Coulthard ziet leeftijd Verstappen niet als obstakel: ‘Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg’ Formule 1
Formule 1

Coulthard ziet leeftijd Verstappen niet als obstakel: ‘Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg’

Coulthard ziet leeftijd Verstappen niet als obstakel: ‘Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg’

Volgens David Coulthard verdienen zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton de wereldtitel, maar is het beter voor de Formule 1 als de Nederlander hem wint. Hij denkt dat Verstappen inmiddels de volwassenheid heeft bereikt om kampioen te worden, ondanks zijn nog relatief jonge leeftijd. Volgens de Schot kunnen Verstappen en Hamilton zich snel over de onderlinge incidenten heen zetten, iets wat ze onderscheidt.

Coulthard vertelt in een interview met het blad Formule1 over de druk van het strijden om een wereldtitel. Volgens hem is het anders dan in het middenveld rijden, omdat de lat hoger ligt. Bij teams als McLaren en AlphaTauri worden overwinningen niet verwacht, en wordt een goed resultaat groots gevierd. Bij de topteams zijn overwinningen echter hét doel, en alles daaronder is een teleurstelling. ‘Bij een topteam moet je eerste of tweede worden. Derde, wat anders goed genoeg is, is het dan niet meer’, aldus Coulthard. Niet iedereen kan even goed omgaan met de druk die hiermee samen gaat: de Schot vertelt over Heinz-Harald Frentzen, die bij kleinere teams als Jordan uitblonk, maar in de topauto van Williams maar één race won.

Verstappen en Hamilton kunnen echter uitstekend met die druk omgaan, denkt Coulthard. Met name de Nederlander krijgt veel lof over hoe kalm hij blijft en hoe goed hij met de druk van het titelgevecht omgaat, ook vanwege zijn jonge leeftijd. Verstappen is nog altijd maar 24 jaar oud, twaalf jaar jonger dan Hamilton. Volgens Coulthard maakt leeftijd echter niet per se uit. ‘Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg’, vertelt hij. Verstappen heeft minder levenservaring dan Hamilton, maar volgens Coulthard heeft de opvoeding van vader Jos Verstappen hem daarin veel bijgebracht.

Beter voor de sport als Verstappen wint

Heeft de voormalig Red Bull-coureur zelf een voorkeur over wie er kampioen wordt dit jaar? Zowel Verstappen als Hamilton zijn de titel waardig, denkt Coulthard, maar voor de sport is het beter als Verstappen er met de trofee vandoor gaat. De Brit heeft er al zeven bij elkaar gereden, waarvan zes in de afgelopen zeven jaar. Verandering is in dat opzicht goed, denkt Coulthard. Wie er gaat winnen? Hij durft er geen uitspraak over te doen. ‘We gaan het zien. Het is nu aan de racegoden en het lot zal beslissen.’ Hoewel beide coureurs het verdienen, erkent de Schot dat ze ook allebei fouten hebben gemaakt dit jaar.

Daar is Coulthard zelf goed bekend mee. In zijn tijd bij McLaren heeft hij stevige duels met Michael Schumacher gehad. Hij vertelt over de race op Spa-Francorchamps in 1998, de dag dat het hele veld in de regen betrokken raakte bij een monstercrash. Schumacher klapte achterop Coulthards auto, waarna de Duitser woedend de pits van McLaren in beende om verhaal te halen. Het zijn heftige momenten, misschien nog wel meer dan tussen Verstappen en Hamilton dit jaar. Volgens Coulthard kunnen topcoureurs zich daar echter snel overheen zetten. ‘Als fans en volgers hebben wij het erover, maar zij crashen zoals op Silverstone of op Monza en dat is ook weer snel voorbij.’ Dat onderscheidt topatleten van normale mensen, denkt Coulthard. ‘Het wordt vanzelf weer maandagochtend.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws