Waarom Verstappen nooit IndyCar zou overwegen Max Verstappen
Max Verstappen

Waarom Verstappen nooit IndyCar zou overwegen

Waarom Verstappen nooit IndyCar zou overwegen

Max Verstappen heeft aangegeven nooit in de IndyCar-series te willen rijden. Hij vindt de 'Amerikaanse Formule 1' zeer interessant om te volgen, maar benadrukt dat zijn ambities er nooit hebben gelegen. Dit komt voor een aanzienlijk deel vanwege het feit dat er in de klasse op ovals wordt gereden - ovale banen waarop de topsnelheid heel erg hoog ligt. Dit is veel te gevaarlijk voor de Nederlander.

'Ik vind IndyCar waanzinnig om te zien. Het is natuurlijk anders dan F1, maar dat maakt het juiste ook wel weer tof en interessant om te kijken', stelt de Red Bull Racing-coureur in gesprek met NBC Sports. Aankomend weekend wordt in Amerika, het land van IndyCar, gereden, waardoor het logischerwijs in gesprek met de Amerikaanse media al spoedig over de andere raceklasse gaat.

Verstappen vervolgt zijn verhaal: 'Ik ben persoonlijk erg blij dat ik F1 rijd, en niet IndyCar, omdat ik geen enorme fan ben van ovals. De straatcircuits en normale banen lijken mij wel tof, maar nee, racen op een oval, dat zie ik gewoon niet zitten.' Een oval kent vooral lange rechte stukken en flauwe bochten met banking. Het zijn circuits waarop de topsnelheid zó hoog ligt dat een crash sneller fataal is.

Verstappen gaat groot gevaar uit de weg

Vanwege het gevaarlijke karakter van de ovals lijkt het Verstappen dus maar beter om er vanaf te zien: 'Het risico van een crash met een flinke impact is groot. Dat risico is er in de F1 natuurlijk ook, maar als je met 320 kilometer per uur de muur in vliegt, dat is geen pretje. Dat risico ligt in IndyCar nou eenmaal hoger.' Het is voldoende reden om de raceklasse niet meer te overwegen.

'Als je iemand raakt en dan zelf in de vangrail belandt, dan kan dat slecht voor je aflopen en kan je verwondingen oplopen. Daarom kijk ik er graag naar en respecteer ik de coureurs die het doen, maar ik ben blij met mijn eigen sport', vervolgt hij. De Formule 1 kent ook hoge snelheidscircuits, zoals Monza, maar het verschil met de ovals is volgens Verstappen groot.

Opleving IndyCar onder Europese coureurs

Recentelijk werd duidelijk dat Alpine-junior Christian Lundgaard de overstap naar IndyCar maakt, terwijl relatief kort geleden Romain Grosjean dit ook al deed. De Amerikaanse klasse is in trek bij Europese coureurs. Verstappen begrijpt dat rijders voor de klasse kiezen: 'Sommigen committeren zich volledig aan IndyCar, zoals Rinus (Van Kalmthout, red.) gedaan heeft.'

'Hij heeft gewoon gedacht: oké, ik ga mij nu richten om Amerika en ga daar carrière maken. IndyCar is namelijk min of meer de F1 van Amerika. Dat er voor talenten geen stoeltjes beschikbaar zijn in de Formule 1 helpt zeker mee in die instroom van Europees talent naar IndyCar', suggereert Verstappen. Hij vindt het dan ook een uitstekend alternatief voor de F1, gezien het niveau in IndyCar erg hoog ligt.

Met Van Kalmthout, in Amerika rijdend onder de naam VeeKay, heeft Nederland aan de andere kant van de oceaan dus ook talent rondrijden. 'Natuurlijk heb ik hem zien rijden in mijn jongere jaren, maar qua raceklassen zijn wij elkaar altijd misgelopen', vertelt de Red Bull Racing-coureur over Van Kalmthout. Hij is dan ook benieuwd naar hoe hij het zal doen in IndyCar de komende jaren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws