Verstappen na zege op Monza in illustere rijtjes, Red Bull-coureur kan Vettel en Schumacher achterna Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen na zege op Monza in illustere rijtjes, Red Bull-coureur kan Vettel en Schumacher achterna

Verstappen na zege op Monza in illustere rijtjes, Red Bull-coureur kan Vettel en Schumacher achterna

Max Verstappen heeft op het circuit van Monza een nieuwe overwinning aan zijn zegereeks toegevoegd. Vanaf de Grand Prix van Frankrijk is de coureur van Red Bull Racing geen enkele race meer lager geëindigd dat de eerste plek. De overwinning in Italië was zijn vijfde zege op rij en zijn elfde zege van dit seizoen. Hierdoor staat Verstappen in twee illustere rijtjes, maar de regerend wereldkampioen heeft met nog zes races te gaan nog uitzicht op de records van Sebastian Vettel en Michael Schumacher.

Het maakte de afgelopen weken niet uit wat het team van Red Bull of de concurrentie naar Verstappen toe gooide. De Nederlander wist vanuit elke positie te winnen. In Hongarije begon de coureur bijvoorbeeld op de tiende plek nadat hij problemen had tijdens de kwalificatie. De bolide van Ferrari had de beste papieren voor de zege op de Hungaroring, maar het was uiteindelijk Verstappen die wist te zegevieren. In België en Italië kreeg de Red Bull-coureur te maken met gridstraffen, maar ook dat weerhield hem er niet van om de races naar zich toe te trekken. Tijdens zijn thuisrace op Zandvoort was het Mercedes dat met een alternatieve strategie roet in het eten van Verstappen wilde gooien, maar de poging van de Duitse renstal bleek ook onsuccesvol te zijn.

Verstappen kan waanzinnig record Vettel achterna

Door de zege van Verstappen op het circuit van Monza houdt hij dus een geweldige zegereeks in stand. Hiermee houdt hij ook zicht op een fantastisch record in de Formule 1. Vettel wist in 2013 immers negen races op een rij te winnen. In de huidige vorm lijkt er geen maat te staan op Verstappen, maar aan al het moois komt vaak een einde. Met vijf zeges op rij staat de Red Bull-coureur al in een illuster rijtje. Jack Brabham, Jim Clark, Nigel Mansell, Schumacher en Lewis Hamilton gingen de Nederlander voor. In de aankomende double-header, waarin Verstappen ook de wereldtitel kan veiligstellen, kan hij op gelijke hoogte komen met Alberto Ascari, Schumacher en Nico Rosberg, maar daarvoor moet hij wel eerst zien te winnen op het stratencircuit in Singapore.

Coureur Zegereeks
1. Sebastian Vettel 9 (GP België 2013- GP Brazilië 2013)
2. Alberto Ascari 7 (GP België 1952- GP Argentinië 1953)  
2. Michael Schumacher 7 (GP Europa 2004- GP Hongarije 2004)
2. Nico Rosberg 7 (GP Mexico 2015- GP Rusland 2016)
5. Michael Schumacher 6 (GP Italië 2000- GP Maleisië 2001)
6. Jack Brabham 5 (GP Nederland 1960- GP Portugal 1960)
6. Jim Clark 5 (GP België 1965- GP Duitsland 1965) 
6. Nigel Mansell 5 (GP Zuid-Afrika 1992- GP San Marino 1992)
6. Michael Schumacher 5 (GP Australië 2004 - GP Spanje 2004) 
6. Lewis Hamilton 5 (GP Italië 2014- GP Verenigde Staten 2014 en GP Eifel 2020- GP Bahrein 2020)
6. Max Verstappen 5 (GP Frankrijk 2022 - GP Italië 2022)*

* Zegereeks loopt nog.

Vettel was in zijn Red Bull-periode natuurlijk zeer dominant. De huidige coureur van Aston Martin pakte vier titels op een rij en met de zegereeks in 2013 drukte hij een onuitwisbare stempel op de Formule 1. De voorsprong van Vettel op Fernando Alonso voorafgaand aan de tweede seizoenshelft bedroeg slechts 39 punten, maar na de zomerstop kwamen Vettel en zijn Red Bull-bolide pas echt tot leven. De Duitser boekte vanaf de Grand Prix van België tot en met de Grand Prix van Brazilië alleen maar zeges. Hierdoor was het kampioenschap met nog drie races te gaan al beslist. Dat leverde ook de iconische beelden op van Vettel die door zijn knieën ging om zijn Red Bull-auto te eren op het Buddh International Circuit.

De zegereeks van Schumacher in 2004 is op dit moment wat meer binnen handbereik voor Verstappen. Het had niet veel gescheeld of de zevenvoudig wereldkampioen had ver boven de rest uitgetorend in het bovenstaande klassement. Schumacher wist op één race na de eerste dertien Grands Prix van het 2004-seizoen te winnen. De toenmalig Ferrari-coureur kende geen fantastische kwalificatie in Monaco, waardoor een zege misschien ook wel onmogelijk was geweest, gezien de gelimiteerde kansen om in te halen op het stratencircuit. Had hij die race wel weten te winnen, dan had hij dus dertien races op rij gewonnen, een record dat Verstappen dit jaar niet meer kan behalen. Weet de Red Bull-coureur alle overige races nog te winnen, dan komt hij op elf zeges op rij. Schumacher viel tijdens de Grand Prix van Monaco in 2004 overigens uit na een crash.

Verstappen heeft Schumacher en Vettel in zicht

Naast het feit dat Verstappen zich in een illuster rijtje heeft geschaard met coureurs met de meeste overwinningen op rij, staat de 31-voudig racewinnaar ook in een ander bijzonder rijtje. Met zijn zege heeft hij niet alleen vijf overwinningen op rij en net zoveel zeges als Mansell in de Formule 1, maar ook al elf overwinningen in één seizoen. Dat is er al eentje meer dan hij vorig jaar wist te boeken. Met nog zes races te gaan in het huidige seizoen heeft de coureur van Red Bull dus ook uitzicht op een ander record. Als hij nog twee keer weet te winnen dan evenaart hij het 2004-seizoen van Schumacher en het 2013-seizoen van Vettel.

Coureur Overwinningen per seizoen
1. Michael Schumacher 13 (2004)
1. Sebastian Vettel 13 (2013)
3. Michael Schumacher 11 (2002)
3. Sebastian Vettel 11 (2011)
3. Lewis Hamilton 11 (2014, 2018, 2019, 2020)
3. Max Verstappen 11 (2022)*
7. Lewis Hamilton 10 (2015 en 2016)
7. Max Verstappen 10 (2021)

* Het 2022-seizoen loopt nog.

De twee Duitse coureurs domineren ook deze recordlijst. De langste zegereeks van zowel Schumacher als Vettel kwamen ook in het seizoen waarin zij de meeste overwinningen in één jaar wisten te pakken. Allebei de rijders behaalden dertien zeges in één seizoen, waardoor Verstappen nog maar de helft van de aankomende races hoeft te winnen om het record te verbreken. De regerend wereldkampioen staat nu al in een bijzonder rijtje met Schumacher, Vettel en Hamilton, die eerder al elf races in één seizoen wisten te winnen. Hamilton lukte dat zelfs vier keer. De zevenvoudig wereldkampioen wist in 2015 en 2016 ook tien keer in één jaar te winnen, maar in 2016 leverde hem dat niet de titel op.

Verstappen kan dus nog twee records achterna jagen, maar de vraag is of de coureur van Red Bull daar wakker van ligt. De Nederlandse rijder kan Vettel en Schumacher uit de recordboeken knallen als hij vijf zeges op rij weet te boeken of als hij nog drie overwinningen pakt dit jaar. Het is duidelijk dat de recordpoging voor meeste zeges in één seizoen een stuk makkelijker doel is, maar gezien de huidige vorm van de Red Bull-coureur is het niet ondenkbaar dat Verstappen een Vettel-achtige tweede seizoenshelft zal kennen. Voor Verstappen telt natuurlijk echter maar één ding: zo snel mogelijk het wereldkampioenschap veiligstellen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws