Porsche Supercup GP Hongarije | King koning van de Hungaroring, Van Eijndhoven opnieuw naar het podium Porsche Supercup
Porsche Supercup

Porsche Supercup GP Hongarije | King koning van de Hungaroring, Van Eijndhoven opnieuw naar het podium

Porsche Supercup GP Hongarije | King koning van de Hungaroring, Van Eijndhoven opnieuw naar het podium

Harry King won op de Hungaroring zijn tweede race van het seizoen en passeert daardoor Larry ten Voorde in het Porsche Supercup-kampioenschap. Het ging voor Team GP Elite, dat met zes rijders op de grid verscheen, niet helemaal van een leien dakje. Na een P6 in de kwalificatie vocht Ten Voorde zijn weg terug naar voren en maximaliseerde hij zijn race door op P4 te eindigen. Huub van Eijndhoven wist P3 van de rookies te pakken. Wederom was het een goed weekend voor BWT Lechner, dat nu met twee rijders het kampioenschap domineert. F1Maximaal blikt terug op het weekend van de Porsche Mobil 1 Supercup in Hongarije.

Het weekend begon op vrijdag met wisselende weersomstandigheden. Het was bewolkt en het had eerder op de vrijdagmiddag tijdens de vrije training van de Formule 1 al geregend. In de avond werd er ook nog een flinke regenbui voorspelt, maar de teams hebben nog wel een aantal rondes in het zonnetje kunnen rijden. Er stond een redelijk harde wind, waardoor de asfalttemperaturen snel daalden toen het weer bewolkt werd. Op vrijdag was het voor de Nederlanders dus een beetje aftasten qua afstellingen van de auto, want de rest van het weekend werd flink warm en zonnig. Voor GP Elite, het Porsche-team uit De Rijp, begon het weekend enigszins lastig na een P10 voor Ten Voorde tijdens de training.

Echter was de Tukker de enige die wat snelheid had gevonden, want teamgenoot Loek Hartog was de tweede snelste GP Elite-coureur op P12. Hoe dan ook zakte de moed hen niet in de schoenen. 'We hadden een goede training en we konden ons plan goed uitvoeren. We hebben wat dingen aangepast en we voelen ons klaar. We zijn hongerig voor een goed resultaat', liet de Leidenaar weten via zijn officiële kanalen. Daar sloot Ten Voorde zich bij aan. 'Aan het begin waren we nog wel aan het worstelen, maar aan het einde hebben wel goed de dingen op een rijtje kunnen zetten, met een goede balans in de auto. Al met al een goed begin', zei de goedgehumeurde Tukker in een persvideo.

De GP Elite-teamgenoten waren aan elkaar gewaagd, met Lucas Groeneveld op P14. Van Eijndhoven was de zesde snelste rookie op vrijdag, met Ghislain Cordeel als achtste. Gastrijder Soren Spreng sloot de vrijdag af als 25ste. Gezien de regen op vrijdag en de zon op zaterdag, maakte GP Elite zich nog niet zo druk. Ten Voorde was te spreken over de balans in de auto, en het was te zien dat het op zaterdagochtend tijdens de kwalificatie beter ging. Toch was Ten Voorde na zijn P6 op zaterdag niet helemaal tevreden, hij had namelijk wat last van het verkeer en van de track limits. 'Het was niet waar we op gehoopt hadden. We hebben alles geprobeerd en het was ook niet helemaal clean van mijn kant. Met het team gaan we zondag alles geven om naar voren te rijden', sluit Ten Voorde optimistisch af.

Na lastige kwalificatie vecht Ten Voorde terug

Met Ten Voorde op P6, Groeneveld op P10 en Hartog op P18 kende het Nederlandse Porsche-team niet de meest fantastische start van de Grand Prix van Hongarije, maar er viel vanzelfsprekend nog genoeg te halen voor de rijders. Rookies Cordeel en Van Eijndhoven kwalificeerden zich op P13 en P17, en ook voor hen lagen er nog genoeg mogelijkheden klaar. Aan het begin van zondagmiddag was het zonnig en liepen de temperaturen op richting de dertig graden. Er stond niet heel veel wind, dus was het duidelijk dat het ook fysiek een uitdagende race zou gaan worden. King vertrok van poleposition met Dorian Boccolacci op zijn hielen. Lechner-teamgenoot Buus, die Ten Voorde hard tegenkwam in Oostenrijk, vertrok vanaf P3.

Toen de lampen uitgingen op zondag had King een superstart, maar ook Ten Voorde kwam goed mee en bleef uit de problemen bij het gedrang in de eerste bocht. De Nederlander sloot aan bij Buus, maar al snel kon de Deen een gaatje trekken van zo'n 1,6 seconde. Wel had Ten Voorde twee plekken goed gemaakt in de eerste ronde. In de tweede ronde waren Cordeel en Groeneveld de eerste uitvallers van de race, en dus ook voor GP Elite. Groeneveld was tijdens de eerste ronde van de baan getikt en had daardoor flinke schade aan zijn bolide opgelopen. Ook Cordeel kreeg een tik en spinde vervolgens, waardoor de Belg voor de tweede keer een DNF achter zijn naam kon zetten. Vanwege de auto's die langs de baan stonden werd de safetycar ingezet, en dat duurde zeker vier ronden.

Tekst gaat verder onder de foto

Porsche Supercup GP Hongarije | King koning van de Hungaroring, Van Eijndhoven opnieuw naar het podium
Ten Voorde pakte twee plekken bij de start van de Grand Prix van Hongarije. (Foto: F1Maximaal)

Dat was voordelig voor Ten Voorde, want daardoor schoof het veld weer in elkaar en verdwenen de gaten die King en Buus hadden gecreëerd. Bij de herstart mocht de Brit met startnummer drie het tempo bepalen en hij ging voor de laatste bocht op zijn gas. Ten Voorde was wakker en zat direct dicht bij Buus, maar de Deen was hem te snel af. In het middenveld was Van Eijndhoven opgeklommen naar P13, maar hij stond vol onder druk van Marvin Klein. Het duurde echter niet lang voordat het volgende incident plaatsvond, ditmaal tussen Koehler en Burton. Daardoor schoof Van Eijndhoven op naar P11. De GP Elite-coureur in de groene auto werd toch ingehaald door Klein, maar hij zat de Fransman daarna zeker op de hielen. Koehler had duidelijk schade van zijn aanvaring met Burton, en daar kon Van Eijndhoven weer van profiteren. Ook Hartog, die achter de Duitser reed, lag op de loer.

King is niet te stoppen, Ten Voorde blijft bij Buus in de buurt

Halverwege de race was King goed los en wist hij een gat van zo'n 2,6 seconden te maken richting de Fransman Boccolacci op P2. De Brit schudde telkens de snelste ronde uit zijn mouw en niemand leek hem te kunnen stoppen. Ten Voorde bleef binnen een seconde van Buus, maar kon verder niet echt dichtbij komen. Ook Morris Schuring, de jonge Nederlander, deed het goed op P7. De wedstrijdleiding had het ondertussen druk om alle incidenten op de baan uit te zoeken, waaronder door de coureurs die hun tijden kwijtraakten vanwege track limits. Met nog vijf ronden te gaan zorgde de terugvallende Jorge Lorenzo voor een gele vlag, waarna gastrijder Timo Glock in een spin werd getikt door Vukov.

Tekst gaat verder onder de foto

Porsche Supercup GP Hongarije | King koning van de Hungaroring, Van Eijndhoven opnieuw naar het podium
Van Eijndhoven ging mee naar het rookie-podium in Hongarije. (Foto: F1Maximaal.nl)

Het incident zorgde opnieuw voor een safetycar, wat weer betekende dat er nog een kans was voor Ten Voorde, en ook voor Van Eijndhoven en Hartog, bij de herstart. De safetycar ging weer naar binnen met nog drie ronden te gaan, maar Buus kon direct weer wegrijden bij Ten Voorde bij de herstart. Hij kon net niet aanhaken, Buus kon wel aanhaken bij Boccolacci voor zich. De wedstrijd werd afgevlagd na dertig minuten, wat betekende dat King als eerste over de streep kwam. In de laatste ronde vond nog een incident plaats tussen Honkavuori en Van Lagen, waardoor de race onder geel ten einde kwam. Ten Voorde finishte op P4, Van Eijndhoven pakte een P3 voor het rookie-podium, en Hartog pakte P12. Ondanks de twee uitvallers van GP Elite kon het Porsche-team nog wel goede punten meenemen uit Hongarije.

Ten Voorde blijft strijdlustig: 'We geven nooit op!'

De race op de Hungaroring verliep enigszins chaotisch, maar Ten Voorde wist uit de problemen te blijven. Aangezien Buus voor de Tukker over de streep kwam, wist de Deen Ten Voorde te passeren in het kampioenschap. 'We hebben het maximale eruit gehaald. We misten gewoon wat snelheid. We blijven keihard doorwerken en we geven nooit op!', verkondigde Ten Voorde strijdlustig na afloop via een persbericht van GP Elite. Van Eijndhoven kon opnieuw een succesvolle race toevoegen aan zijn CV. 'Na een lastige kwalificatie hadden we toch een goede race, al was de balans nog niet perfect. Nu ligt de focus op Spa zodat we er daar weer bij staan', besloot de Brabander. Het Porsche Mobil 1 Supercup-kampioenschap zal zich voortzetten op Spa-Francorchamps, tijdens het Grand Prix-weekend van België.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws