Bottas over porpoising: 'Het kan coureurs blesseren' Formule 1
Formule 1

Bottas over porpoising: 'Het kan coureurs blesseren'

Bottas over porpoising: 'Het kan coureurs blesseren'

Alfa Romeo-coureur Valtteri Bottas heeft gewaarschuwd dat porpoising in de Formule 1 behoorlijk serieus is, en gelooft dat het coureurs kan blesseren. De nieuwe auto's stuiteren als ze met hoge snelheid over rechte stukken rijden. Onder meer Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell klagen enorm over pijn, en het stuiteren. De FIA is inmiddels een onderzoek gestart zoals eerder te lezen was bij F1Maximaal.

'Ik heb gezien hoeveel pijn sommige coureurs hebben na de race', zei Bottas. 'Sommige snelheden en bochten zorgen ervoor dat de auto's minder goed onder controle te houden zijn. Het is zeker een belangrijk onderwerp en het wordt behoorlijk serieus.'

Coureurs beginnen verwondingen op te lopen

Russell, die dit seizoen Bottas verving bij Mercedes, zei vorig weekend in Baku dat de veiligheid een punt van zorg werd, door het stuiteren van de auto's. Bottas vertelde BBC Sport: 'Ik weet niet zeker hoe verantwoord het in de toekomst is en we beginnen daadwerkelijk blessures bij coureurs te zien. Dat is niet hoe het zou moeten zijn.'

'Wij, als coureurs, hebben tijdens de laatste race met de FIA ​​gesproken, en duidelijk gemaakt dat we in de toekomst naar eventuele opties willen kijken hoe we het kunnen verbeteren', aldus de Fin. 'Ik denk niet dat ik het ooit zo erg heb gevoeld zoals sommige teams of coureurs het ervaren', zei Bottas.

Waardoor ontstaat porpoising?

Porpoising wordt veroorzaakt doordat de auto’s zo veel downforce genereren onder de auto, dat de auto tegen de weg aangedrukt wordt. Wat er nu gebeurt, is dat de wagen daadwerkelijk de bodem raakt. Daardoor wordt de luchtstroom onder de auto onderbroken en dan verliest de auto zijn downforce. De auto komt daardoor weer vrij van de grond, waardoor je opnieuw downforce krijgt, en vervolgens gaat hij weer naar beneden richting de grond. Het stuitereffect ontstaat dan. Alle teams hebben er last van dit seizoen, maar Mercedes lijkt het hardst getroffen te zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws