Overstap naar Ferrari niet zonder risico voor Hamilton: 'Zij gingen ook, maar wonnen niet' Opinie
Opinie

Overstap naar Ferrari niet zonder risico voor Hamilton: 'Zij gingen ook, maar wonnen niet'

Overstap naar Ferrari niet zonder risico voor Hamilton: 'Zij gingen ook, maar wonnen niet'

Joe Saward begrijpt de overwegingen van Ferrari om Lewis Hamilton naar Maranello te halen. De komst van de zevenvoudig wereldkampioen zou de Italiaanse renstal mogelijk op meerdere gebieden een positieve impuls kunnen geven. Ook de keuze van Hamilton kan de Britse journalist wel begrijpen, maar het zou ook zomaar eens de verkeerde keuze kunnen zijn.

Bij Ferrari wacht men al sinds 2007 op een wereldtitel bij de coureurs en de vooruitzichten om een einde te maken aan deze lange periode van droogte zijn niet bepaald veelbelovend. Aangezien er de komende twee seizoenen geen grote wijzigingen zijn in het reglement, staan Red Bull Racing en Max Verstappen er na een dominant 2023 goed voor. Het is nog maar de vraag of Ferrari de kloof naar het Oostenrijkse team op korte termijn kan dichten.

Hoewel Charles Leclerc en Carlos Sainz het prima doen bij het Italiaanse team, kan Saward wel begrip opbrengen voor de keuze van Ferrari om Hamilton naar Maranello te halen. 'Ik snap wel waarom Ferrari veel geld wil investeren om hem binnen te halen', zegt Saward in de Missed Apex-podcast. De Brit wijst vervolgens op het feit dat de langste titelloze periode van Ferrari 21 jaar bedroeg, dit was tussen 1979 (Jody Scheckter) en 2000 (Michael Schumacher). In 2024 begint het Italiaanse team alweer aan het zeventiende achtereenvolgende seizoen zonder wereldtitel bij de coureurs.

Komst Hamilton kan Vasseur redden

Saward denkt dat de komst van Hamilton daarnaast ook de druk op Frédéric Vasseur wat kan verlichten. 'Als hij dit jaar het kampioenschap niet wint, dan zal hij misschien nog wel mogen blijven. Maar als hij in 2025 opnieuw niet wint, dan waarschijnlijk niet meer. Met het binnenhalen van Hamilton heeft hij een grotere kans om te overleven bij Ferrari. Maar mocht dit ook niets uithalen, dan is zijn carrière ten dode opgeschreven. Als het wel lukt, zal hij een grote lach op zijn gezicht hebben, eentje zoals Winston Churchill had.'

De Britse journalist ziet ook nog een andere mogelijke beweegreden van Ferrari om Hamilton aan te trekken. 'Ik denk dat meerdere mensen dromen over Ferrari, maar dat ze geen idee hebben wat ze er zullen aantreffen. Ik denk dat het (voor Ferrari) lastig is om goed personeel binnen te halen, maar de komst van Hamilton zal daar zeker een positieve bijdrage aan leveren. Ze hebben al eerder geprobeerd om mensen naar Maranello te halen, maar misschien gaan sommigen van hen een overstap nu wel echt overwegen', zegt Saward.

Ferrari geen stap terug

Hoewel hij moet toegeven dat hij de keuze van Hamilton niet helemaal begrijpt, is Saward het niet eens met de stelling dat de zevenvoudig wereldkampioen een stapje terugdoet. 'Als je naar de resultaten van vorig seizoen kijkt, dan zijn beide teams gelijkwaardig. Daarnaast leek hij ook een stap terug te doen toen hij naar Mercedes ging, maar dat was het zeker niet', wijst Saward naar de zes wereldtitels, die Hamilton in dienst van het Duitse merk wist te veroveren.

Desondanks is Saward er nog niet helemaal van overtuigd dat Hamilton succesvol zal zijn bij Ferrari en hij noemt een aantal grootheden uit de sport, die de hoge verwachtingen ook niet waar konden maken. 'Iedere coureur wil winnen met Ferrari. Het probleem is alleen dat velen van hen naar Ferrari gingen, maar niet wonnen. Kijk maar naar Fernando Alonso en Sebastian Vettel. En vele jaren eerder overkwam het ook Alain Prost. Dat is niet wat je wil, maar je wil natuurlijk wel een Ferrari-coureur zijn geweest. Dan word je door de fans toch wat hoger ingeschat dan andere coureurs', besluit Saward.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws