Onderweg naar F1 | Piastri's kampioenschapswaardige optreden en Viscaals slimme podium F2 & F3
F2 & F3

Onderweg naar F1 | Piastri's kampioenschapswaardige optreden en Viscaals slimme podium

Onderweg naar F1 | Piastri's kampioenschapswaardige optreden en Viscaals slimme podium

In Onderweg naar F1 volgen redacteuren Christian Moerman, Gino Haverkamp en Maurits Kappetijn de verrichtingen van de kampioenen van morgen. Na iedere Formule 2- en Formule 3-race vertellen zij wie indruk maakten en op welke talenten je moet letten. We zijn terug van weggeweest, want de junioren hebben een flinke pauze gehad. In Jeddah betraden de F2-rijders het circuit echter weer en wist Oscar Piastri zijn titelvoorsprong te vergroten, terwijl Bent Viscaal, talent van eigen bodem, slim tweede werd.

Christian: met nog twee races op de teller was al wel duidelijk dat er veel moest gebeuren, wil Oscar Piastri in 2021 de wereldtitel van de F2 niet op zijn naam zetten. Hij is er nog niet, maar met een dubbele overwinning in Saoedi-Arabië is het slechts een kwestie van tijd voordat de door Alpine gesteunde Australiër de titel van de eervolle subklasse naar zich toetrekt. Het begon al met een zinderende poleposition op de vrijdag, en we hebben in de F1 gezien hoe lastig het is om gefocust te blijven op een nauw stratencircuit en de sectoren aan elkaar te knopen.

Precies dat deed Piastri, waardoor hij zichzelf voor de zondag in ieder geval in de optimale positie wist te zetten. Wel betekende dat dat hij de eerste sprintrace van het weekend startte van de tiende plek. Die eerste race wordt er namelijk gebruik gemaakt van een omgekeerde grid, waardoor hij P1 moest laten aan collega Liam Lawson. Na een opportunistische actie in de eerste bocht van titelconcurrent Guanyu Zhou leek het er echter geen moment op dat hij relatief aan zijn rivalen punten in zou leveren. Jehan Daruvala, Ralph Boschung moesten er in de race nog aan geloven. Piastri zetten de twee collega's kundig opzij. Wel haalde straatvechter Dan Ticktum hem vlak voor de eindstreep nog bij, waardoor het dus P9 werd.

Tweemaal raak voor Piastri

Sprintrace 2 ging naar Piastri, maar dat was geen vanzelfsprekendheid. In Red Bull-junior Jehan Daruvala vond hij een waardige tegenstander die hem diverse keren wist te passeren op het circuit. De vele straights op Jeddah Corniche Circuit boden voldoende ruimte om in te halen en precies dat wist de Indiër dan ook te doen. Het mocht echter niet baten voor Daruvala: tegen het geweld van een in-vorm Piastri is geen enkele coureur op de huidige grid opgewassen. In zijn rookieseizoen lijkt Piastri de titel binnen te slepen en daar hielp de eerste overwinning van het weekend aan mee.

In de hoofdrace worden in de F2 de punten pas echt verdeeld. Ook daar viel Piastri in de prijzen, al heeft hij er niet veel voor hoeven doen. Meteen bij de start van de feature race ging het mis toen Enzo Fittipaldi op een stilstaande Théo Pourchaire klapte. Beiden heren zijn oké, al heeft Fittipaldi er wel een gebroken hiel aan overgehouden. De wedstrijd werd stilgelegd en toen de race hervat kon worden, stond er nog een kwartier op de klok. Piastri reed ogenblikkelijk weg bij Prema-teamgenoot Robert Shwartzman, een van de twee heren die samen met Zhou nog kans maakt op de titel van 2021.

Zo werden er enkele ronden verreden, waarna er wederom een crash plaatsvond. De wedstrijdleiding achtte het niet nodig om de sessie nog te hervatten. Piastri had na die crash onder de safety car wel nog een pitstop gemaakt, en viel daarmee terug naar de vijfde plek. Ineens lag Shwartzman op P1. De wedstrijdleiding draaide de stand echter terug naar de laatste geracete ronde op het circuit, wat dus de ronde was waarin Piastri als eerste over de start-finish kwam. Zo behaalde hij nog eens een eerste plek met slechts vijf ronden racen. Prema wist de constructeurstitel al binnen te slepen en in Abu Dhabi is het slechts een kwestie van het gat van 51,5 punten voorsprong op Shwartzman te waarborgen.

Viscaal wordt tweede met een slimmigheidje

Maurits: door een gebrek aan sponsorgeld bij Richard Verschoor konden we afgelopen weekend helaas maar één Nederlander in de gaten houden in de Formule 2, namelijk Bent Viscaal. Met nog twee raceweekenden te gaan wilde de Trident-coureur graag nog een podiumplek halen en zijn zoektocht naar een prijs begon ietwat ongelukkig. Viscaal kreeg een lekke band in de kwalificatie, waardoor zijn sessie belemmerd werd. P14 bleek het maximaal haalbare, maar daarbij hield de Tukker wel zicht op reversed pole voor de tweede sprintrace.

In de mêlee van de openingsfase kon Viscaal, ondanks flink blokkerende wielen in de eerste ronde, drie plekken winnen. De 22-jarige coureur nam flink wat risico in de eerste bochten, maar wist zonder kleerscheuren aan te sluiten bij de top tien. Er volgde een stevig gevecht met voormalig Red Bull-junior Ticktum, waarbij de Brit in ronde 6 een onrechtmatige inhaalactie inzette en P11 aan zijn Nederlandse collega terug moest geven. Uiteindelijk was Ticktum te snel voor Viscaal, maar een knappe inhaalactie op Boschung en een uitvalbeurt van Pourchaire leverde P10 op: poleposition voor de tweede sprintrace dus.

Viscaal maakt indruk in sprintrace

Met reversed pole voor de tweede race op zaterdag waren er genoeg kansen voor Viscaal om zijn doelstelling voor het seizoensslot, een podiumplek pakken, te halen. Door een penalty voor Daruvala moest Viscaal echter van P2 starten, al maakte hem dit niet per se minder kansrijk. Viscaal verloor wat momentum en twee posities na bocht 1, maar behield P4 voor de resterende ronden. Spannende gevechten met Christian Lundgaard (P3) en Ticktum (P4) volgden, waarbij Viscaal verschillende keren een mislukte inhaalpoging deed, maar die plek dan vervolgens op slimme wijze weer teruggaf. Zo nam de Turbotukker gedurfde besluiten, zonder daarvoor een hoge prijs te betalen. Viscaal behield P4 en door twee gridstraffen voor hem werd P4 omgetoverd naar P2, een welverdiende podiumplaats dus.

Helaas was Viscaal voor de feature race op zondag aangewezen op zijn veertiende startplek, waardoor een podiumplek voor de hoofdrace heel lastig zou gaan worden. Bovendien zou de feature race vooral een geplaagde wedstrijd worden door het nare startincident met Pourchaire en Fittipaldi. Er waren weinig echte raceronden en dus kon Viscaal 'slechts' twee plekken goedmaken in de overgebleven ronden. Dat neemt niet weg dat de Nederlander in de drie racesessies in Saoedi-Arabië een indrukwekkende racepace heeft laten zien, waarmee hij mee kon doen om podiumplekken. Vooral de slimme en gedurfde gevechten met Ticktum en Lundgaard blijven mij bij en zijn wat mij betreft nieuwe bewijsstukken dat Viscaal ook in 2022 nog in de Formule 2 thuishoort.

Door: Christian Moerman en Maurits Kappetijn

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws