F1 Live 15:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Singapore 2023 Formule 1
Formule 1

F1 Live 15:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Singapore 2023

F1 Live 15:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Singapore 2023

Nadat Ferrari in Monza al liet zien dat Red Bull Racing zeker niet onverslaanbaar is, is de kans groot dat de Oostenrijkse renstal het ook dit raceweekend lastig zal krijgen. Dit weekend is het tijd voor de Grand Prix van Singapore, één van de weinige races die in de avonduren verreden zal worden. Max Verstappen lijkt nog altijd de favoriet voor de zege en maakt nog altijd kans om zijn kersverse record verder uit te bouwen, maar de concurrentie ligt op de loer.

Het veld zal dit weekend het Marina Bay Street Circuit trotseren, en zal dit doen op een voor de coureurs ongebruikelijk tijdstip. In Nederland vangt de race om 14:00 uur aan, maar in Singapore is het op dat moment al 20:00 uur. De Grand Prix van Singapore wordt dus al jaren verreden onder kunstlicht en dat is niet zonder reden. De temperaturen lopen in Singapore namelijk al snel hoog op, en juist om die reden is er gekozen voor een race in de latere uren van de dag.

De hitte zal hoogstwaarschijnlijk niet het enige probleem vormen. Het regenseizoen in Singapore begint inmiddels steeds dichterbij te komen, en ook voor het raceweekend worden er de nodige regenbuien en mogelijk zelfs onweer voorspeld. Monza was een aangename afwisseling na twee kletsnatte races op Spa-Francorchamps en Zandvoort, maar het heeft er nu dus alle schijn van dat de nodige regenbuien roet in het eten kunnen gooien. De vrijdag lijkt vooralsnog in zijn geheel droog te verlopen, maar later in het weekend wordt er meer regen voorspeld.

Wijzigingen aan circuit kunnen mogelijk in het voordeel werken van de coureurs

De meeste coureurs zijn al vaker op het Marina Bay Street Circuit geweest en weten dus wel raad met de hitte en de mogelijke weersomstandigheden. Toch heeft de Grand Prix van Singapore dit jaar iets nieuws voor de coureurs in petto: de lay-out van het circuit is tijdelijk aangepast, waardoor bochten zestien tot en met negentien plaats moesten maken voor een recht stuk, dat bocht vijftien en twintig aan elkaar verbindt, waardoor de oude bocht twintig nu dus bocht zestien wordt. Van nature is de lay-out van het circuit er eentje met hoge downforce, en de wijziging zal er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat de rondetijden een stuk sneller zullen zijn.

De wijziging in de lay-out zal het naar alle waarschijnlijkheid iets makkelijker maken voor coureurs om in te halen en bij te blijven, maar de afgelopen jaren liet het Marina Bay Street Circuit al zien geen makkelijk circuit te zijn. Coureurs hebben het, dankzij een combinatie van meerdere factoren, vaak fysiek zwaar op de baan, maar daar krijgen ze wel één belangrijke factor voor terug: Red Bull is hier niet per definitie de enige kanshebber. De Oostenrijkse renstal doet het op alle soorten circuits uitstekend, maar ook andere teams kunnen dit weekend best eens verrassen, aangezien de RB19 minder dominant is op stratencircuits.

Wie kan Verstappens zegereeks tot een halt roepen?

Ferrari liet in Monza al zien dat het sterk is bij lage downforce, maar ook lieten ze bij de Italiaanse renstal zien sterk te zijn op de rechte stukken en bij hoge snelheden. Die kracht kan in Singapore best goed van pas komen. Ook van Mercedes wordt dit raceweekend weer het nodige verwacht, nadat de prestaties in Monza aanzienlijk tegenvielen. Door de hoge downforce kwam de Duitse renstal daar niet uit de verf, maar Singapore is zo ongeveer het tegenovergestelde van Monza dus is het zeker zaak om te letten op de Mercedes-coureurs. Daarnaast is McLaren een team dat graag op de langzamere circuits in actie komt.

Ferrari ook in Singapore weer sterk, Verstappen eindigt eerste training met derde tijd

Charles Leclerc trapte het weekend in Singapore als snelste af tijdens de eerste vrije training, en werd vrijwel de hele sessie op de hielen gezeten door teamgenoot Carlos Sainz. Verstappen wist zijn dominantie nog niet om te zetten in resultaten en bleef steken op de vierde plek, terwijl ook de Mercedes-coureurs en Sergio Pérez bij konden blijven in tijdens de training. Ferrari zag er dus overtuigend uit, maar Red Bull dus vooralsnog niet volledig afgeschreven. De hoofdrolspelers van de eerste training zaten echter niet achter het stuur. Een stel varanen trotseerde de baan tot vier keer toe, en zorgde telkens voor een gele vlag. De kans is dus aanwezig dat dit tijdens de tweede training ook zal gebeuren.

F1 Live 15:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Singapore 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws