Blog Spanje dag 4: Alonso steelt het stepje van Tsunoda, Hamilton steelt de show in de persconferentie Formule 1
Formule 1

Blog Spanje dag 4: Alonso steelt het stepje van Tsunoda, Hamilton steelt de show in de persconferentie

Blog Spanje dag 4: Alonso steelt het stepje van Tsunoda, Hamilton steelt de show in de persconferentie

De laatste dag van het Grand Prix-weekend in Spanje was alweer aangebroken, en dat betekent ook het laatste blog van F1Maximaal.nl vanaf het Circuit de Barcelona-Catalunya. De laatste dag leverde een mooie en spannende Grand Prix op, terwijl er ook achter de schermen meer dan genoeg te zien en horen was: Lewis Hamilton languit op de bank bij de persconferentie, Fernando Alonso op een stepje dat hij van Yuki Tsunoda gestolen leek te hebben, en oog in oog staan met de bodyguard van de Red Bull-hospitality.

Na een spannende kwalificatie was het uitkijken naar de slotdag. Vlak voor acht uur wandelde ik het mediacentrum binnen, en na wat eerst werk verricht te hebben, was het tijd voor een eerste rondje door de paddock. Ik moest nog even wat regelen bij het mediateam van Williams, Aston Martin, en Red Bull Racing, en daarbij werd het contrast tussen de middenmoot en achterhoede met de topteams snel duidelijk.

Bij Williams wandelde ik rustig naar binnen, en werd me meteen verteld: ga rustig even zitten, terwijl ik de juiste persoon even optrommel. Zo ging het dan ook: voor klantenservice scoort Williams beter dan op het circuit zelf. Dat kan ook van Aston Martin gezegd worden, waar ik meteen naar de juiste persoon werd doorverwezen, maar bij Red Bull was het toen een ander verhaal. Daar loop je niet zonder afspraak of zeer bekend gezicht naar binnen, dus mag je eerst aan de deur tegen een bodyguard van ongeveer twee meter vertellen wat je komt doen. Uiteindelijk kon ik even later terugkomen, waarna ik een mailadres kreeg om het verder op te proberen te pakken.

Verstappen neemt de tijd

In de ochtenduren melden de kopstukken van de teams zich een voor een, waarbij Max Verstappen doorgaans tot de coureurs behoort, die zich als laatste op het circuit melden. Jonathan Wheatley en Pierre Waché liepen om 9:25 uur al richting de Red Bull-hospitality. Een klein uur later liep Lewis Hamilton, omringd door een groepje aanbidders de paddock op, en zeven minuten later, om 10:28, kwamen ook George Russell en Zhou Guanyu van de parkeerplaats naar de paddock gelopen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pierre wache imola 2024
Na het vertrek van Adrian Newey is Pierre Waché nóg belangrijker dan voorheen.

Op dat moment begon het ook nog even te regenen, maar veel stelde de bui niet voor. Toen Waché om 10:40 uitgebreid met Verstappens engineer, Gianpiero Lambiase, stond te praten op het balkon op de tweede verdieping van het Red Bull-motorhome, neerkijkend op het plebs, regende het al niet meer. Verstappen zelf kwam pas na de bui binnen: om twee minuten voor elf kwam de wereldkampioen het circuit op, waar hij acht jaar geleden zijn eerste zege pakte.

Alonso-gekte

Net als op de zaterdag reisde ik met twee Spanjaarden, waar ik mijn Airbnb mee deelde, naar het circuit. De op vrijdag zelfverklaarde Alonso-fan droeg op zaterdag nog een Ferrari-shirt van Carlos Sainz, maar op zondag melden beide fans zich met een gloednieuw Alonso-shirt. Ook op de tribunes waren er veel nieuwe Aston Martin-shirts te zien. Daaruit wordt ook de commerciële waarde van een wereldtitel duidelijk. Toen ik vroeg wie nu populairder is in Spanje - Alonso of Sainz - was er weinig twijfel: Alonso. Alonso is een tweevoudig wereldkampioen, onze eerste. Alonso is een legende. Het succesvolle verleden van de nestor van de Formule 1 was overduidelijk nog niet vergeten.

De Aston Martin-coureur moet op een dag wel regelmatig de walk of shame doorstaan, zoals het in de paddock genoemd wordt door de teamleden van de kleinere teams. Veel teamleden komen aan het begin van de paddock naar binnen, waar de hospitality units van Ferrari, Red Bull, en Mercedes staan, terwijl de kleinere teams - ook nummer vijf Aston Martin - in de achterste helft van de paddock staan. Alonso vindt dat duidelijk te ver wandelen, want de man uit Oviedo komt regelmatig langs op een stepje dat zelfs Yuki Tsunoda aan de kleine kant zou vinden.

Schumacher en Montoya

De slotdag zou succes opleveren, met interviews met oud-teamgenoten Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya, twee mannen waarvan ik sceptisch was of ze zin hadden om even tijd te maken voor een nobody in de paddock. Schumacher was verrassend vriendelijk. Montoya had op zaterdag al aangegeven geen tijd te hebben, en dat ik nog een poging kon wagen na de Formule 3-race op zondag, waarin zijn zoon Sébastian meereed. Toen ik de Colombiaan op het spoor kwam, stond hij nog met wat bekenden te praten, maar op weg van de Formule 3-paddock naar de Formule 1-paddock wilde hij me, al lopend, met enige tegenzin nog wel te woord staan.

Bij McLaren was het een weekend van contrasten. Op het circuit ging de MCL38 weer pijlsnel in handen en voeten van Lando Norris, die poleposition greep, en vlak na Verstappen over de streep kwam. In de paddock waren de gevolgen van de brand op zaterdag nog merkbaar. De brandweer was in de ochtend nog bezig bij de hospitality unit van het team, waarna men in de middag nog een foto nam met Norris en de brandweermannen die geholpen hadden. Uit de hospitality unit werden verschillende dozen gedragen met beschadigd materiaal, en hing nog steeds een doordringende verbrande geur, terwijl McLaren zelf de hospitality unit van de FIA moest gebruiken voor persmomenten.

De tekst gaat verder onder de Tweet.

Grand Prix en legendarische persconferentie

Vervolgens was het tijd voor de Grand Prix zelf, waarbij ik - net als velen anderen - toch even vanaf het balkon naast het Media Centre ging kijken. Net als alle mensen op de volle hoofdtribune zag ik een spannende race, al moest het niet van de thuishelden komen. Alonso kwam niet bij de punten in de buurt, terwijl Sainz met P6 ook niet erg tevreden zal zijn geweest. Na de race was het tijd voor de persconferentie, met daarbij tien wereldtitels en Lando Norris als gasten.

De tekst gaat verder onder de Tweet.

Het leverde een prachtig moment op: na lang wachten meldde uiteindelijk Lewis Hamilton zich als eerste in de persruimte. De Brit ging al snel languit op de bank liggen, om even een dutje te doen. Dat mocht ook wel, want het duurde een minuut of tien voordat Max Verstappen zich als tweede meldde. Tegen die tijd had Hamilton al een leuk muziekje opgezet, terwijl hij gestrekt op de bank lag: Bob Marley met 'Could you be loved'. Na nog enkele minuten wachten en wat bijpraten tussen Hamilton en Verstappen, kwam ook Norris eindelijk aanlopen.

Het werd ook duidelijk in de persconferentie waarom Norris zo laat was: hij was duidelijk het langste van stof, en ook Verstappen vond het op een gegeven moment mooi geweest. De Limburger kreeg de lachers op zijn hand met het welbekende handgebaar dat aangeeft dat Norris een kletstante is. Verstappen was duidelijk eraan toe om weer naar huis te gaan, en dat had hij met overwinning nummer 61 dan ook ruimschoots verdiend. Hamilton en Verstappen samen zijn inmiddels ook goed voor 304 podiumplekken - dat zijn aardig wat uurtjes aan persconferenties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws