Van der Garde legt uit waarom Pérez niet hetzelfde lot ondergaat als voorgangers: 'Dit is anders' Opinie
Opinie

Van der Garde legt uit waarom Pérez niet hetzelfde lot ondergaat als voorgangers: 'Dit is anders'

Van der Garde legt uit waarom Pérez niet hetzelfde lot ondergaat als voorgangers: 'Dit is anders'

Sergio Pérez is momenteel aan een belabberde fase van het seizoen bezig, maar toch gelooft Giedo van der Garde niet dat de Mexicaan een telefoontje van Helmut Marko hoeft te verwachten. Volgens de voormalige Formule 1-coureur heeft de 34-jarige uit Guadalajara een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van enkele andere coureurs, die na een paar mindere races wel het veld moesten ruimen.

Onlangs verlengden Red Bull Racing en Pérez de samenwerking, maar in de laatste vier races werd Pérez twee keer achtste en daarnaast haalde hij tweemaal het einde van de race niet. Met slechts acht punten uit vier wedstrijden is de oogst bijzonder mager. In de afgelopen jaren hebben Daniil Kvyat, Pierre Gasly en Alexander Albon allemaal aan den lijve ondervonden wat er gebeurt als je niet presteert bij Red Bull. Toch lijkt de positie van de Mexicaan nauwelijks onder druk te staan. Van der Garde legt uit waarom.

'Dit is anders, omdat er politieke redenen achter zitten', ziet de analist in de DRS-podcast een belangrijk verschil met de andere drie coureurs. 'Hij is een Mexicaan, Carlos Slim zit erachter, er is een Mexicaanse Grand Prix, Red Bull loopt op dit moment goed in Mexico, en hij neemt wat sponsorgeld mee', somt Van der Garde vervolgens de belangrijkste overwegingen om Pérez de hand boven het hoofd te houden op. 'Dus er zijn genoeg redenen om hem niet zomaar aan de kant te zetten.'

De tekst gaat na de afbeelding verder.

Van der Garde legt uit waarom Pérez niet hetzelfde lot ondergaat als voorgangers: 'Dit is anders'
Pérez heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zijn voorgangers bij Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Presentator Joost Hofman lijkt zich niet helemaal in de uitleg van zijn collega te kunnen vinden en wijst Van der Garde vervolgens op de situatie van Albon, die door zijn achtergrond belangrijk was voor de Thaise markt. 'Ja, maar hij (Albon, red.) nam geen geld mee en had geen grote jongen achter zich staan. Daarnaast was hij een rookie. Er waren heel veel minpunten in vergelijking met de pluspunten die Pérez wel heeft', verdedigt de oud-coureur zijn standpunt.

Hoeveel krediet heeft Pérez nog?

Dat Pérez een sterkere positie heeft dan zijn voorgangers, betekent volgens Van der Garde echter niet dat de Mexicaan onbeperkt krediet heeft bij Red Bull. De zesvoudig racewinnaar moet zich snel herpakken, anders kan het ook voor hem wel eens voorbij zijn. 'Als hij in de aankomende vijf races niet op het podium staat, dan wordt het een moeilijk verhaal', denkt Van der Garde, die denkt dat de Grand Prix van Oostenrijk voor Pérez op een goed moment komt. 'Er komt dit weekend een race aan, daar kan hij wel een podiumplek pakken.'

Toch zijn de prestaties van Pérez zorgelijk, zeker als je bedenkt dat Verstappen van de afgelopen vier races er drie winnend af wist te sluiten. Wat zou Van der Garde doen als hij in de schoenen van teambaas Christian Horner of adviseur Marko stond? 'Dan zou ik even met hem gaan eten en een tequila drinken, en dan zou ik zeggen: gozer, haal die banaan uit je kont en zorg dat je even gas gaat geven', zegt de oud-coureur. 'Harde deadlines stellen heeft geen zin, er staan wat dingen in het contract. Hij weet echt wel dat hij onder druk staat en dat hij moet presteren, maar hij moet het zelf doen.'

F1Maximaal.nl heeft nu ook een kalender van alle andere autosport, zodat je hier snel ziet wat er per weekend te zien is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws