Opinie | Waarom moesten de beelden van de horrorcrash van Grosjean zo vaak worden getoond? Opinie
Opinie

Opinie | Waarom moesten de beelden van de horrorcrash van Grosjean zo vaak worden getoond?

Opinie | Waarom moesten de beelden van de horrorcrash van Grosjean zo vaak worden getoond?

De horrorcrash van Romain Grosjean in de openingsronde van de Grand Prix van Bahrein werd zo vaak getoond, dat ik op een gegeven moment iets anders ben gaan kijken. De Franse Haas-coureur klapte met 220 kilometer per uur de vangrail in, waardoor zijn auto in tweeën brak en vlam vatte. Grosjean kon gelukkig zelf uitstappen, maar moest wel naar het ziekenhuis. Tijdens de rode vlag-situatie die volgde, werd de crash zo vaak getoond dat ook Renault-coureur Daniel Ricciardo er ongemakkelijk van werd. Maar waarom moesten de beelden van de horrorcrash van Grosjean zo vaak worden getoond?

Dat een crash veelvoudig wordt herhaald, is niet ongebruikelijk in de Formule 1, maar ik zat niet met plezier te kijken naar een man die op een zaak van leven of dood probeerde uit de auto te ontsnappen. De Formule 1 was zich zelf van geen kwaad bewust en gebruikte als argument dat er pas beelden werden getoond nadat duidelijk was dat Grosjean oké was. Dat was ook wel zo, maar ik verkeerde ook toen nog in geschokte toestand. Het opnieuw laten zien van de beelden helpt in dat geval niet.

Gemengde gevoelens over het tonen van de beelden

Tijdens de rode vlag-situatie werden de beelden van de crash iedere minuut herhaald. 'Elke keer als we naar een scherm keken, zagen we een vuurbal en zijn auto in tweeën splitsen', omschreef Ricciardo het bij Ziggo Sport. De Australiër noemde het respectloos tegenover de familie van Grosjean dat de beelden werden getoond, en in zekere zin is dat ook zo. Want waarom moesten de beelden zo vaak worden getoond?

Na twee of drie keer is het ook wel duidelijk dat Grosjeans leven werd gered door de halo en de oplettende baanmarshalls. Ook is het nu duidelijk waarom het zo belangrijk is dat de medical car achter het veld aanrijdt bij de start. Toch werd de crash zo vaak herhaald, dat ook Robert Doornbos er op het gegeven moment klaar mee was.

Toch maakte de voormalig Red Bull Racing-coureur onbewust wél een goed punt. 'De investering in de veiligheid wordt nu afbetaald', stelde hij bij Q Music. 'Het is fijn dat al die veiligheidssystemen werken.' Het veelvoudig herhalen van de crash zou dus niet bedoeld moeten zijn om het entertainmentgehalte te verhogen, maar om te laten zien dat de Formule 1 best veilig is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Opinie | Waarom moesten de beelden van de horrorcrash van Grosjean zo vaak worden getoond?

Romain Grosjean wordt naar de brancard geholpen na zijn zware crash in Bahrein. (Foto: Haas F1 Media)

Disrespectvol tegenover Grosjean en zijn familie

Maar je hoeft toch niet zo vaak te laten zien dat je 'investering in de veiligheid' goed heeft uitgepakt? En toch kreeg Ricciardo felle kritiek van onder meer voormalig Formule 1-wereldkampioen Jacques Villeneuve. 'Als je er zo over denkt, moet je maar een andere baan gaan zoeken', zei hij bij Sky Italia. 'Hij weet dat dit er bij hoort.' Als je het zo leest, denk je bijna dat de Canadees er trots op is dat de beelden zo vaak werden getoond. Maar of hij het ook zo bedoelde, is onduidelijk.

Nou horen crashes inderdaad bij de Formule 1 en ik denk dat veel mensen, waaronder ikzelf, het ook wel gaaf vinden om af en toe een fout van een coureur te zien. Maar de crash van Grosjean valt niet in die categorie. De beelden hadden dan ook wel wat minder vaak getoond kunnen worden, aangezien het op deze manier overkwam alsof er te veel naar het entertainment gehalte gekeken werd. Ook is het disrespectvol tegenover Grosjean en zijn familie om de beelden zo vaak te laten zien.

De Fransman was dan wel in leven, maar het was nog niet duidelijk of hij ook letsel aan de crash zou overhouden of niet. Het was dan ook beter geweest om eens goed uit te leggen waarom de investering in de veiligheid het leven van Grosjean heeft gered, in plaats van de crash zo vaak herhalen. Ik ben tijdens de rode vlag in ieder geval iets anders gaan doen, totdat de race weer werd hervat.

Door: David Boorsma

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws