Dit zijn de Formule 1-records die in 2021 verbroken kunnen worden Formule 1
Formule 1

Dit zijn de Formule 1-records die in 2021 verbroken kunnen worden

Dit zijn de Formule 1-records die in 2021 verbroken kunnen worden

Tijdens de Grand Prix van Bahrein vorig weekend was het weer zover: Lewis Hamilton verbrak wederom een record dat hij nog niet in handen had. Zo staat het record 'meeste ronden aan de leiding gelegen' nu op naam van de Engelsman met maar liefst 5126 ronden. Dat lijkt trouwens niet het enige record te zijn dat dit jaar zal worden verbroken. Zo zijn er namelijk nog veel meer die een andere eigenaar kunnen krijgen in 2021. F1Maximaal heeft alle records die mogelijk verbroken kunnen worden op een rijtje gezet.

Hamilton maakt dit jaar kans op een van de meest voor de hand liggende records die verbroken kan worden, en dat is het record van de meeste wereldtitels. Momenteel wordt dit record nog gedeeld door Hamilton en Michael Schumacher, die beiden zevenmaal wereldkampioen werden. De Mercedes-coureur zal dit jaar jagen op zijn achtste wereldtitel om als enige het record in handen te krijgen, maar als we iets van de Grand Prix van Bahrein mogen geloven, is het dat Hamilton niet alleen records kan krijgen in 2021. Zo bleek ook dat de coureur uit Stevenage te maken zal krijgen met flinke concurrentie van Max Verstappen en Red Bull Racing. Het zal hem alles behalve makkelijk worden gemaakt om de titel en de bijbehorende records te pakken.

Hamilton kan records evenaren en verbreken

Hamilton kan namelijk nog meer records pakken in de loop van het jaar die hij nog niet heeft. Om het even overzichtelijk te maken: Hamilton heeft al de records te pakken van meeste polepositions, overwinningen en podiums (respectievelijk 98, 96 en 165, red.). Hij kan, als hij zijn achtste titel pakt, het record van meeste titels op rij evenaren. Dat record staat momenteel namelijk op naam van Schumacher, die tussen 2000 en 2004 maar liefst vijf op een rij wist te winnen in een periode van dominantie met Ferrari.

Helaas voor Schumacher zal het niet stoppen bij die twee records. Nee, Hamilton kan er namelijk nog wel een paar verbreken en niet alleen evenaren. Zo kan de 36-jarige de meeste polepositions van één Grand Prix en de meeste overwinningen van één Grand Prix pakken dit jaar. Beide records staan vooralsnog op naam van Schumacher en Hamilton met acht polepositions en acht overwinningen, maar als de laatstgenoemde poleposition pakt tijdens de Grand Prix van Australië en wint in Hongarije, dan zou Hamilton de Duitser weer tweemaal te slim af zijn.

Mercedes en Bottas kunnen in de prijzen vallen

Dat was het dan voor de mogelijke nieuwe records van Hamilton, maar we blijven nog even bij zijn team Mercedes. Zij kunnen dit jaar namelijk opnieuw het record van meeste constructeurstitels op rij verbreken. Vorig jaar al verbrak het Duitse team het record van Ferrari, dat tussen 1999 en 2004 zesmaal op rij wist te winnen, door een zevende achtereenvolgende titelwinst te boeken. Dit jaar kan daar een achtste aan worden toegevoegd.

Om in de sfeer van Mercedes te blijven: Valtteri Bottas kan dit jaar ook een record op zijn naam schrijven, al is het een iets minder leuke dan wat zijn teamgenoot kan pakken dit jaar. Het gaat om het record 'meeste overwinningen zonder titelwinst'. Deze kan niet alleen door de Fin worden overgenomen, maar ook door Verstappen. De twee staan momenteel op respectievelijk negen en tien overwinningen, maar hebben vooralsnog geen titel gepakt, laat staan een serieuze gooi ernaar kunnen doen.

Sir Stirling Moss, die vorig jaar op 90-jarige leeftijd overleed, heeft momenteel nog het record in handen. Tussen 1955 en 1961 won de Engelsman zestien keer een race, maar geen enkele keer het kampioenschap. Bottas en Verstappen zouden wel eerst respectievelijk acht en zeven keer een Grand Prix moeten winnen in 2021, dus dat kan nog een lastig record worden om te verbreken, laat staan dat beide heren aankomend seizoen ook aanspraak maken op de wereldtitel, natuurlijk. Mocht een van deze twee heren dit record evenaren en/of verbreken, dan zullen ze daar vast niet blij mee zijn.

Bottas kan nog een ongewenst record op zijn naam schrijven in 2021. Zo kan hij ook het record van meeste podiums zonder titelwinst overnemen. Momenteel staat dat nog op naam van Rubens Barrichello, die achtenzestig keer op het podium eindigde en elf keer won in zijn carrière. Puur en alleen op podiums (plaats twee en/of drie) kan Bottas het record verbreken en met zijn Mercedes is daar een 'mooie' kans voor weggelegd. De Fin pakte tijdens de Grand Prix van Bahrein zijn zevenenvijftigste podium uit zijn carrière. Als hij nog eens twaalf keer op het podium eindigt dit jaar, dan zal hij met negenenzestig podiumplekken het record geheel overnemen.

Veteranen vechten voor verbeteringen

Voor de volgende twee records nemen we een kijkje bij de twee oudste coureurs van het startveld, namelijk Fernando Alonso en Kimi Räikkönen. We beginnen met de Spanjaard, die in 2021 het record 'langste periode tussen opeenvolgende overwinningen' zou kunnen verbreken. Dit record staat nu nog op naam van Riccardo Patrese. Zo waren er maar liefst 2402 dagen tussen zijn overwinningen tijdens de Grand Prix van Zuid-Afrika in 1983 en de Grand Prix van San Marino in 1990. Alonso is het aantal dagen met 2877 (op de dag van de Grand Prix van Bahrein, red.) al ruimschoots voorbijgegaan, maar de teller stopt pas wanneer hij weer wint. Zijn laatste overwinning dateert uit 2013 toen hij zijn thuisrace in Barcelona won. Het wordt hoogstwaarschijnlijk alleen lastig om met zijn Alpine A521 op zo'n manier succes te boeken, hoewel in 2022 niets uitgesloten kan worden natuurlijk.

De voormalige teamgenoot uit 2014 van Alonso, Räikkönen, kan ook een record op zijn naam schrijven in 2021. Ook hier geldt weer dat het met het materiaal dat de Fin tot zijn beschikking heeft niet makkelijk zal worden. Zo kan de Alfa Romeo-coureur het record van de langste periode tussen de eerste en vooralsnog laatste zege overnemen van, jawel, zichzelf. Räikkönen verbrak in 2018 namelijk al datzelfde record met winst tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Toen zaten er maar liefst 5691 dagen tussen die overwinning en zijn eerste zege uit 2003 tijdens de Grand Prix van Maleisië.

Breekt Verstappen wederom een record?

Van de oudste coureurs gaan we nu naar de jongste coureurs, want voor de jongelingen valt namelijk ook een record te pakken. Het gaat om het record van de jongste coureur die een Grand Chelem weet te pakken tijdens een Grand Prix-weekend. Daarvoor moet je eerst poleposition pakken, vervolgens tijdens de race de snelste rondetijd noteren, de overwinning pakken en terwijl je dat doet, moet je ook nog eens iedere ronde aan de leiding hebben gereden. Dat record staat nu nog op naam van Sebastian Vettel, die in 2011 precies die vier prestaties wist neer te zetten tijdens de Grand Prix van India.

De Duitser was toen 24 jaar oud, maar er zijn nu een paar coureurs die dat record kunnen overnemen: Verstappen, Lando Norris, George Russell, Lance Stroll, Charles Leclerc, Yuki Tsunoda, Nikita Mazepin én Mick Schumacher. Verstappen lijkt dan toch wel de grootste kanshebber hiervoor, gezien zijn RB16B wel sterk genoeg lijkt om het op te nemen tegen het machtige Mercedes. Daarnaast is hij nu 23 jaar oud en heeft hij nog wel even de tijd tot zijn verjaardag eind september om wederom een record op zijn naam te schrijven. Hij is namelijk al de jongste coureur met een Grand Prix-zege (Spanje 2016, red.).

Een historisch Formule 1-seizoen

We sluiten af met een meer algemeen record dat kan worden verbroken dit jaar, namelijk de meeste races op een kalender. Dit jaar staat het aantal Grands Prix op 23 en technisch gezien is dat genoeg om het record te verbreken. Dat staat nu nog op naam van de jaren 2016, 2018 en 2019 toen er 21 races werden georganiseerd. Dat organiseren van races kan alleen een dingetje worden, want waarschijnlijk is er nog niemand die vergeten is wat er in 2020 was gebeurd: precies, de coronapandemie gooide roet in het eten en verschillende races werden afgelast.

Er kwamen wel enkele nieuwe en terugkerende Grands Prix voor in de plaats, maar met de zeventien races van vorig jaar was het bij lange na niet genoeg om het record te verbreken. Dit jaar ziet de situatie er iets meer rooskleurig uit, maar de Formule 1 moet op haar hoede blijven voor eventuele annuleringen later dit jaar. Als er tenminste tweeëntwintig van de drieëntwintig Grands Prix worden verreden, dan neemt 2021 het record over, maar de kalender blijft desondanks onder voorbehoud.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws