Brundle nog niet overtuigd van nieuw bandenformat: 'Kan voor verwarring zorgen' Formule 1
Formule 1

Brundle nog niet overtuigd van nieuw bandenformat: 'Kan voor verwarring zorgen'

Brundle nog niet overtuigd van nieuw bandenformat: 'Kan voor verwarring zorgen'

In Hongarije werd er voor een nieuw weekendformat getest. De Formule 1-teams kregen minder banden sets tot hun beschikking en in de kwalificatie waren de teams en coureurs niet langer vrij in hun bandenkeuze. Voormalig F1-coureur Martin Brundle zegt in zijn column bij Sky Sports open te staan voor verandering, maar de Brit denkt dat een nieuw format ook voor complicaties kan zorgen.

Op de Hungaroring werd er dan eindelijk getest met de alternatieve bandenallocatie, die de duurzaamheid in de sport moet vergroten. De nieuwe regels zouden eigenlijk hun debuut maken tijdens het Grand Prix-weekend in Emilia Romagna, maar vanwege de zware overstromingen in de regio, werd de race afgelast. In Hongarije hadden de coureurs twee sets banden minder tot hun beschikking dan tijdens de andere weekenden. Ook voor de kwalificatie werden nieuwe regels geïntroduceerd. De coureurs waren namelijk verplicht om op de harde banden te kwalificeren in Q1, op mediums in Q2 en op het zachte rubber in Q3.

Brundle schrijft in zijn column bij Sky Sports dat hij het nog lastig vindt om een heldere conclusie te trekken over het gewijzigde format en hij zit nog met veel vragen. 'Het is om een ​​aantal redenen moeilijk te beoordelen hoe het werkte. Vrijdag was het nat, dus de angst dat er minder gereden zou worden onder droge weersomstandigheden, kon niet worden bewezen', noemt de Sky Sports-commentator één van de redenen op.

'Het veld zat qua rondetijd zo dicht bij elkaar dat de resultaten een beetje vertekenend waren. Dit werd ook nog eens geholpen door het feit dat er tijdens de kwalificatie significant meer grip was. De grid was wel door elkaar geschud, maar ik weet niet of dat nou is wat we hier nodig hadden.' Het nieuwe format kan volgens Brundle verder ook voor flink wat verwarring zorgen. 'Het betekent dat we nu drie verschillende soorten kwalificatieformats hebben, naast het normale format en de Sprint Shootout en we hebben ook twee soorten races met de sprintrace en de traditionele race. Deze hebben allemaal andere bandenregels en dat kan leiden tot verwarring.'

Duurzaamheidswinst niet voldoende

Het experiment is bedoeld om de duurzaamheid in de sport te vergroten, maar Brundle denkt niet dat het duurzaamheidsargument voldoende is. 'Ik sta erg open voor veranderingen, maar ik denk niet dat dit argument krachtig genoeg is om de veranderingen te rechtvaardigen, aangezien het huidige kwalificatieformat sinds 2010 erg goed heeft gewerkt. We zouden kunnen kijken naar enkel het verminderen van het aantal banden naar elf, en ook naar hoeveel ongebruikte intermediates en full wets er worden verspild. Bij andere sporten zoals voetbal en tennis is de basis al decennialang hetzelfde, en dat lijkt de beleving van het publiek geen kwaad te doen. Het voelt een beetje als: als het niet kapot is, repareer het dan niet', sluit Brundle zijn verhaal af

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws