Marko prijst Verstappen en wijst cruciaal moment aan: 'Deed hij met ongelooflijke vastberadenheid' Formule 1
Formule 1

Marko prijst Verstappen en wijst cruciaal moment aan: 'Deed hij met ongelooflijke vastberadenheid'

Marko prijst Verstappen en wijst cruciaal moment aan: 'Deed hij met ongelooflijke vastberadenheid'

Helmut Marko zag Max Verstappen in Barcelona opnieuw het verschil maken. De adviseur van Red Bull Racing is ervan overtuigd dat de Nederlander afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Spanje niet over de snelste bolide beschikte, maar dankzij zijn kwaliteiten als coureur en dankzij één actie in het bijzonder legde de regerend wereldkampioen de basis voor zijn zevende overwinning van het seizoen.

Hij moest er opnieuw hard voor vechten, maar na 66 ronden werd Verstappen op het Circuit de Barcelona-Catalunya voor de zevende keer dit seizoen als eerste afgevlagd. En dat was volgens Marko dan ook vooral te danken aan het optreden van de drievoudig wereldkampioen, aangezien de RB20 naar zijn mening absoluut niet de snelste bolide van het weekend was.

'In Spanje had Max Verstappen niet de snelste auto en startte hij niet vanaf poleposition, maar toch wist hij de overwinning te pakken dankzij een ongelooflijke inhaalmanoeuvre op George Russell in de derde ronde', noemt Marko in zijn column voor Speedweek meteen het cruciale moment in de strijd om de overwinning. 'Daardoor kon hij de leiding nemen en bewees hij opnieuw hoe goed zijn instincten zijn en hoe goed hij de race kan lezen. Dat was de basis voor de overwinning.'

'McLaren had de snelste auto, want we kwamen vrijdag weer met een auto, die niet in balans was naar de baan en het duurde tot de kwalificatie voordat we deze weer half competitief hadden gekregen', stelt Marko dat Red Bull ook in Barcelona weer met een achterstand begon. 'Dat was al te zien in de langere runs op vrijdag, toen McLaren duidelijk sneller was dan wij. Op dit moment heeft McLaren gewoon de auto die werkt met elke band op elk circuit, min of meer vanaf het begin.'

De tekst gaat na de afbeelding verder.

Marko prijst Verstappen en wijst cruciaal moment aan: 'Deed hij met ongelooflijke vastberadenheid'
Verstappen beschikte in Spanje niet over de snelste bolide, maar wist desondanks toch te winnen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Max-factor

Gelukkig voor Red Bull heeft het team met Verstappen altijd nog een extra troef in handen. 'Max maakte opnieuw het verschil, hij pakte de overwinning met een auto die niet de snelste was. Hij startte op gebruikte banden, terwijl Lando nieuwe banden onder zijn auto had. Laatstgenoemde duwde Max vervolgens het gras op met een manoeuvre die meer dan kantje boord was', zegt Marko, die naast de inhaalactie op Russell toch ook nog een ander belangrijk moment in de race aanwijst.

'Ik denk dat we de race niet hadden gewonnen als Lando bij de start vooraan was gebleven', is Marko eerlijk. 'Maar door de start viel hij terug naar de derde positie achter Russell en Max. In de derde ronde was Max zo dicht mogelijk bij het DRS-meetpunt, de banden waren nog in optimale conditie en hij had een volledig opgeladen batterij. Hij kon ook gebruikmaken van DRS, waardoor hij Russell aan de buitenkant kon inhalen en dat deed hij met een ongelooflijke vastberadenheid, het was een zeer kundige inhaalmanoeuvre.'

De tekst gaat na de afbeelding verder.

george russell spanje max verstappen
Verstappen, hier nog achter Russell, legde in de ogen van Marko de basis voor de zege met zijn inhaalactie op de Brit. (Foto: Mercedes AMG F1)

Ook lof voor het team

Hoewel Verstappen volgens Marko het verschil maakte, mag ook de bijdrage van de rest van het team niet worden onderschat, zo vindt de 81-jarige, die ook Jonathan Wheatley en strateeg Hannah Schmitz in het zonnetje zet. 'Het belangrijkste was om vooraan te blijven en niet te veel in het verkeer terecht te komen na de pitstops. Dat lukte perfect, ook al had de strategie het kleine nadeel dat Max aan het eind op oudere banden reed dan Norris. Maar Lando kwam nooit in het DRS-gebied en we hielden het gat in de gaten, wat de basis was voor Red Bull Racing's beslissingen over het racetempo en de pitstops', stelt Marko.

'De bandenwissels gingen ook erg goed', vervolgt Marko. 'Ik kan me de laatste keer dat we een pitstop hebben verprutst niet herinneren. Alle lof gaat naar Head of Sport Jonathan Wheatley en zijn gemotiveerde crew van monteurs. Ze zijn een goed gecoördineerd en goed getraind team. Hannah Schmitz verdient ook lof, ze neemt altijd duidelijke beslissingen', besluit Marko.

F1Maximaal.nl heeft nu ook een kalender van alle andere autosport, zodat je hier snel ziet wat er per weekend te zien is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws