F1 Live 17:00u | Kwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2023 Formule 1
Formule 1

F1 Live 17:00u | Kwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2023

F1 Live 17:00u | Kwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2023

Na het raceweekend in Canada duurde het even voordat het Formule 1-seizoen zich voortzette, maar het circus van de koningsklasse is inmiddels neergestreken in de Oostenrijkse bergen. Het raceweekend wordt op vrijdagmiddag afgetrapt en zal voor Red Bull Racing in het teken staan van een zege op haar thuiscircuit, de Red Bull Ring. Aan spektakel zal het niet ontbreken, aangezien het weekend in Spielberg een sprintrace in de aanbieding heeft. Na de eerste en enige vrije training staat vandaag om 17:00 uur de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag op het programma.

Max Verstappen is bezig met het verzamelen van zeges en zal ongetwijfeld een vijfde overwinning in Oostenrijk willen toevoegen aan die reeks. De Nederlander was ontketend toen de Formule 1 aankwam in Europa en heeft sinds de Grand Prix van Miami nog geen enkele keer in zijn spiegels te hoeven kijken. De tweevoudig wereldkampioen heeft inmiddels drie keer de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen, en één keer de Grand Prix van Stiermarken. Verstappen kan dit weekend dus een vijfde zege boeken op het thuiscircuit van zijn team.

Sprintformat met regen biedt uitdaging aan de teams om de bolides af te stellen

Eerder op de vrijdag werd dus de eerste vrije training verreden en dat is ook direct de laatste. De teams hebben hun enige uurtje voorbereidingstijd optimaal kunnen benutten, aangezien er geen rodevlagsituaties plaatsvonden tijdens de sessie. De coureurs en teams bereiden zich nu voor op de kwalificatie. De zaterdag staat volledig in het teken van de kwalificatie voor de Sprint en de Sprint zelf. Daarnaast moeten de teams met name op de zaterdag rekening houden met regen, terwijl er ook dreigende wolken boven het circuit worden verwacht tijdens de vrijdagkwalificatie.

Tekst gaat verder onder de foto

F1 Live 17:00u | Kwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2023
Aan oranje zal het in Oostenrijk niet ontbreken (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Mercedes, Ferrari en Aston Martin liggen op de loer als Red Bull een keer niet in vorm is. Dan is het nog maar de vraag wat 'niet in vorm zijn' voor de Oostenrijkse renstal betekent. In Canada presteerde de Oostenrijkse renstal ook niet optimaal, maar won Verstappen alsnog met negen seconden voorsprong. Ferrari brengt updates mee naar Oostenrijk en daarmee hoopt het team uit Maranello wat dichter bij Red Bull te komen. Mercedes leert steeds meer over de nieuwe W14 en Aston Martin zal ongetwijfeld ook de jacht op een overwinning openen.

Verstappen aan kop in eerste training

Tijdens de eerste en enige vrije training was het lange tijd Lewis Hamilton die bovenaan de tijdenlijsten terug te vinden was. Ferrari deed echter pas in de laatste minuten een poging om een snelle rondetijd te rijden, en gebruikte de gunstige baancondities en het zachtere rubber om de eerste twee plekken in te nemen. Dat Verstappen echter nooit vergeten mag worden, bleek in de laatste minuut van de sessie. Op het mediumrubber wist de wereldkampioen bij het vallen van de vlag de Ferrari-coureurs terug te verwijzen naar de plekken twee en drie. Aston Martin-coureur Fernando Alonso liet niet het achterste van zijn tong zien, aangezien hij in tegenstelling tot de rest maar één set banden gebruikte.

GP Oostenrijk live kijken?

Zal Verstappen zijn vijfde zege op een rij pakken in Oostenrijk? De Grand Prix van Oostenrijk wordt onder andere uitgezonden door F1TV en Viaplay. Registreer je bij de aanbieders om zelf live-beelden te zien van de sessies. Wil je een overzicht van alle tv-aanbieders van het hele seizoen: bekijk dan deze pagina.

Wed op GP Oostenrijk

Een voorgevoel dat Verstappen het goed gaat doen dit weekend? Check dan de odds voor de aankomende sessies. Hier vind je elk weekend de quoteringen voor een zege van de Nederlander, en daar valt bijvoorbeeld ook te lezen hoeveel geld je terugkrijgt wanneer je denkt dat Verstappen een sessie op de eerste plaats afsluit.

F1 Live 17:00u | Kwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws