Analyse | Mercedes geeft diverse ontwerpdetails vrij met haar W13 Formule 1
Formule 1

Analyse | Mercedes geeft diverse ontwerpdetails vrij met haar W13

Analyse | Mercedes geeft diverse ontwerpdetails vrij met haar W13

Mercedes heeft onder de technische F1-analisten lof geoogst met haar W13. Het team van Lewis Hamilton en George Russell is voor de dag gekomen met een gestroomlijnd chassis, en heeft bij haar onthulling van het nieuwe materiaal al enige technische details vrijgegeven. Zo hanteren ze een extreme voorvleugelfilosofie, maken ze gebruik van details bij de vloer en hebben ze meteen een eerste inzicht geboden in de effectiviteit van het DRS-systeem in 2022. F1Maximaal.nl brengt de grootste onderwerpen van gesprek aan het licht.

Dit doen we, zoals gebruikelijk, van voor naar achter, te beginnen bij de voorvleugel. Met de W13 is Mercedes voor een vrij extreem voorvleugelontwerp gegaan. Het team heeft gekozen voor een holle, lage neus. Deze neus zal de luchtstromen richting het centrum van de bolide trekken aan de onderkant, en zo meer lucht de venturikanalen in leiden. Hoe meer bruikbare lucht hier terechtkomt, hoe meer downforce de vloer kan genereren. Dat is belangrijk, want de vloer zal in 2022 voor zo'n 50 procent van de totale downforce zorgen.

Waar nog eens duidelijk te zien is dat Mercedes bij de voorkant van de W13 al haar pijlen op de vloer richt, is bij de voorvleugel. Kijk maar eens naar de onderstaande vergelijking tussen de voorvleugel van Ferrari en die van Mercedes. We hebben hiervoor beelden genomen van het circuit, en niet de 3D-modellen die de teams bij de lanceringen bieden. Deze 3D-modellen geven immers minder details vrij van het werkelijke ontwerp.

Mercedes houdt de vleugel aan de binnenkant bijzonder dun, wat een doorstroom van lucht richting de venturikanalen, die zich achter het onderdeel bevinden, faciliteert. Die venturikanalen gaan in 2022 voor veel downforce zorgen, dus hoe meer schone lucht een team richting dit onderdeel krijgt, hoe beter. Bij Ferrari lijken ze zich daar totaal niet mee bezig te houden, wat kan impliceren dat het algehele model van de voorvleugel anders is, en ze bijvoorbeeld meer lucht onder het onderdeel door laten stromen, wat tevens die doorstroom richting de venturikanalen zou verzorgen.

Er wordt verwacht dat de teams in 2022 wat meer richting het model van Ferrari convergeren - richting een relatief vlakke voorvleugel. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat Mercedes experimenteert met een extremer ontwerp en aan het begin van het seizoen alsnog voor een vergelijkbaar ontwerp kiest als Ferrari. Wel is het hele aerodynamische concept van de W13 in principe zo ingestoken dat de vleugel waarmee ze op Silverstone al in actie gekomen zijn de optimale mate van downforce genereert.

Slanke sidepods en een gedetailleerde vloer

Vergeleken met enkele grote sidepods die we dit jaar gezien hebben (denk aan Aston Martin, Williams en Ferrari) heeft Mercedes gekozen voor een kleiner, gestroomlijnder ontwerp, meer in de richting van McLaren. Volgens Mark Hughes, technisch expert voor Formula 1, heeft dit twee grote aerodynamische implicaties. Allereerst staat het volgens de Brit toe dat de lucht die aan de voorkant om de bolide heen geleid wordt, daar ook werkelijk blijft. 'Omdat de ondervloer verder van de voorvleugel en de wielen af ligt, is er minder kans dat de turbulente lucht van deze onderdelen in de venturikanalen terecht komt.'

Daarnaast staat het slanke model van Mercedes bij de sidepods toe dat het gat tussen het uiteinde van de sidepods en het uiteinde van de vloer erg groot is. Dit staat toe dat er heel veel lucht van rondom de sidepods samen kan komen met de luchtstromen die uit de diffuser komen aan de achterkant. Dit zorgt voor een significant drukdifferentiaal tussen de bovenkant van het chassis en de venturikanalen, wat uiteindelijk resulteert in een downforcetoename.

Op deze afbeelding, genomen op Silverstone Circuit, is duidelijk te zien dat de vloer veel verder uitsteekt dan de sidepod. (Foto: Mercedes AMG F1)
Op deze afbeelding, genomen op Silverstone Circuit, is duidelijk te zien dat de vloer veel verder uitsteekt dan de sidepod. (Foto: Mercedes AMG F1)

Bij de vloer maakt Mercedes daarnaast gebruik van ribbels. In 2021 was tegen het einde van het jaar al te zien dat het team uit Brackley hiermee aan het experimenteren was, en nu weten we waarom. Op de foto is het niet goed te zien, maar Sam Collins heeft de ribbels middels beelden van de lancering gedetailleerder vast kunnen leggen. Tot op heden hebben we bij weinig teams deze mate van detail gezien bij de vloer. Het kan dat er concurrenten zijn die met verrassendere ontwerpen voor de dag komen in Barcelona, maar voorlopig lijkt Mercedes met haar geribbelde vloer hierin koploper.

Golvende achtervleugel met enkele steunpilaar

Check op deze foto de achtervleugel van Mercedes: Het DRS-systeem is relatief klein vergeleken met het systeem van de afgelopen jaren, en de achtervleugel golft aan de uiteinden. (Foto: Mercedes AMG F1)
Check op deze foto de achtervleugel van Mercedes: Het DRS-systeem is relatief klein vergeleken met het systeem van de afgelopen jaren, en de achtervleugel golft aan de uiteinden. (Foto: Mercedes AMG F1)

De bovenstaande foto is de beste beschikbare foto van de Mercedes-achtervleugel van 2022. Drie dingen vallen op, namelijk het gebruik van een enkele steunpilaar in het midden, de grootte van het DRS-systeem en de golvende beweging die de achtervleugel maakt. Op de bovenste flap van de achtervleugel is een verticale streep te zien, die weergeeft welk deel van de achtervleugel openklapt wanneer een coureur binnen een seconde van zijn voorganger zit. Onder de 'AS' van het Petronas-logo zie je de dip in de vleugel die Mercedes bedacht heeft.

Die enkele steunpilaar in het midden wordt gezien als één van de twee keuzes waar teams voor kunnen gaan dit jaar. Het alternatief is een dubbele steunpilaar. Dit ontwerp wordt over het algemeen gezien als een versie van het onderdeel die meer drag genereert, dus met de enkele steunpilaar doet Mercedes prima zaken. Die pilaar bevat tevens het DRS-activatiesysteem waar Red Bull Racing in 2021 bijvoorbeeld zoveel problemen mee kende. Naast die steunpilaar valt op dat de Mercedes-achtervleugel aan de zijkant wat afloopt. Dit hebben we nog niet eerder op deze manier gezien - de meeste teams zijn voor een model gegaan dat breed is aan de buitenkant en aan de binnenkant inzakt. Wat hier de aerodynamische implicaties van zijn, is nog niet duidelijk.

Verder kwam Gary Anderson, de technisch expert van The Race met een interessant inzicht omtrent het DRS-systeem voor 2022. Volgens de Engelsman zal het systeem een stuk minder effectief zijn bij de nieuwe bolides. Niet alleen is op de foto te zien dat het systeem niet de volledige breedte van de achtervleugel betreft, ook mist de horizontale flap boven het DRS-systeem die de bolides van 2021 wel kenden. Het vermoeden is dan ook dat de DRS aankomend seizoen een kleinere toename in snelheid zal bieden dan voorheen.

Meer van dit soort content? Volg mij op Twitter!

Door: Christian Moerman | Twitter: @ChristianMoerm1

De W13 in actie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws