Doornbos voorspelt dat Verstappen terugslaat: 'In Imola zul je zien dat het anders gaat' Formule 1
Formule 1

Doornbos voorspelt dat Verstappen terugslaat: 'In Imola zul je zien dat het anders gaat'

Doornbos voorspelt dat Verstappen terugslaat: 'In Imola zul je zien dat het anders gaat'

Robert Doornbos heeft in Crashen in de keuken teruggeblikt op een vermakelijk raceweekend in Miami, waarbij beide races spektakel opleverden en twee verschillende racewinnaars. De Rotterdammer wijst echter wel op een verzachtende omstandigheid bij het verschil tussen de McLaren-coureurs en was niet mals met zijn kritiek bij het uitdelen van de rapportcijfers.

De verwachtingen voor het begin van het seizoen waren hooggespannen rondom Oscar Piastri. De Australiër hoopte in zijn tweede seizoen het gat naar Lando Norris te kunnen dichten, nadat hij in zijn debuutseizoen minder dan de helft van het puntentotaal pakte van Norris. 'Piastri was aan het begin van het seizoen ook nog wel competitief en echt goed', weet Doornbos. Piastri presteerde goed in de eerste twee races, maar inmiddels heeft Norris alweer ruim twee keer zoveel punten. 'Je hoopt dan dat hij het qua race pace beter doet, want dat had hij vorig jaar niet, omdat hij niet met die banden om kon gaan.'

'Nu zag je bij Norris dat hij meer committed is', aldus Doornbos, die wel een belangrijk punt toevoegt over het verschil tussen beide McLaren-coureurs. 'Norris kreeg wel al die upgrades. Als dat twee tienden per ronde scheelt, moet je wel Oscar nageven dat hij er heel goed bij zat.' De Australiër kreeg in Miami slechts de helft van het upgradepakket dat vier tienden per ronde waard zou zijn.

Pérez wordt onder vuur genomen

Verstappen bouwde zijn voorsprong ook in Miami verder op, maar teamgenoot Pérez eindigde tweemaal achter Charles Leclerc, en heeft dus nog maar vijf punten voorsprong op zijn rivaal, terwijl ook Norris eraan komt. 'Pérez gaat achteruit kijken in plaats van vooruit'. voorspelt Doornbos. 'Hij richt zich niet meer op Max, want die staat al 35 punten los. Hij gaat achter zich kijken, waar Charles Leclerc, Carlos Sainz, en Lando Norris aankomen.'

Doornbos gelooft er nog niet in dat er sprake gaat zijn van een titelstrijd, nu McLaren Verstappen een keer verslagen heeft. 'Dit is een sprintraceweekend op een tijdelijk circuit. Ga maar naar Imola, waar rubber ligt, dan zal je zien dat het anders gaat', vermoedt de analist, die wel complimenten over heeft voor McLaren. 'McLaren neemt een upgrade mee, die goed werkt. Daarom stond ook teambaas Andrea Stella op het podium, in plaats van CEO Zak Brown. Stella is verantwoordelijk voor die technische upgrades.'

Sainz was in het begin van het seizoen nog de grote uitblinker naast Verstappen, maar eindigde de laatste races achter Leclerc. Doornbos denkt dat de onzekerheid hem parten gaat spelen. 'Zou Carlos Sainz niet nerveus worden dat hij nog geen stoeltje heeft? Ik las dat hij Audi bedankt heeft en op wat beters hoopt. Als Pérez tweede in het kampioenschap wordt, kan je hem toch niet naar huis sturen? Dat lijkt me wel stressvol', oordeelt Doornbos over de situatie van Sainz. 'Als je een paar slechte weekenden hebt, lopen die gesprekken toch niet zo soepel.'

Rapportcijfers

Bij het rapport van Doornbos werden maximale én minimale scores uitgedeeld. 'Een 10 voor Lando en voor het team van McLaren. Ik geef Valtteri Bottas een 1. De man is op zoek naar een nieuw contract, en heeft een kansloos weekend gehad. Hij was nergens te vinden. Veertiende en zestiende, en achter Zhou Guanyu gefinisht. Het was echt heel slecht.' Bottas werkte in Miami opeens met een nieuwe engineer, ook tot zijn eigen verbazing.

'Verder vond ik Daniel Ricciardo tegenvallen, die heb ik een 4 gegeven', luidt het harde oordeel van Doornbos. 'Het kan niet dat je met zoveel ervaring vierde kwalificeert en finisht in de sprintrace, en dan als achttiende kwalificeert voor de hoofdrace, en vervolgens laatste rijdt.' Doornbos geeft wel toe dat de Australiër voor zijn optreden in de sprintrace een 10 verdient.

De Rotterdammer geeft ook Pérez een dikke onvoldoende. 'Een 4. Als je bijna je teamgenoot eruit kegelt, op een centimeter na... Hij had ook gewoon geen race pace.' Doornbos deelt verder een 8 uit aan Sainz, en een 7 aan Yuki Tsunoda. Dat lijkt een magere score voor de Japanner die als zevende eindigde in de hoofdrace, en ook in de sprintrace punten pakte.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws