Onderweg naar F1 | Mercedes heeft ruwe diamant in handen, Red Bull valt buiten de boot F2 & F3
F2 & F3

Onderweg naar F1 | Mercedes heeft ruwe diamant in handen, Red Bull valt buiten de boot

Onderweg naar F1 | Mercedes heeft ruwe diamant in handen, Red Bull valt buiten de boot

Net als de Formule 1 waren ook de Formule 2-coureurs en -teams afgereisd naar Saoedi-Arabië. Oliver Bearman zette de snelste tijd in de kwalificatie neer, maar de 18-jarige Brit verscheen niet aan de start, omdat hij in een Ferrari de show stal in de Formule 1. Gelukkig is er dit seizoen meer dan voldoende talent te vinden in het voorportaal van de Formule 1, waarbij verschillende jongelingen zich in de kijker reden. In Onderweg naar F1 richten we ons op de uitblinkers in Saoedi-Arabië met hoofdredacteur Mark Hanselman en redacteur Lieke Jacobs.

Red Bull-junioren bewijzen ongelijk van Marko

Mark: 'In 2023 reden er maar liefst zes Red Bull-talenten in de Formule 2. Geen van allen wist echt te overtuigen, en dus besloot Marko om flink te snijden in het jeugdprogramma. Dit seizoen staan er dus nog maar twee bolides met Red Bull-kleuren op de grid: Isack Hadjar mocht blijven, en Josep María Martí, bijgenaamd Pepe Martí, werd in 2023 aangetrokken na een sterke campagne in de Formule 3, en maakte dit seizoen de overstap naar de Formule 2. Martí betaalde het vertrouwen in Bahrein al terug met twee podiumplekken.'

'Toch gingen de hoofdprijzen niet naar de Red Bull-talenten, maar juist naar de coureurs die door Marko uit het programma gezet werden. Zane Maloney, The Boy from Barbados, werd in 2023 te licht bevonden, maar stuntte in Bahrein met een dubbelzege, iets dat nooit eerder voorkwam in het openingsweekend. In Saoedi-Arabië greep Richard Verschoor, eveneens een voormalig Red Bull-talent, de sprintzege, maar de Nederlander werd achteraf gediskwalificeerd vanwege een technische overtreding. Dennis Hauger erfde de zege, en ja, ook de Noor werd in 2023 uit het programma gezet.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Onderweg naar F1 | Pijnlijke statistieken voor Marko met een Nederlands tintje
Enzo Fittipaldi viert de zege in de hoofdrace van Saoedi-Arabië.

'Vier voormalige Red Bull-talenten gingen dus met de eer strijken, en daar kon na de hoofdrace nog een naam aan toegevoegd worden. Enzo Fittipaldi, coureur bij het Nederlandse Van Amersfoort Racing, stak met kop en schouders boven de rest uit. Met ruim zeven seconden voorsprong won hij, terwijl de rest als één grote groep over de streep kwam. De in Miami geboren Braziliaan, die na 2023 uit het Red Bull Junior Team wegviel, ging onder meer via een geweldige inhaalactie buitenom van de derde naar de eerste plek, en viel in de sprintrace ook al op met knappe acties en een podiumplek. Om het geheel nog extra pijnlijk te maken, bezetten voormalige Red Bull-talenten Maloney, Fittipaldi, en Hauger nu de eerste drie plekken in het kampioenschap.'

Mercedes-toptalent Antonelli komt pas echt op stoom tijdens tweede raceweekend 

Het raceweekend van Prema verliep toch iets anders dan verwacht, want door het Formule 1-debuut van Oliver Bearman verscheen de Italiaanse renstal maar met één coureur aan de start. Toch leek het erop dat het team een aardige stap in de goede richting had gezet ten opzichte van het raceweekend in Bahrein, want rookie en supertalent Andrea Kimi Antonelli deed het in Saoedi-Arabië ineens een stuk beter.

Wat resultaten betreft zit Prema nog niet op het niveau wat we van ze gewend zijn: Antonelli had voor beide races een vijfde startplek weten te bemachtigen, maar wist deze zowel tijdens de sprintrace als tijdens de hoofdrace niet te verzilveren. Tijdens de sprintrace kwam Antonelli uiteindelijk als zevende over de streep, en tijdens de hoofdrace wist hij nog een extra plekje te veroveren waardoor hij uiteindelijk als zesde over de streep kwam.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kimiantonelli mercedes 2023
Mercedes lijkt het bij het rechte eind te hebben met de nog jonge Antonelli. (Foto: ProShots)

Toch heeft het Italiaanse toptalent voor de volle honderd procent laten zien uit welk racehout hij gesneden is. Antonelli maakte vooral indruk tijdens de hoofdrace toen hij de veel snellere Jak Crawford en Enzo Fittipaldi in zijn spiegels zag. De Italiaan miste de nodige snelheid en het lijkt er vooralsnog op dat Prema nog hard moet werken aan de bolide, maar als Antonelli zich op deze manier in de kijker zet tijdens zijn tweede race als Formule 2-coureur kan de concurrentie de borst alvast nat gaan maken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws