Linksom of rechtsom: de Halo gaat in 2018 deel uitmaken van Formule 1-racen. Tijd om eens voorbij de esthetiek te kijken en een aantal prangende vragen over de Halo te beantwoorden.
Wat de Halo is, is geen prangende vraag meer, maar wie de Halo bedacht heeft is wellicht een interessante vraag om mee te beginnen. Mercedes is de uitvinder van deze vorm van cockpitbescherming. Het eerste prototype van het concept dat in 2015 werd ontwikkeld was gemaakt van staal. In 2016 ontwikkelde het team een nieuw prototype dat gemaakt was van titanium. Een ander aspect dat was veranderd, was dat de ring van de Halo iets groter was gemaakt om te voorkomen dat de helm van de coureur bij impact door de ring geraakt zou worden. Dit 2016-prototype is de basis van de Halo die inmiddels door de FIA verplicht gesteld is.
Hoeveel minder zien de coureurs met een Halo?
Coureurs klagen over het uiterlijk van hun wagen met de Halo, maar klagen verrassend weinig over de invloed die de voet van de ring heeft op hun zicht. Zelfs op een circuit als Spa-Francorchamps, met de vele hoogte verschillen wordt het zicht van de coureur niet belemmerd door de Halo, aldus Nico Rosberg die in 2016 op het Ardense circuit met de Halo reed. 'Totaal geen probleem', aldus de Duitser. 'Je ziet de onderkant van de ring niet eens.' Er is nog wel een klein probleempje op te lossen met de positie van de startlichten, want door de Halo kunnen niet alle coureurs op de grid die zien.
Hoeveel langzamer klimmen coureurs uit de auto?
Ook het uit de auto klimmen levert aan coureurs-zijde weinig negatief commentaar op. Fernando Alonso stelde dat 'een Halo erg welkom was geweest' toen hij in Australië 2016 zwaar crashte, ongeacht hoe lang het zou duren om na de crash uit de auto te klimmen.
De FIA heeft de ruimte waarin coureurs te aller tijde uit hun moeten kunnen klimmen met de extra moeilijkheid van de Halo verruimd van vijf naar zeven seconden.
Biedt de Halo voor de technische knappe koppen nog een extra uitdaging?
De techneuten die verantwoordelijk zijn voor de aerodynamische prestaties van de Formule 1-auto's hebben hun hoofd waarschijnlijk wel even moeten breken over de Halo. Niet alleen wordt de luchtstroom over de auto verstoort door het systeem, ook het gewicht van de Halo moet ergens gecompenseerd worden. De algemene verwachting is dat de implementatie van de Halo geen prestatiebevorderende ingreep gaat worden, maar dat het team dat de schade zoveel mogelijk beperkt de beste zaken heeft gedaan.
Gaan alle Halo's er hetzelfde uitzien?
Dat is het mooie van de Formule 1. Nee, niet alle Halo's zullen hetzelfde zijn, maar de ruimte om er zelf een invulling aan te geven is beperkt. Het is in ieder geval niet verplicht om de Halo's allemaal zwart te spuiten. Teams mogen ook aerodynamisch het een en ander aan de Halo toevoegen zolang het binnen een speling van 20mm blijft. Daarnaast is de Halo geen statisch systeem. Ondanks de verplichte invoering blijven producenten het systeem doorontwikkelen.
Is de Halo een blijvertje?
Hoewel het heel onwaarschijnlijk is dat de FIA na een paar races zegt: Foutje, doen we niet meer, is er een kans dat het systeem dusdanig verder ontwikkeld word dat we niet meer spreken van een halo. Het kan ook zo zijn dat er een ander systeem ontwikkeld wordt dat de taak van de Halo nog beter kan vervullen. Voordat de FIA koos voor de Halo werd er immers ook getest met de Aeroscreen en de Shield.
Place comments
0 Comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments