F1 in het kort | Verstappen driemaal op de bon geslingerd in Silverstone Formule 1
Formule 1

F1 in het kort | Verstappen driemaal op de bon geslingerd in Silverstone

F1 in het kort | Verstappen driemaal op de bon geslingerd in Silverstone

In de rubriek F1 in het kort houdt F1Maximaal.nl u op de hoogte van het laatste nieuws van de koningsklasse van de autosport dat nét niet in aanmerking komt voor een uitgebreide vermelding, maar uiteraard wel relevant is om toch even te benoemen op de website.

Verstappen driemaal op de bon geslingerd in Silverstone

Voor de race rijden de coureurs vaak nog enkele verkenningsronden, en vooral bij de wisselende weersomstandigheden levert dit waardevolle informatie op voor de coureurs. Bij Red Bull Racing leek de pit limiter van Max Verstappen echter nog niet helemaal goed afgesteld te zijn, want Verstappen ging voor de race drie keer te snel door de pitstraat. De toegestane snelheid was tachtig kilometer per uur, maar Verstappen tikte tweemaal 80,4 en éénmaal 80,5 aan. Het leverde zijn team drie keer een boete van honderd euro op. Gelukkig voor team en coureur was het probleem bij de race verholpen.

Verstappen kijkt EK-wedstrijden bij Horner: 'Kan een grafstemming zijn'

Max Verstappen heeft op zaterdag de wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal bij Christian Horner thuis gekeken. Het is volgens de Nederlander traditie om op de zaterdag van de Grand Prix van Groot-Brittannië te dineren bij de teambaas van Red Bull Racing. De wedstrijd van Nederland tegen Turkije (2-1) stond op het programma, maar ook Engeland tegen Zwitserland. 'Er kan een grafstemming zijn', zei Verstappen grappend tegenover Viaplay. 'Het Oranje t-shirt zal ik aan hebben.' Uiteindelijk won Engeland de kwartfinale na strafschoppen en staan de Three Lions op woensdag tegenover het Nederlands elftal.

Ricciardo ontvangt officiële reprimande na slingeren in pitstraat

Tijdens de derde vrije training was te zien dat Daniel Ricciardo slingerde in de pitstraat, wat door de stewards wordt beschouwd als gevaarlijk, omdat de Australiër eventueel had kunnen slippen en iemand had kunnen raken. Bovendien was hij op weg naar de garage en was er geen reden om zijn banden op te warmen door te slingeren. De stewards geven Ricciardo hiervoor zijn eerste officiële reprimande van het seizoen.

Gasly krijgt gridstraf van 50 plaatsen, start achteraan in Silverstone

Pierre Gasly krijgt voor de Grand Prix van Groot-Brittannië een gridstraf van vijftig plaatsen. De Fransman heeft vijf nieuwe onderdelen gekregen, elk goed voor tien plaatsen straf. Dit zorgt ervoor dat de man van Alpine tijdens de race helemaal achteraan zal moeten beginnen, zo toont een document van de FIA aan.

Stroll en Hadjar krijgen waarschuwing en boete na incidenten VT1

Lance Stroll en Isack Hadjar, die Sergio Pérez verving tijdens de eerste vrije training, krijgen beide een formele waarschuwing. Stroll reed aan het einde van de vrije training Charles Leclerc in de weg, omdat het team hem niet had verteld dat de Monegask naderde. Hiervoor krijgt het team een boete van 15.000 euro, naast de waarschuwing aan het adres van Stroll. Hadjar reed Lando Norris in de weg, wat ernstig genoeg bleek om ook een waarschuwing te ontvangen. Het team had hem niet op tijd op de hoogte gebracht en moet een boete van 20.000 euro betalen.

Pérez moet plaatsmaken tijdens VT1, Red Bull-junior Hadjar krijgt baantijd

Red Bull-junior Isack Hadjar zal tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Silverstone plaatsnemen achter het stuur van de bolide van Sergio Pérez, zo bevestigt de Oostenrijker renstal op haar officiële kanalen. De Mexicaan mag tijdens deze sessie dus langs de zijlijnen toekijken. Hadjar rijdt momenteel in de Formule 2 voor Campos Racing en is absoluut een kandidaat voor de titel, aangezien hij met 106 punten op de tweede plek staat in het klassement. Paul Aron staat momenteel eerste met 117 punten. Red Bull Racing laat haar junior op vrijdag in Silverstone extra kennis en ervaring opdoen in een Formule 1-bolide.

Aston Martin kondigt voormalig motorenbaas van Mercedes als CEO aan

Martin Whitmarsh, in het verleden de teambaas van McLaren en afgelopen jaren werkzaam bij Aston Martin als CEO, heeft een opvolger gekregen. Aston Martin kondigde Andy Cowell op haar eigen website aan als nieuwe CEO van het Formule 1-team. Cowell is bepaald geen onbekende naam in de Formule 1. De Brit stond aan het hoofd van Mercedes AMG High Performance Powertrains, en was de hoofdverantwoordelijke voor de power units waarmee het Duitse team vanaf 2014 zoveel prijzen won.

IndyCar-coureur sneert naar pers: 'De partijdigheid is nog niet weg'

Felix Rosenqvist was in 2014 nog een concurrent van Max Verstappen in de Formule 1. Terwijl Verstappen in 2015 debuteerde in de Formule 1, won Rosenqvist dat jaar de Formule 3-titel. Sindsdien reed de Zweed overal, behalve in de Formule 1: Rosenqvist reed in de Formule E, Super Formula, DTM, IMSA, IndyCar, en Le Mans. Dit jaar is hij nog altijd actief in de IndyCar, waarin hij tot nu toe één race won. De Zweed las met verbazing een stuk van Motorsport.com, waarbij de boodschap was dat Verstappen nog altijd dezelfde agressieve coureur is als vroeger. Sinds zondag hebben veel Britse media de link met een jongere Verstappen gelegd. Rosenqvist reageerde op Instagram uitgesproken: 'De media is ook nog steeds partijdig.'

Protest McLaren wordt afgewezen, Piastri krijgt tijd niet terug

Het protest dat McLaren aantekende nadat de tijd van Oscar Piastri werd afgepakt is afegwezen. Op de website van de FIA verscheen een document met de uiteindelijke opstelling waarmee morgen gestart wordt. Piastri is hier wederom terug te vinden op P7, wat betekend dat de stewards achter de beslissing staan zijn tijd af te pakken vanwege track limits.

McLaren tekent protest aan tegen afgepakte kwalificatietijd Piastri

McLaren heeft een protest aangetekend bij de FIA, zo blijkt uit officiële documenten van de organisatie. Het team is het er niet mee eens dat de tijd van Oscar Piastri werd afgepakt op basis van het vermeend overschrijden van track limits. 'We willen niets hebben wat we niet verdienen, maar als een straf zo zwaar is, dan is het belangrijk voor de sport en niet voor McLaren. Er moet duidelijk bewijs zijn', zegt teambaas Andrea Stella. De Britse renstal is van mening dat het niet duidelijk genoeg was dat de Australiër volledig buiten de baan reed.

Verstappen krijgt geen straf na onderzoek, poleposition zeker

Max Verstappen moest zich na de kwalificatie in Oostenrijk nog even melden bij de wedstrijdleiding, omdat hij te langzaam gereden zou hebben in de pitstraat. Verstappen gaf het zelf al aan: 'Iedereen doet dat.' De wedstrijdleiding vond dat Verstappen wel te langzaam reed, maar aangezien hij geen andere coureurs hinderde, krijgt hij geen straf of reprimande voor het incident. Daardoor mag de Nederlander in Oostenrijk voor de veertigste keer vanaf poleposition starten.

Geen schade voor McLaren na uitstapje grindbak Norris

McLaren komt na het bezoek van Lando Norris aan de grindbak met de schrik vrij. De Brit ging tijdens de eerste vrije training in Oostenrijk tegen het eind bij bocht vier heel even de grindbak in, waardoor Norris geen kans meer had om de snelste rondetijd van Verstappen aan te vallen. Volgens McLaren-teambaas Andrea Stella liep de bolide van Norris daarbij geen schade aan de vloer op. 'Het was een goede eerste bocht (voor Norris, red.), maar je moet de ronde afmaken', blikt de teambaas op de laatste snelle ronde van zijn coureur terug, voor Sky Sports F1.

'We konden zien dat hij zich verremde', gaat Stella verder. 'Er zijn niet veel opties of mogelijkheden om de limiet van de grip te controleren. De coureurs gaan daarom een beetje op de limiet of over de limiet heen om te zien wat er dan mogelijk is in de kwalificatie. In het sprinttoernooi heb je maar één sessie, dus moet je risico's nemen. We zien dat als je een beetje over de limiet gaat, dat je dan last kunt krijgen van steenslag. Maar dat is geen probleem. De auto is niet beschadigd, dus alles is goed. We zijn klaar voor de kwalificatie', aldus de Italiaan.

Verstappen krijgt geen straf voor het te laat komen bij de persconferentie

Het was een gek gezicht aan het begin van de persconferentie voorafgaand aan de Oostenrijkse Grand Prix: een lege plek links op de bank waar de drievoudig wereldkampioen zou moeten zitten. Verstappen kwam achteraf te laat vanwege problemen met zijn vervoer. De FIA is meestal niet mals voor laatkomers, zo kreeg Yuki Tsunoda een boete van €10.000 toen hij te laat aankwam bij het Canadese volkslied, maar Verstappen komt met een waarschuwing weg. Red Bull Racing had namelijk de FIA op tijd geïnformeerd dat de Nederlander later zou zijn, en hoeft daardoor niet de portemonnee te trekken.

FIA gaat naast grindbakken ook AI inzetten om track limits-drama te voorkomen

De Red Bull Ring is op sommige plaatsen nu voorzien van een paar extra grindbakken. Bij de exits van de laatste twee bochten kunnen coureurs nu niet meer makkelijk te wijd gaan, anders rijden ze over het grind heen. Dit is allemaal gedaan om ervoor te zorgen dat de baanlimieten niet te vaak worden overschreden en dat de wedstrijdleiding niet de handen vol heeft met allerlei overtredingen. Vorig jaar werden er na de Grand Prix nog altijd straffen uitgedeeld. Ook Artificial Intelligence (AI) moet de FIA gaan helpen. 'Een blauwe lijn is geschilderd tussen de witte lijn en de kerb die de rand van het circuit aangeven, waardoor de geautomatiseerde technologie gemakkelijker kan identificeren wanneer een auto duidelijk de baan heeft verlaten', meldt RACER.

Politieonderzoek op initiatief van Mercedes levert geen strafbare feiten op

Mercedes schakelde eerder deze maand de politie van Northamptonshire in. In een anonieme e-mail werd het team beschuldigd van sabotage aan de auto van Lewis Hamilton. Tijdens het Spaanse GP-weekend verwierp Toto Wolff de suggestie dat de e-mail enige waarheid bevatte, of dat deze afkomstig was van een van zijn teamleden. De politie heeft het onderzoek afgerond en geen strafbare feiten gevonden. 'De politie van Northamptonshire ontving op 12 juni een rapport over een e-mail die was verspreid binnen het Mercedes AMG F1-team', vertelde een politiewoordvoerder van Northamptonshire aan de BBC. 'Er zijn geen strafbare feiten vastgesteld. Er is wel advies gegeven over eventuele verdere e-mails die het team mogelijk ontvangt.'

Pitstart voor Albon na vervangen meerdere onderdelen

Alexander Albon moet vanuit de pitstraat starten tijdens de Grand Prix van Spanje 2024. De FIA liet weten middels officiële documenten dat er meerdere onderdelen zijn vervangen aan de auto van Albon, wat hem de pitstart oplevert. De FIA bevestigt dat Williams de derde Energy Store (ES) en de derde Control Electronics (CE) heeft gemonteerd in de nacht van zaterdag op zondag. De kwalificatie verliep al niet bijzonder goed voor de Britse renstal, aangezien de coureurs P19 en P20 pakten.

Pulling pakt zege in F1 Academy

Abbi Pulling heeft de eerste race van de F1 Academy in Spanje gewonnen. De Britse kwalificeerde op pole en wist dit dus om te zetten in een zege. Doriane Pin, die het seizoen zeer sterk begon en werd gezien als voornaamste concurrente van Pulling, maakte een fout bij de start en zag haar kansen op een podium verdwijnen. De Nederlandse Maya Weug was betrokken bij een incident en wist geen punten te halen. Haar landgenote Emely de Heus presteerde beter en kwam als zesde over de finish.

Leclerc en Stroll ontlopen straf na incidenten VT3

Charles Leclerc en Lance Stroll moesten na afloop van de derde vrije training zich melden bij de stewards nadat ze andere coureurs in de weg hadden gereden. Stroll besloot ook nog eens wijd te gaan en tegen de bolide van Lewis Hamilton aan te rijden, waardoor hij op het matje mocht komen. Leclerc had een aanvaring met Lando Norris en moest zich daarom ook melden. Beide coureurs krijgen echter geen straf, maar een reprimande.

Stroll en Leclerc moeten zich verantwoorden voor opmerkelijke acties in VT3

Lance Stroll en Charles Leclerc verloren onder de warme Spaanse zon even hun kalmte in het laatste deel van de derde vrije training. Stroll voelde zich in bocht vijf gehinderd door Lewis Hamilton en reed daarbij nog enigszins met beleid tegen de bolide van de Brit aan. In de slotminuten deed Leclerc dit echter een stuk minder subtiel bij Lando Norris, die daarbij mogelijk schade opliep. Stroll moest zich om 14:00 uur melden bij de stewards, Leclerc vijftien minuten later. Of er een straf volgt, zal spoedig blijken.

Stroll moet zich melden bij de stewards voor bijzondere overtreding

Lance Stroll is door de stewards in Barcelona op het matje geroepen voor een zeer opmerkelijke overtreding. De Canadese coureur zou namelijk niet zijn komen opdagen voor fan-evenement en daarmee zou hij artikel 19.2 c van het sportieve reglement hebben gebroken. In dit artikel staat beschreven dat coureurs voorafgaand aan de eerste vrije training maximaal dertig minuten beschikbaar moeten zijn voor activiteiten voor de fans, maar Stroll zou zijn gezicht dus niet hebben laten zien en dus moet de Aston Martin-coureur zich bij de stewards verantwoorden.

Zhou houdt deur voor Alpine open: 'Moet een plek voor mij zijn op de grid'

Zhou Guanyu weet nog niet zeker of hij aankomend seizoen in de Formule 1 te vinden is. Nico Hülkenberg zal naar het team komen, waardoor Zhou en Valtteri Bottas nu strijden om het laatste stoeltje. 'Ik denk dat de andere Sauber-stoel nog beschikbaar is, dus we hebben nog een optie. En natuurlijk had ik bij Alpine altijd een heel goede connectie in het verleden, omdat dat de plek is waar ik echt de kans kreeg voordat ik naar de Formule 1 kwam', zegt de Chinees tegenover MotorsportWeek. 'Niets is bevestigd, maar ik heb het gevoel dat er een plek voor mij zou moeten zijn op deze grid, ik weet alleen nog niet waar.'

Magnussen weet niet of toekomst bij Haas ligt: 'Iedereen praat met iedereen'

Het is nog onduidelijk of Kevin Magnussen aankomend seizoen voor Haas rijdt. Oliver Bearman lijkt hoe dan ook op een zitje te mogen hopen, maar de Amerikaanse renstal wordt ook gelinkt aan Esteban Ocon, die weg moet bij Alpine. Voorlopig is het dus afwachten voor Magnussen. 'Ze hebben me verteld dat ze geen haast hebben, en dat is prima – zij hebben de controle', wordt de Deen geciteerd door Formula1.com. 'Langzaam begint het samen te komen, en hopelijk hebben we allemaal binnenkort onze toekomst geregeld. Ik denk dat iedereen met iedereen praat en kijkt welke opties we allemaal hebben.'

VCARB neemt aerodynamische update mee naar Barcelona

Red Bull Racings zusterteam Visa Cash App RB onthult dat het een uitgebreide aerodynamische update voor beide auto's meebrengt naar de race in Barcelona. 'Faenza en Bicester (thuisbasis van RB, red.) hebben een aanzienlijke hoeveelheid werk gestoken in de voorbereiding en levering van een aerodynamische update bestaande uit een vloer, carrosserie en achtervleugel voor beide auto's, om een meetbaar prestatievoordeel te behalen', vertelt technisch directeur Jody Egginton aan RaceFans. 'Als gevolg van deze update zullen de sessies op vrijdag extra druk zijn om zoveel mogelijk data te verzamelen en te verwerken en om klaar te zijn voor de sessies vanaf zaterdag.' RB-coureur Yuki Tsunoda kijkt uit naar de updates voor zijn bolide. 'Het belangrijkste is om zo snel mogelijk tijdens de vrije training een goed beeld te krijgen van hoe ons pakket werkt op dit circuit en er dan het maximale uit te halen', aldus de Japanner.

Bearman neemt auto van Hülkenberg over tijdens VT1 in Barcelona

Oliver Bearman zal tijdens de eerste vrije training in Barcelona in de bolide van Nico Hülkenberg rijden. Dit maakte Haas bekend op Instagram. Bearman, die eerder dit jaar al een Grand Prix reed in de Ferrari van Carlos Sainz en met die invalbeurt direct punten haalde, geldt als topfavoriet om het stoeltje van Hülkenberg bij Haas over te nemen wanneer de Duitser na dit seizoen vertrekt naar Sauber. De jonge Brit mag zich in Spanje gaan bewijzen naast Kevin Magnussen.

Contract Red Bull-junior al na vier races ontbonden

Red Bull Racing heeft na slechts vier raceweekenden al het contract met de Poolse Kacper Sztuka ontbonden. Sztuka kwam in Red Bull-kleuren uit voor het Nederlandse team MP Motorsport in de Formule 3, maar door zijn tegenvallende resultaten, zijn beste resultaat was P5 tijdens de sprintrace in Imola, wordt het contract na zeven maanden alweer ontbonden. 'In de afgelopen weken werd het contract met het juniorporgramma van Red Bull beëindigd op initiatief van die partner', zo schrijft Sztuka zelf op X. 'Bovenstaande heeft geen invloed op hoe MP Motorsport naar mij kijkt en naar onze gezamenlijke plannen. Ik wil met de steun van mijn sponsoren deel uit blijven maken van dit kampioenschap (de Formule 3, red.) en me als coureur zowel op als naast de baan blijven ontwikkelen.'

Leclerc mag Olympische fakkel dragen in Monaco

Charles Leclerc wordt de eerste Olympische fakkeldrager in Monaco, zo meldt Radio Monaco op hun X-kanaal. Voorafgaand aan de start van de Olympische Spelen in Parijs op vrijdag 26 juli wordt het Olympisch vuur door heel Frankrijk, en door Franstalige gebieden over de hele wereld, heen gedragen, en de Monegask heeft de eer om dit te doen als de vlam in Monaco aankomt. Leclerc mag de fakkel dragen tijdens zijn bezoek aan zijn thuisland, voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws