa Romeo om de plek van zijn vertrekkende landgenoot in te nemen, waarna ook de langverwachte komst van Russell naar Mercedes bekend werd gemaakt nu de plaats van Bottas daar vrij kwam. De vrijgekomen plaats van Russell bij Williams werd toegewezen aan Alexander Albon. Later in het seizoen werd ook nog bekend dat Guanyu Zhou naast Bottas plaats zal nemen bij Alfa Romeo, wat betekende dat Antonio Giovinazzi afscheid moest nemen van de Formule 1.

Verstappen op Hamilton in Monza

Op het snelle circuit in Italië werd Mercedes vooraan verwacht, maar het was Verstappen die er met de poleposition vandoor ging, gevolgd door de McLarens. Kort na de start was Ricciardo al voorbij aan zijn oud-teamgenoot en wist daarna de race goed te controleren. Na een pitstop van Verstappen kwam de Nederlander naast Hamilton terug de baan op, waarna beiden bocht 1 en twee in doken. Ze maakten contact en de bolide van de Nederlander kwam bovenop de Mercedes terecht, waardoor beiden uitvielen. Hierdoor reed Ricciardo naar de overwinning en Norris wist na het stilleggen van de race naar P2 te rijden, waarmee McLaren de enige 1-2 van het seizoen behaalde. Verstappen kreeg na afloop een gridstraf van drie plaatsen voor het incident die hij moest inlossen tijdens de volgende grand prix.

Russische regendans en overwinningen voor Mercedes

Na de ontvangen gridstraf koos Red Bull ervoor om de volledige motor van Verstappen te vervangen, waardoor de Nederlander achteraan moest starten. Tijdens de kwalificatie deed hij dan ook geen serieuze poging. Degenen die wel een serieuze poging deden, en met succes, waren Norris, Sainz en Russell. Zij vormden de verrassende top 3, gevolgd door Hamilton. Lang reed Norris voorop en Hamilton tweede, nadat hij al snel voorbij was aan de andere twee voor hem. Tijdens de laatste fase van de race begon het hevig te regenen, waarna Norris een strategische fout maakte. De Brit bleef buiten, terwijl Hamilton wel naar binnen ging voor intermediates. Norris gleed alle kanten op en gaf zo de overwinning uit handen. Verstappen profiteerde ook van de regen, stelde P2 veilig en beperkte zo de schade.

Nadat zijn concurrent in Rusland een straf pakte voor het verwisselen van de motor, koos Hamilton ervoor dat te doen in Turkije. De Brit kreeg tien plaatsen gridstraf doordat hij maar één onderdeel vervangt en start de race daardoor vanaf P11. Het was uiteindelijk Valtteri Bottas die er met de overwinning vandoor ging, waarmee Mercedes de tweede overwinning op rij wist veilig te stellen. Het podium werd gecompleteerd door Verstappen en Pérez. De zevenvoudig wereldkampioen kwam niet verder dan een P11, waardoor hij Verstappen weer voor moest laten in het wereldkampioenschap.

Dubbelslag Red Bull en Verstappen

Na de dubbelslag van Mercedes was het woord weer aan de Nederlander. Op het circuit in Amerika werd er toch vanuit gegaan dat de overwinning naar Hamilton zou gaan, maar het was Verstappen die poleposition wist te pakken. Bij de start wist de Brit echter al voorbij te gaan aan de Red Bull-man, maar die gaf niet op en bleef goed bij. Een goede strategie van het team en uitstekend verdedigend werk van de Nederlander zorgden ervoor dat hij uiteindelijk met een minimale voorsprong als eerste over de finishlijn kwam en daarmee een toch wat onverwachte overwinning binnensleepte, om zijn voorsprong nog verder uit te bouwen.

In Mexico leken de rollen omgedraaid, want het was daar juist Mercedes die er met een 1-2 vandoor ging tijdens de kwalificatie, mede nadat de beide Bulls hun laatste run verpest zagen worden. Bij de start was het echter Verstappen die de beide Mercedessen te snel af was en buitenom de leiding in de wedstrijd wist te nemen. Pérez profiteerde van een spin van Bottas en klom naar P3, met Hamilton in de Red Bull-sandwich. De Brit kon het tempo van Verstappen niet bijbenen en kon alleen maar verdedigen tegenover de in zijn thuisland rijdende Mexicaan. Hij slaagde hierin en zo reed de zevenvoudig wereldkampioen als tweede over de finish. De voorsprong van Verstappen was hiermee weer verder opgelopen.

Hamilton domineert naar drie op een rij

Vanaf de GP in Brazilië verandert het momentum, al leek het daar in eerste instantie totaal niet op. Hamilton kreeg weer een nieuwe motor en daarmee nog vijf plaatsen straf, maar werd na de kwalificatie voor de sprintrace gediskwalificeerd, waardoor hij vanaf de laatste plaats moet starten. De Brit rijdt echter een fenomenale inhaalrace en sluit de sprint als vijfde af. Bottas wint na Verstappen bij de start te hebben ingehaald. De race zelf gaat voor Hamilton net zo soepel als de sprint en al snel rijdt hij achter Verstappen op P2. De twee vechten een controversieel duel uit, maar uiteindelijk is niemand opgewassen tegen Hamilton en zijn motor en verkleint hij de voorsprong in het kampioenschap.

De grand prix van Qatar is vervolgens ook een makkelijke overwinning voor de Brit. Bottas en Verstappen negeerden tijdens de kwalificatie een gele vlag, waarna zij teruggezet werden naar P6 en 7. Hamilton kon onbedreigd naar de overwinning rijden, Verstappen klom snel op naar de tweede positie en reed vervolgens rustig uit. De nummer drie was Fernando Alonso, die voor het eerst sinds 2014 weer naar het podium mocht. De race in de oliestaat werd vooral gekenmerkt door lekke banden. Bottas was de eerste, maar onder andere ook de beide Williamsen kregen te maken met kapot rubber.

Ook in Saoedi-Arabië was de verwachting dat de baan Mercedes beter zou liggen, maar de baan was voor iedereen nieuw, dus het was vooral gissen. Verstappen liet dan ook zien dat er zeker een gevecht mogelijk was. De laatste kwalificatieronde van Verstappen was fenomenaal, tot het in de laatste bocht misging. Hij was bezig aan een verbetering van maar liefst vier tienden, maar maakte een kleine fout in het slotstuk, met grote gevolgen. De Nederlander tikte met zijn achterkant tegen de muur, waardoor zijn ophanging afbrak. De schade bleek mee te vallen en hij kon toch aanvangen vanaf P2, achter zijn concurrent om de titel Hamilton.

In een enorm chaotische race moest er meerdere keren herstart worden na twee rode vlaggen. Verstappen moest twee straffen incasseren na eerst track limits in bocht 1 te hebben overschreden na de eerste herstart, en vervolgens kreeg de Nederlander na de race nog een straf voor het te heftig afremmen om Hamilton voorbij te laten, waarna laatstgenoemde bij de Red Bull achterin reed. Desondanks bleef hij tweede en doordat Hamilton de overwinning wist binnen te slepen gingen beide heren met een gelijke stand naar Abu-Dhabi, waar het dus alles of niets zou worden voor de Nederlander en de zevenvoudig wereldkampioen.

Verstappen trekt aan langste eind in laatste ronde

Tegen de verwachtingen in was het de Nederlander die de poleposition wist te grijpen en deelde daarmee de eerste tik uit. Zijn Britse concurrent raakte echter niet onder de indruk, en schoot uit de startblokken, waarna hij al na de eerste bocht aan de leiding lag. Hamilton kon makkelijk wegrijden en de Red Bull van Verstappen kon het tempo simpelweg niet bijbenen. Pérez deed na de pitstops van de titelkandidaten alles wat binnen zijn mogelijkheden lag om de Brit op te houden, waarna Verstappen het gat snel kon verkleinen naar binnen de twee seconden. Echter reed Hamilton weer net zo hard weg, en de Nederlander had een wonder nodig om het kampioenschap nog binnen te slepen.

Dat wonder kwam er, in de vorm van Latifi. De Canadees verloor zijn wagen, met een safety car tot gevolg. Verstappen dook naar binnen voor softs, Hamilton bleef buiten op zijn oude hards. Eerst mochten de auto's op een ronde achterstand niet voorbij aan de safety car, maar uiteindelijk werd de beslissing genomen het toch wel te doen, waardoor de Nederlander bij de herstart in ronde 57 aan de staart van zijn concurrent zat op verser rubber. Hamilton leek zich op te lijnen om te verdedigen op het rechte stuk, toen Verstappen hem inhaalde in bocht vijf. Vervolgens knokte de Brit voor wat hij waard was, maar het was tevergeefs. Zo pakte Verstappen in de laatste ronde van het kampioenschap voor het eerst in zijn carrière de titel!

F1 en Mercedes niet gelukkig meer met elkaar

Na de race werden er verschillende protesten aangekaart door Mercedes, dat nog niet wilde opgeven. Ook tijdens de slotronden van de race had Toto Wolff al van zich laten horen om zijn ongenoegen uit te spreken over de gemaakte keuzes. Het gedrag van de teambaas schoot in het verkeerde keelgat bij het FOM, die duidelijk lieten weten er niet van gediend te zijn. De protesten van Mercedes werden beiden afgewezen, maar nog altijd overwoog het team om het er niet bij te laten zitten. Uiteindelijk maakte het team de keuze om, naar het schijnt mede door aandringen van Hamilton, af te zien van het hoger beroep en de uitslag te laten voor wat het was.

Verstappen tot tranen geroerd bij terugblik

Na afloop van het seizoen was Verstappen tijdens het eindejaarsinterview met Ziggo Sport tot tranen geroerd na het terugzien van de beelden waarop hij wereldkampioen werd. De beelden met zijn vader in het bijzonder deden hem veel. De Nederlander weet als geen ander wat het zijn familie en gezin gekost heeft om te bereiken wat hij heeft gedaan en de normaal zo nuchtere Verstappen liet zijn emoties de vrije loop. Alles wat hij en zijn vader hebben meegemaakt op de reis naar het kampioenschap schoot door zijn hoofd, en het besef kwam hoe bijzonder het is wat hij heeft gepresteerd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws