F1 Live 18:00u | Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024 Formule 1
Formule 1

F1 Live 18:00u | Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024

F1 Live 18:00u | Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024

Om 18:00 uur Nederlandse tijd gaat de tweede Grand Prix van 2024 van start, in Saoedi-Arabië. Max Verstappen zal vanaf poleposition aan de race beginnen, op jacht naar zijn 56e Grand Prix-overwinning, en tweede Grand Slam op rij. Kunnen Charles Leclerc en Sergio Pérez hem partij bieden, of mogelijk profiteren van chaotische situaties in de race? F1Maximaal houdt de laatste ontwikkelingen in de race bij in dit liveblog.

Verstappen gold voor aanvang als de grote favoriet. De Nederlander won van de afgelopen negentien races alleen de Grand Prix van Singapore niet, en opende het seizoen in Bahrein ook op dominante wijze: poleposition, alle ronden leiden, met dus ook de overwinning, plús de snelste ronde: een vijfde Grand Slam uit zijn carrière dus.

Op donderdag werden de eerste vrije trainingen verreden in Jeddah; een dag eerder dan normaal het geval is, vanwege het begin van de ramadan op zondag 10 maart. Verstappen zette meteen de toon met de snelste tijd in de eerste sessie. In de avondsessie pakte Fernando Alonso de headlines, maar op vrijdag sloeg Verstappen in VT3 weer terug, voordat hij in de kwalificatie heerste, met de snelste tijd in elk van de drie kwalificatiedelen.

Race met gevaar en hoge snelheden

De Nederlander mag dus als eerste aan de race beginnen, en ziet zoals zo vaak Ferrari-coureur Charles Leclerc naast zich staan. Sergio Pérez veroverde zijn beste startplek in tijden, en mag als derde starten. De Mexicaan heeft de hoop op de zege nog niet opgegeven, en zegevierde in 2023 al op het Jeddah Corniche Circuit. Fernando Alonso voert knap een peloton met Mercedes-motoren aan, terwijl ook veel ogen gericht zullen zijn op Oliver Bearman. De 18-jarige Brit vervangt de geopereerde Carlos Sainz, en begint vanaf P11 aan zijn debuutrace.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oliver bearman ferrari saoedi arabie 1
Oliver Bearman, geboren op 8 mei 2005, debuteert voor Ferrari.

Vanwege de hoge gemiddelde snelheid kan de race na ongeveer een uur en twintig minuten afgelopen zijn, tenzij er onderbrekingen komen in de vorm van rode vlaggen of Safety Cars. Die kans is levensgroot, aangezien er veel snelle blinde bochten zijn, en de muren vlak naast het asfalt staan. Absolute concentratie is dus vijftig ronden lang een vereiste.

Bandenvoordeel Red Bull

Verstappen, Pérez, en Lando Norris zijn de enigen in de top tien die nog twee nieuwe sets van de mediumbanden hebben. De topteams hebben daarnaast nog bijna allemaal een set nieuwe harde banden tot hun beschikking. Fernando Alonso is daarnaast de enige coureur die in de top tien mag starten met nog nieuwe zachte C4-banden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 Live 18:00u | Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024
Red Bull heeft nog twee sets mediums.

Eénstopper verwacht

Pirelli rekent in ieder geval op een éénstopper, waarbij de meest voor de hand liggende keuze is om de twee hardste bandentypes te gebruiken. Leclerc deed echter een long run op donderdag op de zachte C4-band, en het is dus mogelijk dat Ferrari de Monegask zo in de openingsfase wil laten aanvallen. De slijtage ligt in ieder geval laag, waardoor een tweestopper pas een mogelijkheid wordt met een late Safety Car of rode vlag.

F1 Live 18:00u | Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024
Pirelli rekent op weinig pitstops.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Pakt Verstappen de overwinning in Saoedi-Arabië? Krijg twee keer je inzet terug bij Jacks. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

F1 Live 18:00u | Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws