Doornbos verwacht dat Ferrari grote slag gaat slaan: 'Dan is hij helemaal de paus!' Formule 1
Formule 1

Doornbos verwacht dat Ferrari grote slag gaat slaan: 'Dan is hij helemaal de paus!'

Doornbos verwacht dat Ferrari grote slag gaat slaan: 'Dan is hij helemaal de paus!'

Sinds Frédéric Vasseur bij Ferrari aan het roer staat, is er een stijgende lijn te ontdekken bij het team. De strategische blunders behoren veelal tot het verleden, en met Lewis Hamilton en Charles Leclerc heeft de Fransman in 2025 twee hoog aangeschreven coureurs tot zijn beschikking. Volgens Robert Doornbos en Jack Plooij staat Adrian Newey op het punt om zich bij het sterrenensemble te voegen.

Ferrari zou dan over een sterk team beschikken om Max Verstappen te kunnen uitdagen. De Nederlander staat vooralsnog eerste in het kampioenschap, met een ruime marge van 48 punten op nummer twee Charles Leclerc. Bij het Ziggo Sport Race Café uitte Plooij zich ook lovend over de wereldkampioen. 'Hij reed direct uit de DRS, dat is wel indrukwekkend', vindt de voormalige pitreporter, die wel merkte dat Verstappen onder druk stond. 'Max was best wel een beetje knorrig tijdens de race. Hij zei dingen als: leave me to it en ik weet het allemaal wel met die banden.'

Waar Plooij over Verstappen erg positief was, gold dat niet voor Sergio Pérez en Mercedes. De Mercedes-coureurs eindigden als zesde en zevende in Imola. 'Voor een groot team is dit team een desillusie. Dit is toch niet goed?' vraagt Plooij aan de andere mannen aan tafel. Het Mercedes-duo versloeg daarmee wel de tweede Red Bull Racing-coureur. 'Hij was effe niet thuis. Ik vond hem niet best. Pérez had geen goede dag', aldus Plooij met gevoel voor understatement.

Wat doet Newey?

Vervolgens gaat het gesprek over op Ferrari, dat in eigen land derde en vijfde eindigde. Oud-coureur Doornbos heeft begrepen dat er verdere versterking voor de Italiaanse renstal op komst is. 'Het schijnt dat Adrian Newey al een contract bij Ferrari getekend heeft. Ik denk dat hij meteen doorgaat', voorspelt Doornbos, die een reactie van Plooij krijgt. 'Ik geloof dat het om een voorcontract gaat. Nog niet het uiteindelijke contract, maar wel een intentieverklaring om dat te gaan doen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull racing miami 2024 rb20
Volgend jaar een rode auto en een blauw kladblokje?

Newey gaf in Miami nog aan dat hij 'een beetje moe' was, en voorlopig vooral wilde bijkomen, maar twee weken later toonde hij zich al veel strijdlustiger. 'Hij geeft ook signaaltjes af, dat hij nog wel vier of vijf goede jaren in zich heeft. Dat hoeft hij niet te zeggen', weet Doornbos. Mocht Newey inderdaad bij Ferrari tekenen, dan kan hij daar pas na het eerste kwartaal van 2025 aan de slag. Dat is wel een klein nadeel, aangezien de teams vanaf 1 januari 2025 aan het ontwerp van de 2026-auto's mogen beginnen. Newey kan dan dus pas drie maanden later aansluiten.

'Dit is de grote klasse van Frédéric Vasseur', vindt Plooij over de teambaas die ook Lewis Hamilton al haalde. Doornbos beaamt die woorden. 'Dan wordt hij helemaal de paus!' Vasseur maakt sinds zijn aanstelling bij Ferrari duidelijk gebruik van zijn goede netwerk. De Fransman werkte in de Formule 2 en Formule 3 als teambaas al samen met zowel Hamilton als Leclerc. Plooij ging er ook nog op in dat Newey het samen met zijn manager voor elkaar had gekregen dat hij in 2025 gewoon voor een concurrent mag werken. 'Eddie Jordan zal heus wel wat randvoorwaarden gebruikt hebben tegen Christian Horner: als jij dat doet, ga ik dat zeggen. Jordan is best wel op het randje, en er soms ook ver over', weet Plooij, die meent dat het onderzoek naar Horner tegen hem gebruikt werd.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws