FIA bespreekt conclusies Abu Dhabi met teams: belangrijke dag voor Masi en Hamilton Formule 1
Formule 1

FIA bespreekt conclusies Abu Dhabi met teams: belangrijke dag voor Masi en Hamilton

FIA bespreekt conclusies Abu Dhabi met teams: belangrijke dag voor Masi en Hamilton

Maandag 14 februari is een belangrijke dag voor de Formule 1 en de rest van de autosport. De Formule 1-commissie komt namelijk bijeen om het voorval in Abu Dhabi te bespreken, meldt Motorsport.com. De commissie bestaat uit de verschillende teams, de FIA en andere vertegenwoordigers van de Formule 1. Naar aanleiding van het safety car-incident op het Yas Marina Circuit is de FIA een onderzoek gestart naar de procedure en de conclusies zullen gedeeld worden met de teams.

De gebeurtenissen in Abu Dhabi staan nog in het geheugen gegrift van elke Formule 1-fan. Max Verstappen verloor bij de start de eerste plaats aan Lewis Hamilton en die keek vervolgens niet meer om. In ronde 53 kwam daar ineens verandering in toen Nicholas Latifi crashte en de safety car naar buiten werd gebracht. In eerste instantie mochten de gelapte auto's de safety car niet inhalen, maar uiteindelijk haalde Michael Masi een select groepje auto's tussen Hamilton en Verstappen vandaan. De Red Bull Racing-coureur kon op verse softs zijn concurrent aanvallen en de titel pakken.

Ben Sulayem neemt actieve rol, echte beslissing pas 13 maart

De nieuwe president van de FIA, Mohammed Ben Sulayem, heeft een actieve rol genomen in het onderzoek. De president heeft ook laten weten dat zijn bestuurstermijn afhangt van de reactie van het publiek op de conclusies. Toch zijn de beslissingen die worden genomen niet direct bindend. Door de bestuursstructuur moet ook eerst de World Motorsport Council bij elkaar komen om de beslissingen goed te keuren. Dit gebeurt op 13 maart, vlak voor het nieuwe seizoen van start gaat in Bahrein.

Belangrijke dag voor Masi

Sinds de controverse in Abu Dhabi ligt Masi onder vuur als wedstrijdleider. De conclusies van het rapport zijn dus van belang voor de toekomst van de Australiër. De wedstrijdleider zou namelijk de regels aan zijn laars hebben gelapt en daardoor de overwinning hebben gegeven aan Verstappen. Mercedes diende na afloop van de race immers direct een protest in. Dit was zonder succes en uiteindelijk liet de Duitse renstal ook een hoger beroep vallen.

De Formule 1-teams gaven aan het begin van het seizoen aan dat ze niet wilden eindigen achter de safety car. Hierop besloot Masi dus nog één ronde te racen, maar dit zorgde voor veel verontwaardiging. Bovendien kwam een oud filmpje afgelopen week weer naar boven. Jonathan Wheatley zou namelijk hebben voorgesteld aan Masi om de gelapte auto's tussen Hamilton en Verstappen weg te halen, en uiteindelijk was dit ook het besluit van Masi. Fans spreken nu van manipulatie.

Uitslag onderzoek van belang voor toekomst Hamilton

Er werd lang gespeculeerd over de toekomst van Hamilton, maar na een Instagram-post lijkt het erop dat de zevenvoudig wereldkampioen gewoon zal racen. Desalniettemin werd er geruime tijd gesproken over het onderzoek van de FIA. De uitslag zou namelijk van cruciaal belang zijn voor de terugkeer van de Mercedes-coureur. Als de conclusies die worden getrokken niet bevredigend genoeg zijn, dan kan Hamilton er mogelijk voor kiezen om toch te stoppen. Rond de late middag zal uitsluitsel worden verwacht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws