Brown beschuldigt 'respectloos' Red Bull: 'Of het nu om de financiële regels gaat of Jos Verstappen' Formule 1
Formule 1

Brown beschuldigt 'respectloos' Red Bull: 'Of het nu om de financiële regels gaat of Jos Verstappen'

Brown beschuldigt 'respectloos' Red Bull: 'Of het nu om de financiële regels gaat of Jos Verstappen'

McLaren-CEO Zak Brown had zich al uitgesproken over het rijgedrag van Max Verstappen, dat in zijn ogen in Oostenrijk niet helemaal correct was. Brown staat achter de uitspraken die Andrea Stella had gedaan: dat Verstappen niet stopt met op die manier vechten zolang hij niet harder bestraft wordt. Brown vindt het een probleem dat Red Bull Racing 'dit gedrag' als team toejuicht.

Inmiddels bijna een week na het incident tussen Verstappen en Norris wordt er nog steeds veel over gepraat. De coureurs zelf hadden het op maandag al bijgelegd en kijken al uit naar hun volgende gevecht samen, maar Brown had er tijdens de persconferentie van de teambazen en tijdens de mediamomenten in Silverstone toch nog wat over te zeggen. De Amerikaan staat achter de uitspraken van teambaas Stella, die vond dat het gedrag wat Verstappen vertoonde in Oostenrijk sterk overeenkwam met wat hij in 2021 liet zien tijdens de titelstrijd met Lewis Hamilton.

Brown vindt dat de FIA dit moet aanpakken, maar is teleurgesteld dat Red Bull dat zelf niet lijkt te doen. 'Ik ben ook teleurgesteld in een fantastisch team als Red Bull', begint Brown. 'De leiding daar juicht dit gedrag alleen maar toe. Aan de pitmuur hebben we een verantwoordelijkheid om onze rijders erop te wijzen wat wel en niet kan. We moeten de regels allemaal respecteren', zegt de McLaren-CEO. Brown lijkt dus Red Bull-teambaas Christian Horner aan te wijzen als de verantwoordelijke hiervoor. 'Nee, dat is de rol van de FIA, om Red Bull aan te spreken. Ik heb geen interesse om met Christian te praten', aldus Brown.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Brown beschuldigt 'respectloos' Red Bull: 'Of het nu om de financiële regels gaat of Jos Verstappen'
Brown vindt dat Red Bull moet ingrijpen bij gevechten als in Oostenrijk.

Brown stellig: 'Er is een gebrek aan respect'

Brown moet toevoegen dat het een 'epische' strijd was om de leiding van de race in Oostenrijk, maar dat het in tranen eindigde vond hij behoorlijk jammer. Dat vonden de coureurs zelf ook, maar zij vonden hun onderlinge relatie ook erg belangrijk. Dat benadrukte Verstappen op donderdag meerdere keren. 'Het was spannend voor de fans en voor iedereen. Ik denk dat het een kwestie van tijd was voordat we hen aan kop zouden zien gaan. Uiteraard had het contact een ongelukkige afloop', zegt Brown. 'Maar als we terugkijken op het weekend, en ik denk dat dit iets is waar de FIA het mee eens is, dat we meer moeten investeren in onze wedstrijdleiding om meer consistentie en handhaving van de regels te hebben', gaat hij verder.

'Max en Lando waren gewoon aan het vechten zoals je zou verwachten, en totdat iemand tegen Max zegt: hé, dat is tegen de regels, zal hij niet beter weten', is de Amerikaan van mening. Brown herhaalt dat hij het teleurstellend vindt dat 'het leiderschap van Red Bull het gedrag van Verstappen aanmoedigt'. 'Ik denk dat we respect voor de regels moeten hebben. We hebben gezien dat er een gebrek aan respect is. Of het nu gaat om de financiële regels of sportieve regels, op de baan, met vaders en dergelijke, ik denk niet dat dat de manier is waarop we moeten racen en we onze coureurs moeten begeleiden over wat goed of fout is', klinkt Brown stellig. 'Als het eerder was aangepakt, had het incident wellicht niet plaatsgevonden.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

helmut marko jos verstappen oostenrijk praten
Brown betrekt ook de vete tussen Jos Verstappen en teambaas Horner erbij.

Brown lijkt Verstappen niet verantwoordelijk te stellen

Brown heeft hoe dan ook genoten van het gevecht en lijkt Verstappen niet zelf de schuld te geven van het incident tussen hem en Norris, maar meer dat Red Bull niet heeft ingegrepen. 'Ik denk dat Max een geweldige coureur is die vecht voor de leiding. Het is echter onze verantwoordelijkheid als teams om de coureurs te laten weten wat de grenzen zijn. Als dat niet wordt gedaan, zou ik niet verwachten dat Max iets anders doet', legt Brown uit. De Amerikaan vindt het vooral jammer dat Red Bull dat niet aanpakt gezien de staat van dienst van de kampioensformatie. 'Ja, dus of het nu om de financiële regels gaat of om de manier waarop ze Jos Verstappen behandelen...' herhaalt Brown bij Viaplay.

'Ik ga hen niet vertellen hoe ze een raceteam moeten runnen, maar ik denk wel dat het duidelijk is dat wij dingen anders aanpakken bij McLaren', benadrukt de McLaren-CEO, waarbij hij even kort terugblikt op de 'ruzie' tussen Horner en Jos Verstappen in Oostenrijk, waarbij het ging om een deelname aan de Legends Parade en een ritje in de RB8. Dat zou Horner met man en macht hebben willen voorkomen en er zou volgens Verstappen senior zelfs 'gesjoemeld zijn met de remmen van de auto'. Nelson Valkenburg, die Brown interviewt namens Viaplay, stelt voor om een auto van McLaren beschikbaar te stellen voor Jos in Zandvoort. Brown lacht: 'Ik racete vroeger tegen Jos, hij was een erg goede coureur!'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws