Brits onderonsje voorafgaand aan kwalificatie, Verstappen sluit VT3 af als vijfde Formule 1
Formule 1

Brits onderonsje voorafgaand aan kwalificatie, Verstappen sluit VT3 af als vijfde

Brits onderonsje voorafgaand aan kwalificatie, Verstappen sluit VT3 af als vijfde

George Russell heeft de vrije training als snelste afgesloten. Teamgenoot Lewis Hamilton sloot aan op P2. Het verschil tussen de heren was slechts 35 duizendsten. De Zilverpijlen lijken er goed bij te staan en deden het goed onder de natte omstandigheden voorafgaand aan de kwalificatie. Max Verstappen klokte de vijfde tijd nadat hij in de beginfase een pirouettetje draaide. Lando Norris maakte de top drie compleet. Mercedes heeft de Britse fans in ieder geval hoop gegeven voor wat er later op zaterdag kan gebeuren.

De regen speelde op zaterdagochtend vooral een rol op Silverstone, en het was dan ook geen verrassing dat de coureurs op de intermediates het asfalt gingen betreden. Het duurde niet lang voordat de eerste Red Bull Racing-coureur zich op de baan liet zien. Sergio Pérez ging als eerste, daarna volgde Verstappen. Het was duidelijk dat de baan nog aardig nat was. De sprintrace van de Formule 3 was zelfs van de ochtend naar de avond verplaatst. Het was in ieder geval nuttig om nu nog even data te vergaren, aangezien de kwalificatie wellicht onder dezelfde omstandigheden kan worden verreden.

Verstappen kende tijdens zijn opwarmronde een klein momentje, daarbij draaide hij een pirouettetje en ging hij door. Het was nat en koud en het was te zien dat de coureurs er moeite mee hadden om de banden op temperatuur te krijgen. Zes minuten na de start van de training waren echter alle coureurs op de baan, dus moesten ze niet alleen rekening houden met de natte omstandigheden, maar ook met het verkeer dat ze tijdens hun rondes tegen konden komen. De snelste tijd werd op dat moment uitgewisseld tussen Yuki Tsunoda, Charles Leclerc en Fernando Alonso. Tsunoda wist zijn ronde te klokken na zijn vierde ronde, wat wel aangaf dat de baan aan het evolueren was.

Niet veel later konden de coureurs hun pogingen staken, Pierre Gasly stond namelijk vast in het grind in de tweede sector en kon er niet meer uitkomen. De wedstrijdleiding neutraliseerde de sessie, de auto van de Fransman moest eerst van de baan gehaald worden. De rode vlag was echter van korte duur, na zes minuten konden de rijders hun vrije training voortzetten. Red Bull was er als de kippen bij om weer naar buiten te gaan, ze waren dan ook weer als een van de eersten op de baan te vinden. Er werd voor de tweede helft van de training echter nog meer regen verwacht, dus werd het cruciaal om wat rondjes gedaan te krijgen.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Het regent, ook snelle tijden

Na zo'n twintig minuten begonnen meerdere coureurs, waaronder George Russell, te melden dat de baan droger en droger werd. Het regende dan ook snelle tijden. Lewis Hamilton schoot naar de snelste tijd, waarna Lando Norris daar een seconde onder kon duiken. Daarna waren Oscar Piastri en Leclerc even weer sneller, en toen nam Hamilton die snelste tijd weer over. Verstappen meldde zich ook in de top drie, hij zette Hamilton op acht tienden, maar Leclerc was nog weer sneller. Op dat moment waren de twee coureurs de snelste sectortijden aan het pingpongen.

Hamilton deed ook mee in de strijd om de snelste tijd, hij was zelfs nog sneller. De pace van de RB20 op een natte baan zag er echter niet verkeerd uit. Er wordt voor de racedag niet veel regen voorspeld, dus de kans dat Red Bull de auto op natte omstandigheden zal afstellen, lijkt klein te zijn. Dat deed de Oostenrijkse renstal wel in Canada, bijvoorbeeld. Pérez kon nog niet helemaal uit de voeten met de auto op de natte baan, hij had de negende tijd in handen en stond achter Hülkenberg en Russell. De Brit was op dat moment ook bezig met een verbetering, waardoor hij de top vijf in schoot.

Met nog iets meer dan een half uur te gaan verbeterde Verstappen zijn tijd ook, tegelijkertijd met Leclerc. Beide heren wisselden de snelste sectortijden weer uit. De drievoudig wereldkampioen was de eerste die de 1:38-ers in wist te komen, maar Leclerc deed hem dat na en snoepte zelfs iets meer dan een tiende van zijn tijd af. Hamilton was op dat moment ook snel onderweg. De baan was duidelijk aan het evolueren, waardoor de tijden steeds sneller werden. Norris was ook bezig met een verbetering, maar de Brit maakte een klein uitstapje naast de baan waardoor hij kon fluiten naar een verbeterde tijd.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Hamilton en Leclerc voelen zich lekker in de regen

Met nog een half uur op de klok besloot Verstappen even naar binnen te gaan, maar Leclerc en Hamilton gingen door. Beide coureurs bleven hun tijden verbeteren en leverden snaarstrakke rondes. Het leek erop dat ze zich allebei erg prettig voelden onder de natte omstandigheden op Silverstone. Sainz besloot ook een poging te doen om een snelle tijd neer te zetten, maar zijn auto brak uit in bocht zeven. Voor hem waren de omstandigheden nog niet optimaal. De engineer van Norris leverde voor Sainz dan een teleurstellend bericht: over een kwartier zou er nog meer regen komen.

Verstappen ging na een pauze van ongeveer tien minuten weer naar buiten om de jacht op de snelste tijd voort te zetten, die op dat moment in handen was van Russell. De Mercedes-coureurs stonden vooraan bij elkaar, Leclerc stond op P3 met negen tienden achterstand. Op dat moment waren meerdere rijders even naar binnengegaan, waaronder Pérez, beide Mercedessen en Leclerc. Verstappen was tegelijkertijd op de baan met de McLaren-rijders. Verstappens avontuur op het circuit was echter maar van korte duur, want niet later stond hij alweer binnen.

Norris wist dichter bij de Mercedes-coureurs te komen, hij stond op iets minder dan twee tienden achter Hamilton op P3 op dat moment. De omstandigheden veranderden inderdaad richting de slotfase van de training, er viel meer regen en de baan werd natter. Esteban Ocon ging daardoor bijna net als zijn teamgenoot het grind in, maar wist een incident te voorkomen. Met nog tien minuten op de klok was de top drie echter niet veranderd. Norris, Sainz en Verstappen stonden op dat moment binnen en het leek er niet op dat ze nog naar buiten zouden gaan.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Mercedes wisselt snelste tijd uit onderling

In de laatste minuten van de vrije training wisselden Russell en Hamilton de snelste tijden uit. De recordkampioen kwam 35 duizendsten tekort op zijn teamgenoot. Allebei waren ze nog op de baan. Verstappen ging toch nog naar buiten om nog wat rondjes te rijden. Hij was deze training echter niet veel op de baan te zien. Hij verbeterde zijn tijd niet. In de laatste minuut gingen meerdere coureurs nog even naar buiten voor wat proefstarts. Russell was uiteindelijk de snelste rijder.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Groot-Brittannië 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws