Barrichello leed aan geheugenverlies door heftige crash: 'Ik weet niet meer dat ik Ayrtons kist droeg' Formule 1
Formule 1

Barrichello leed aan geheugenverlies door heftige crash: 'Ik weet niet meer dat ik Ayrtons kist droeg'

Barrichello leed aan geheugenverlies door heftige crash: 'Ik weet niet meer dat ik Ayrtons kist droeg'

Voormalig Formule 1-coureur Rubens Barrichello verloor na zijn crash in Imola in 1994 twintig dagen zijn geheugen. Zo kan hij zich niet meer herinneren dat hij de kist van Ayrton Senna heeft gedragen, die in datzelfde weekend verongelukte en kwam te overlijden. Volgens de Braziliaan was het een weekend waarin veel slechte dingen zijn gebeurd.

In 1994 begon Barrichello aan zijn tweede seizoen in de koningsklasse en wist bij de openingsrace direct een vierde plek te scoren. In de tweede race van het jaar, in Japan, pakte de Braziliaan zijn eerste Formule 1-podium. De derde race van het jaar moest hij missen na een zware crash in Imola tijdens de kwalificatie, waardoor hij in het ziekenhuis belandde. Zijn bolide raakte een stoeprand waardoor hij tegen de muur botste en in de bovenste rij van de bandenstapel terechtkwam. Ondersteboven kwam de Jordan tot stilstand. 'Ik weet nog dat ik vlak voor de kwalificatie zei dat ik de Variante Bassa in de vijfde versnelling kon nemen, en dat was alles wat ik in mijn hoofd had, omdat ik op de begrenzer in de vierde versnelling zat', zegt de Braziliaan in de Rusty's Garage-podcast.

'Ik zei dat ik het in de vijfde kon doen. En toen, meteen daarna, dacht ik: oeps, ik kan het niet. Maar toen was ik de controle al verloren. Ik reed in de vijfde toen ik crashte, dat kun je zien in de data. De impact van negentig G-krachten en het feit dat ik mijn tong inslikte, dan kan je je de impact op mijn hoofd voorstellen. Ik was mijn geheugen twintig dagen kwijt. Ik herinner me niet dat ik Ayrton's kist heb gedragen. Iedereen heeft foto's van mij gezien terwijl ik de kist droeg, maar ik kan het me niet herinneren', gaat Barrichello verder. Aan de ene kant is het best prettig om daar geen herinneringen meer aan te hebben. 'Dat is iets positiefs, omdat het zo'n triest moment was dat me nog steeds achtervolgt', zegt de landgenoot van de Formule 1-legende.

'Er zijn zoveel slechte dingen gebeurd'

Het was het begin van een reeks incidenten, waaronder de dood van Roland Ratzenberger en Senna. 'Het was een erg gek weekend', herinnert Barrichello zich. 'Het is nog steeds een beetje een mysterie, omdat er zoveel slechte dingen zijn gebeurt. Het gaat niet alleen om het overlijden van Ratzenberger en Senna; er was een ernstig ongeluk aan het begin van de race met Lehto en Lamy, er was het ongeluk bij de pitstop met de monteur', somt Barrichello op. 'Het was gewoon een gek weekend', aldus de Braziliaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws