FIA opent nieuwe aanmeldingsronde voor intrede F1-teams vanaf 2025 Formule 1
Formule 1

FIA opent nieuwe aanmeldingsronde voor intrede F1-teams vanaf 2025

FIA opent nieuwe aanmeldingsronde voor intrede F1-teams vanaf 2025

De FIA opent een nieuwe ronde voor aanmeldingen voor nieuwe F1-teams. Dat deed de FIA eerder dit jaar al, wat een aanmelding van Andretti-Cadillac opleverde. Ook het Aziatische Panthera Asia Team F1 is geïnteresseerd in het toetreden tot de koningsklasse. Het bestuursorgaan opent de aanmeldingen voor maximaal twee teams om deel te nemen aan de F1 vanaf 2025.

Op 2 februari meldde de FIA dat het opnieuw sollicitaties verwelkomt voor nieuwe teams die willen toetreden tot de Formule 1. In een persbericht kondigde het bestuursorgaan aan dat ze officieel het aanvraagproces lanceren om potentiële teams te identificeren die op een competitief niveau willen deelnemen aan het Formule 1-kampioenschap. Succesvolle aanvragen kunnen ervoor kiezen om deel te nemen in 2025, 2026 - het jaar waarin nieuwe technische voorschriften worden ingevoerd - of in 2027.

De FIA voegt toe dat het zal bepalen welke kandidaten gekozen zullen worden op basis van de algemene langetermijnbelangen van het kampioenschap, samen met de toepasselijke reglementen en bestuursregelingen. De teams zullen dus moeten voldoen aan de criteria van het toetredingsproces, waaronder de volledigheid van de technische capaciteiten en financiële middelen van een nieuw team en het vermogen van een team om te voldoen aan de verplichtingen van het FIA-wetboek. Dit proces heeft F1Maximaal in dit artikel belicht.

Duurzaamheid en milieu nu ook onderdeel van criteria

Voor deze ronde van het indienen van verzoeken tot het intreden in de Formule 1 worden de teams ook aan de tand gevoeld over het managen van duurzaamheid en het behalen van het net-zero CO2-beleid vanaf 2030. Elk toekomstig F1-team moet ook illustreren hoe ze van plan zijn een positieve maatschappelijke impact te leveren door deelname aan de sport. Volgens de FIA zou dit helpen om de wederzijdse doelstellingen van de FIA en de FOM (Formula One Management) te bereiken.

'De groei en aantrekkingskracht van het FIA Formule 1-wereldkampioenschap zijn op ongekende niveaus. De FIA gelooft dat de omstandigheden goed zijn voor geïnteresseerden die voldoen aan de criteria en een formele interesse uitstralen om deel te nemen aan het kampioenschap', zegt FIA-president Mohammed Ben Sulayem. 'Voor de eerste keer, als onderdeel van de selectievoorwaarden, vragen we de kandidaten om uiteen te zetten hoe ze zouden voldoen aan de duurzaamheidsbenchmarks van de FIA en hoe ze een positieve maatschappelijke impact zouden hebben door middel van sport.'

Ben Sulayem vervolgt dat het proces een logische uitbreiding is van de positieve acceptatie van de FIA-krachtbronregels vanaf 2026 van motorfabrikanten, die Audi naar de Formule 1 hebben getrokken en interesse hebben gewekt bij andere potentiële toetreders. De deadline voor kandidaten is 30 april, de FIA neemt op 30 juni een beslissing betreffende welke twee teams mogen deelnemen vanaf 2025.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws